Цветанов обвиняем заради незаконните подслушвания

Последна промяна на 12 юни 2013 в 11:56 5645 6

Цветан Цветанов пред съда  Снимка: Сергей Антонов
Цветан Цветанов пред съда Снимка: Сергей Антонов

Цветан Цветанов е обвинен за това, че съзнателно е допуснал подчинени му лица да извършат престъпление във връзка с разследването за незаконно подслушване. Това съобщиха от пресцентъра на Софийската градска прокуратура.

"Цветан Генчев Цветанов бе привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. 285 във връзка с чл. 387 НК, а именно: за това че в периода 2010 г. - 2013 г. като министър на вътрешните работи не е изпълнил задълженията си, произтичащи от разпоредбата на чл.21 т.11 от ЗМВР за правното осигуряване на дейността за използване на специализирано оборудване, с което съзнателно е допуснал подчинените му лица – директорите на СДОТО МВР – обвиняемите Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпление по чл.387 ал.2 във вр. с ал.1 НК", гласи съобщението на обвинителите.

На Цветанов му е наложена най-леката мярка за неотклонение - "подписка".

Според адвоката му Менко Менков обвинението не било заради незаконни подслушвания, а за "неупражнен контрол при използването на специални разузнавателни средства". Менков обясни, че е изненадан от обвинението, което е повдигнато, тъй като "категорично по делото няма доказателства за незаконно използване на СРС и такива обвинения няма повдигнати на нито един обвиняем". Според Менков обвинението, което е повдигнато на Цветанов няма нищо общо с незаконно подслушване. Той допусна, че всичко, което се случва е, "за да му се повдигне все пак някакво обвинение".

Адвокатът дори посочи, че няма нито едно доказателство за това, че е имало незаконни подслушвания, въпреки че по-късно обясни, че прокуратурата не му е дала възможност да се запознае с делото. По думите му прокуратурата не е дала обяснение за това. Менков се оплака, че по този начин се нарушават правата на подзащитния му Цветанов. 

Ексминистърът обясни, че не вижда нищо смущаващо в това, че адвокатът му е бил защитник на братя Галеви, Марио Николов, който е обвинен за източване на евросредства по програма САПАРД, и Георги Цветанов - един от основните свидетели срещу Алексей Петров в делото "Октопод". Цветанов каза, че се е запознал с професионалната биография на адвоката си, която показвала висок професионален опит. 

Преди да му бъдат предявени обвиненията, Цветанов се включи в маратон между институциите. Първоначално той беше привикан в сградата на Специализираната наказателна прокуратура. Престоят му там беше близо пет минути, след което стана ясно, че той трябва да се яви в сградата на Софийска градска прокуратура. От там пък Цветанов беше предаден на Софийски градски съд, след като прокурорите поискаха разпита му пред съдия. По-късно обаче стана ясно, че той не може да бъде разпитан без присъствието и на останалите обвиняеми - служителите в СДОТО, които свидетелстваха срещу бившия си началник за това, че им разпореждал да подслушват безразборно. Така Цветанов заедно с адвоката си се върна в прокуратурата.

Самият Цветанов заяви, че ще се възползва от правото си и няма да дава обяснения по досъдебното производство. Цветанов обясни, че не е чел материалите в секретното деловодство в парламента, които бяха прикрепени към искането на главния прокурор за имунитета му. "Защото смятам, че след като ми се предявява обвинение, когато съм с моя адвокат, разбира се, той като мой защитник, трябва да бъде запознат с всички тези доказателства, които са събрани към настоящия момент. Това ни беше оказано", обясни той.

Цветанов коментира и възобновената проверка на имотите му в НАП, като каза, че всичко срещу него е тенденциозно.

В парламента бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отказа да коментира.

Адвокатът на Цветанов Менко Менков е защитавал братя Галеви и Марио Николов по ключовото дело "САПАРД", както и по "Наглите".  В делото “Октопод” той представлява основният свидетел срещу Алексей Петров – Георги Цветанов. Защитавал е братя Галеви, както и журналиста Николай Бареков в делото за клевета на хасковския кмет Георги Иванов срещу него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.06 2013 в 19:01

Кураж, цецко, дано в затвора попаднеш на хора! Дано са нежни с теб!


Днес е "Хубав ден за българската демокрация"......
Днеска Цецо, утре Боци .... нека има радост за народа

12.06 2013 в 17:04

Ами, хората, като не спират да гласуват за мафията, какво очаквате от държавата?! Да закрие парламента ли?

12.06 2013 в 16:42

А обвиненията едни. Ще има пушилки и накрая пак нищо. Не нищо. Замазват на хората очите и пак си въртят далаверата и едните и другите, а народа лапа мухи. До зимата. После снежинки по площадите. И пак нищо....

12.06 2013 в 14:19

театро за сметка на данъкоплатеца.. обвиняем отива с автомобил и охрана на нсо, за да му предявят овинения. безумно са прости, но много повече от това са нагли.

12.06 2013 в 13:28

Тия са като типажи на Ломброзо, носят външните белези на типични девианти, ЦЦ е добър апартчик и организатор, обаче не притежава качествата да бъде публична фигура, поне външно - министърът на вътрешните работи следва да внушава доверие, респект и уважение както със самата си външност, така и със действията си.

За съжаление в конкретния случай нещата не са така, затова се стигна дотук. Случайни хора като бай симо и компания, включително ББ, не трябва да бъдат допускани до управлението, защото предизвикват верижна негативна реакция, всички са свидетели и очевидци...

12.06 2013 в 12:21

Мили читатели обяснете ми какво е това име Менко Менков?
Обяснете ми какви са тези бръснати глави,какво има в тях,какви са
Тези лица,липса на портретни черти?
Гледаме ги денем и нощем.
Това е наистина ужас.