Тръгват лифтовете на Витоша

Никола Ончев 26 юли 2012 в 14:25 4646 4

Симеоновският лифт на Витоша
Симеоновският лифт на Витоша

„Витоша ски“ обяви, че ще пусне въжените линии „Симеоново-Алеко“ и „Драгалевци-Голи връх“ от 1 август след 8-месечно прекъсване.

„При благоприятни метеорологични условия сезонът ще продължи до 4 ноември, а след едномесечна пауза ще имаме готовност за започване на зимен сезон 2012/2013г.“, уверяват от фирмата.

В началото на юли кметът на София Йорданка Фандъкова заплаши, че ще се обърне към съда, ако "Витоша ски" не пусне лифтовете, които стопанисва по силата на приватизационен договор, сключен през 2007 г. със срок 25 години. Компанията спря ски съоръженията в началото на декември 2011 година с обяснението, че промени в Закона за горите не ú позволявали да ги стопанисва ефективно.

"Ангажимент на собственика е и да поиска инспекция на техническото състояние. Важно е ползването на лифтовете да не носи риск за хората", заяви Фандъкова. Тя бе категорична, че при преговорите със собственика не е имало пазарлък, а трите страни (ръководството на “Витоша ски”, представители на Агенцията по горите и самата кметица) заедно стигнали до решение.

Скандалът около спрените лифтове е от близо половин година. Ски сезонът бе провален. От "Витоша ски" обясниха, че били готови за зимния сезон, но ръководството на парка начело с вече бившия директор Тома Белев забранило прочистването на просеките. Нямали право и по закон да пипат растителността. За пореден път вчера от "Витоша ски" настояха държавата чрез Закона за горите да регламентира строителството и реновирането на съоръженията.

Преди Нова година обаче от Агенцията по горите предложиха да почистят безплатно просеките на "Витоша ски". От компанията отказаха с мотив, че това е непозволена държавна помощ и държавата ще бъде съдена в Брюксел.

"Витоша ски" е собственик на лифтовете, но не и на земята под тях. Дружеството отказа да пусне лифтовете, докато не се промени и Законът за горите, който изисква собственикът на съществуващи лифтове да сключва договор за сервитут, т.е. да придобива ограничени права върху земята под тях и да плати такса на държавата за ползването . За да се учреди сервитут, законът изисква дружеството да представи одобрен подробен устройствен план, какъвто то няма. 

Вчера пък парламентът прие на второ четене промени в спорния Закон за горите, които на практика развързват ръцете на фирмата да ремонтира и подмени старите си съоръжения. Съществуващи ски лифтове и влекове без документи ще могат да се узаконят и модернизират със строително разрешително, което ще важи до 20 г., без да е необходимо земята под съоръженията да се вади от горския фонд. Съоръженията ще могат да се модернизират в това трасе, в което се намират. Според юриста на "Витоша ски" Петър Петров обаче, в този си вид поправката в Закона за горите не решава проблема с подмяната на съоръжения.

"Правото на строеж за 20 години не оправдава инвестиция, чийто минимален срок на изплащане е 15 години. Тоест - прави го икономически неизгодно. Освен това стъпките на старите съоръжения не могат да се ползват при замяната им с нови", обясни той пред БНР. Петров заяви, че ако някой от лифтовете аварира през предстоящия сезон, той ще спре да работи поради невъзможност за подмяната му.

Сега лифтовете ще тръгнат, след като държавните лесничеи разчистят от прорасла дървесна и храстова растителност просеките по трасетата за сметка на "Витоша ски".

Поради технически неизправности лифт „Романски“ все още няма да бъде пуснат. Лифтът започва от хотел "Простор", близо до мястото, където е паметникът на загиналия на 18 януари 1931 г. при снежна буря скиор Павел Романски. Въжената линия е построена през 1968 г., дълга е 1970 м и преодолява разлика във височината от 480 м. Произведена е от френската фирма "Poma". Долната лифтова станция се намира на 1680 м. н.в., а горната - на 2160 м.н.в., непосредствено до вр. Малък Резен (2191 м). Пътува се 13 мин., а капацитетът й е 540 души на час. Съвсем близо до хижа "Алеко", над пътеката за „Меча поляна“ е изградена площадка (междинна станция), от която туристите могат да се качат/слязат на/от лифта. Това е и най-удобната връзка за идващите от Симеоновския и Драгалевския лифт да продължат към Черни връх.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!