Застрахователи смъкнаха цените за "Гражданска отговорност"

28 декември 2012 в 07:07 2260 3

Талон за Гражданска отговорност
Талон за Гражданска отговорност

Три застрахователни дружества смъкнаха цените на „Гражданска отговорност“ по-ниско от предишната есен.  В момента те продават на цени около 145 лв. за масов автомобил с двигател 1300 куб. см.

Други компании също преразглеждат ценовата си политика, тъй като в последните месеци от годината се сключват най-много полици по задължителната застраховка и конкуренцията се засилва. Всеки застраховател решава как да променя стойността на премиите и някои от големите компании предпочитат да я намалят и да привлекат повече клиенти, отколкото да поддържат висока цена.

За потребителите новината е добра. За надзорниците обаче тя е немислима и опасна. Защото от подобна цена като се извадят разходите за комисионна и за издръжка на дейността, за застрахователя остава премия значително под минималната рискова цена, обявена от КФН. За този клас средни коли тя е 136 лв.

Надзорниците са притеснени, че цената може да се окаже недостатъчна, за да се покриват щети. При положение, че разходите за покриване на щети се увеличават, а цената на полицата намалява, някоя от компаниите може да се окаже в неплатежоспособност, да фалира, а и да повлече чрез ефекта на доминото и други.

Ниската цена на застраховката "Гражданска отговорност" е на първо място проблем за потребителите, смятат в КФН. Като се опитват да спестят незначителна сума при сключването на договора, впоследствие потребителите могат да се окажат изложени на огромни рискове и самите те да плащат по искове, надхвърлящи многократно стойността на цялото им имущество.

Именно за да противодейства на такива сценарии, свързани със затруднения или неплатежоспособност на застрахователи, Комисията за финансов надзор провежда политика за плавно и адекватно повишаване на цените, така че те да съответстват на покритите рискове, с оглед гарантиране стабилността на пазара на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Това, което се случва е проблем за тези, които го правят. Те правят опити да намалят цените под разумните равнища и по този начин да дестабилизират целия пазар. КФН ще използва цялата си власт за върне пазара в нормално русло на развитие в името на стабилността.

Застрахователите предупреждаваха за скачане на цената на полиците заради изравняването на лимитите с тези в ЕС. Такива прогнози бяха отправени и поради големите разходи на Гаранционния фонд по щетите на чужди граждани от ЕС, направени от наши автомобили извън страната. Според представителни фигури от бизнеса събраните суми по премиите са по-малко от платените и заделените за изплащане пари, което означава, че застрахователите работят на загуба. Техните прогнози, отправени в средата на годината за цената на „Гражданска отговорност" бяха, че тя ще се увеличи с 10% до края на 2012 г. Вместо това обаче, задължителната застраховка поевтинява.

Застрахователен брокер коментира, че не е учуден от поевтиняването. Той казва, че всички застрахователи първо обявяват, че ще увеличат цените на полиците, а в края на годината правят отстъпки. Сега ден година храни, и някой компании са склонни дори да нарушат нормативната база, но да придърпат клиенти, което да гарантира на служителите им Коледни бонуси.

Цветан Цеков

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!