„Витоша ски“: Ние не пасем овце или кози

Последна промяна на 30 юли 2012 в 15:47 4630 12

Радослав Пеев и Петър Петров от
Радослав Пеев и Петър Петров от "Витоша ски", Снимка: БГНЕС

„Ски сезонът на Витоша е под въпрос въпреки доброто ни желание. Причината за това е, че до момента там реално не съществуват ски писти по документи, каквито са новите изисквания в Закона за горите“, предупредиха от ръководството на „Витоша ски“ в обръщение до медиите.

„До момента не са направени скици на пистите, те не са картографирани, не са изключени от горския фонд. Ако бъдат обособени и бъде обявен търг, ние сме готови да участваме в него и да обслужваме и поддържаме пистите, ако го спечелим“, заяви по време на пресконференция в понеделник Петър Петров – член на Съвета на директорите на компанията.

Той подчерта, че в противен случай ски сезон на практика няма как да има, защото съгласно новия Закон за горите, териториите се наемат само по предназначение.

„Ако на Витоша има ливади, ние не можем да ги наемем, защото не пасем овце или кози, а законът казва, че териториите трябва да се наемат само по предназначение“, посочи Петров.

Така от фирмата намекнаха, че очакват разходите по смяна на предназначението на все още нерегламентираните писти да се поемат от общината или държавата.

Радослав Пеев от ръководството на компанията потвърди, че от 1 август ще заработят лифтовете „Симеоново-Алеко“ и „Драгалевци-Голи връх“.

Той гарантира, че съоръженията са напълно безопасни, тъй като последната инспекция по технически контрол е била през май тази година. 

Пеев и Петров подчертаха, че "Витоша ски" не е концесионер, а законен собственик на девет лифта на Витоша.

Двамата не спестиха критиката си и към частта в закона, която регламентира подмяната на лифтовете.

Недоволството на фирмата е породено от давността на правата върху лифтовете – според новите промени фирмата, извършваща модернизации, има право да стопанисва съоръженията за не повече от 20 години след ремонта.

„Законът уж дава възможност за подмяна, но той отнема права чрез затварянето на проектите в рамките на 20 години. Експлотационният живот на едно съоръжение е 30 години, а периодът на възвръщаемостта – 15-20 години. Кой би се заел с това при такива условия?“, попита реторично Петров.

Радослав Пеев подчерта, че фирмата има желание и готовност да подмени всичките девет съоръжения, на които е собственик. По думите му обаче това ще се случи едва "се реши правно въпросът".

Той допълни още, че се предвиждат нови инвестиции в размер на 70 млн. евро.

По думите му с част от тях ще се изгради езеро за изкуствен сняг с размерите на "Ариана" в Борисовата градина. По план новото съоръжение ще се намира в края на писта "Витошко лале".  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.08 2012 в 20:52

"Твърдение на „Витоша ски”: Не можем да предоставяме услуга на пистите на Витоша, защото те не са категоризирани.
Фактите: Наредбата за категоризиране на ски писти е приета още през 2005 г. По данни на МИЕТ към февруари 2012 г. в Природен парк Витоша, както и във всички останали курорти в защитени територии, като например ски зона Банско в Национален парк Пирин, няма завършена процедура по категоризирането на нито една писта. Също така няма данни контролните органи да са спрели дейността на оператор на ски съоръжения заради некатегоризирана писта. Нещо повече - всички проведени световни ски купи в Банско и цялата програма „Научи се да караш ски”, реализирани от "Витоша ски" АД и "Юлен" АД и платени от държавата през последните няколко зими, са проведени, без пистите да имат категоризацията по Закона за туризма.
Твърдение на „Витоша ски”: Държавата да категоризира пистите и тогава фирмата ще ги наеме.
Фактите: Съгласно чл.7 от Наредбата за категоризация на ски писти заявления за категоризацията се внася от собственика или стопанина на съпътстващия ски лифт или ски влек. От 2008 г. "Витоша ски" АД наема площи за ски писти всяка година от Държавното горско стопанство, което може и да направи в момента съгласно чл. 43 на Закона за горите. Към момента "Витоша ски" не е подавала заявление за категоризация на обектите, ползвани за ски на Витоша.
Твърдение на „Витоша ски”: За да има писти, съответните терени трябва да бъдат изключени от горските територии и определени с начин на трайно ползване като писти.
Фактите: Законът за горите не изисква да се променя предназначението за съществуващи ски писти. Промяната е задължителна за строителството на нови писти:
„Чл. 73. (1) Промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии се допуска за:...7. изграждане на ски писти.
В момента териториите, които се използват за каране на ски в Природен парк Витоша, имат следните начини на трайно ползване: писти (Лале 1, Ветровала, пистата за ски бягане), ливади, пасища, морени, просеки, торфища, като Синята писта е всъщност пътят за Черни връх. Законът за туризма няма претенции към начина на трайно ползване на имотите, използвани за ски писти, а към тяхното обезопасяване и маркиране.
Твърдение на „Витоша ски”: За да има категоризирани писти, трябва да им се направи подробен устройствен план.
Фактите: Няма такова изискване. Съгласно Закона за туризма се изисква в МИЕТ да бъдат депозирани скици на пистите в мащаб 1:5000. Точно в този мащаб се поддържат базите данни за собствеността на поземлените имоти в общинските служби по земеделие и гори. Трябва да се подаде молба, след което се получава скица на проект. Нещо повече - подробният устройствен план за нова, по-голяма ски зона на Алеко, който изготвяше "Витоша ски" АД, е в този мащаб - просто трябва да се отпечатат скиците.
Законовото положение на Витоша и терените за ски на Алеко не са се променили с влизането в сила на новия Закон за горите.
• Пистите в Природен парк Витоша винаги са били държавни, а са публична държавна собственост от 1998 г с приемането на чл.10 ал.1 на Закона за защитените територии.
• Наредбата за категоризация на ски пистите е от 2005.
• Режимът за наемане на ливадите и пасищата в Природен парк Витоша, които са горски територии, ползвани за ски писти, е пренесен непроменен от стария в новия закон за горите."
http://forthenature.org/news/2475

06.08 2012 в 16:10

Абе хора за какво ще протестирате? Да няма ски-писти на Витоша? А някой от вас знае ли какво всъшност се цели с промяната на статута на "поляните" в ски-писти? А някой вобще замисля ли се, че години, всъщност винаги цяла Витоша е била една голяма писта и се караше навсякъде. Какво всъщност ще се промени, ако се приеме закон с който точно да се регламентира кое е ски-писта и кое поляна-това че ще се обработват ТОЧНО определени поляни, има си международно определение за ски-писта-колко да е широка, на какви изисквания да отговаря. С промяна на статута на поляните в ски-писти реално ще се намали експлоатирането на Витоша, както и ще има законова база на санкциониране на "свободното" каране. Защото ако някой не знае със закупуването на билетчето или картата и двете страни имат определени права и задължения-от една страна продавача да ви осигури условия за практикуване на ски или какъвто и друг зимен спорт практикувате, от друга купувача е задължен да спазва определени норми. Така например при падане на скиор в рамките на ски-писта картата му действа като застраховка, при падане обаче извън нея отговорността за това е само на скиора. При положение, че в момента няма регламентирани такива какво правим? Сега като няма регламентирани пътеки и ски-бегачите си джиткат из забранените територии? Те не че ще навредят на растенията, но еколозите ги споменават като фактори.
А господин Методиев да предположим, че вие сте наели един блок и отдавате апартаменти под наем, в същото време отказват да ви предоставят паркинги, дори не искат да ви кажат:Ето паркинга на този блок е от тук-до тук" вие ще почиствате ли зимата всички ливади около блока? Това е ситуацията в момента-имате лифтове, еми изберете си къде да бъде писта и обработвайте, което е безумие!
Много се изприказва, но така като гледам повечето хора са доста повърхностно наясно, в същото време отварят много големи усти, според мен и двете страни са прави...но и двете страни са в грешка. Цялата работа е въпрос на постигане на консенсус.

01.08 2012 в 09:43

Който стопанисва лифтовете трябва да поддържа ски пистите. Нали от това правят пари. Нито са прави , нито сме идиоти. Няма как те да са собственици на ски пистите колкото и да им се иска!

01.08 2012 в 09:42

Витоша ски били "прави". Вие сте м******и бе! Кое им е правото? Че искат да им подарят планината? Как така преди можеха да си изпращат молбите в горското и да обработват пистите на Витоша, а вече не е възможно?

31.07 2012 в 18:22

Методиев,

предлагам ти да се видиш в огледалото първо!!!

31.07 2012 в 18:22

Май никой не е наясно как действа новоприетия закон. Да не сте се събрали тук, за да плюете и да излизате агресията си. Виташа ски са напълно прави - т.нар. писти са по-скоро ливади. Сега общината трябва да се погрижи за тях или по-скоро държавата. А може и всички тези, които викаха по улиците да съберат парички и да отидат да оправят съоръженията. Ама това изисква средства. Дано Европейската комисия реши в тяхна полза.

31.07 2012 в 12:37

Към "Витоша ски" вие не пасете овце, а пък ние не сме овце. Ще има още протести , надявам се, вие няма да пипнете планината. Ид**ти, само ги вижте на снимката.

31.07 2012 в 09:23

СТАНАЛИ собственици на лифтовете и след като направили анализ че само с лифтовете инвенстициите в нови такива ще се върнат след 15 - 20 години сега искат и писти.Горките замисълът когато са купували е бил един ,а сега нещата не стават защо ли, иначе нагли - "Да организират търгове за строителство на писти нищо против и други участници и ние ще участвуваме.Интересно без да знае дали ще спечелиш си готов с проектите??Нещо не ми се вързва от ик.гледна точка!!!НЕ СМЕ БАЛЪЦИ /балък като бойко/ !!!

31.07 2012 в 05:46

а, да... и до "Витоша ски"- ние също не пасем овце! ако ме разбирате...

31.07 2012 в 05:45

и да се организира конкурс, спечелилият ще е предварително ясен. решенията се вземат от двама души, в чийто джобове отива основната сума от подобни "обществени поръчки" и "конкурси". няма смисъл да викаме срещу олигарсите. трябва да разкараме мутрите от властта- в това число ББ и ЦЦ... другите са пионки. и преди е имало такива лобистки изпълнения, но поне оставаше по нещичко и за обикновения мижльо. сега се подхранва монополът, и то в частност онзи, от който двете фигури печелят най-добре...