Лаша Талахадзе: най-силният мъж, който се е раждал някога

Донислав Донев 14 април 2019 в 16:09 27918 0

Той може да изхвърли 220 килограма. Той може да изтласка 260 килограма. Дори го прави някак с лекота, сякаш Божията ръка се протяга отгоре и му помага да вдигне над главата си такива умопомрачителни тежести. Това е Лаша Талахадзе. Той винаги се кръсти преди да преодолее поредното тегло и очевидно има защо.

Вчера непобедимият в официални състезания от три години насам олимпийски, световен и европейски шампион защити репутацията си, след като спечели безапелационно титлата в категория над 109 килограма на шампионата на Стария континент пред родна публика в Батуми.

Грузинският Голиат спечели четвърто европейско злато в кариерата си. Той вече има три световни рекорда - в двубоя и в отделните движения. В изхвърлянето грузинецът вдигна 218 кг, а в изтласкването преодоля 260, което е 3 повече от досегашното върховно постижение. Така Талахадзе записа постижение от 478 кг, което е с 3 повече от досегашния му рекорд.

Припомняме, че България също имаше страхотно постижение в тази категория. През 1987 година Антонио Кръстев стана известен с най-тежкото изхвърляне в състезание на Международната федерация по вдигане на тежести - 216 кг. 

Рекордът е изравнен на Олимпийските игри през 2016 от иранеца Бехдад Салими и счупен на Европейското първенство през 2017 именно от Талахадзе, който изхвърля 220 кг. След преструктурирането на категориите през 1993 и 1998 рекордът на Кръстев обаче става неофициален.

Иначе Лаша дебютира на международната сцена през 2010 година. По време на спортната си кариера той се представя в категория над 105 кг. На 17 октомври 2013 по време на европейското първенство по вдигане на тежести за младежи е дисквалифициран за употребата на допинг. В тялото на щангиста е открито веществото станозолол.

Санкцията приключва през 2015 и от тогава историята започна и продължава да се пише. За една година (2015-2016) той печели Световната купа, Европейското първенство и Олимпийските игри.

В наши дни наказанието сякаш е далечен спомен, като постиженията и признанията не спират да летят. Премиерът на Грузия Мамука Бахтадзе, който изгледа триумфа на сънародника си на живо, не пропусна да сподели силни думи по негов адрес.

"Най-силният мъж на планетата е грузинец. Поздравявам всички и лично Талахадзе. Благодаря на федерацията по вдигане на тежести, министерството и всички, които помагаха за организирането на европейското първенство на толкова високо ниво", сподели Бахтадзе, който награди Лаша на подиума.

Само месец преди рекордите в Батуми Талахадзе стана баща за първи път. Съпругата му Ани Демурия роди дъщеря, която двамата нарекоха Мариам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови