"Стерилно" изслушване на кандидатите за ВСС

Юлиан Христов 11 септември 2012 в 15:02 2768 2

Изслушване на кандидатите за ВСС. Снимка: БГНЕС
Изслушване на кандидатите за ВСС. Снимка: БГНЕС
Без неудобни и "коварни" въпроси, минава изслушването в парламента на кандидатите за членове на бъдещия Висш съдебен съвет. Заявка за отпадането на лични въпроси и предварително подбиране на питанията беше направено от шефа на парламентарната правна комисия Искра Фидосова, която заяви, че  "кандидатите не трябва да бъдат принуждавани да дават оценка на определени лица, било то в изпълнителната или съдебната власт, тъй като това няма пряко отношение към техни избор". Изчистването на листа с въпросите стана на извънредно заседание на правната комисия в деня преди изслушването на кандидатите, като депутатите се разбрали да се задават "коварни въпроси", които да злепоставят 17-те номинирани от парламент и да се придържат към един "коректен тон".

Преди началото на изслушването Искра Фидосова обяви регламента и помоли всеки от участниците за 10 минути да изложат основната си визия за бъдещия ВСС и да отговорят на определените от правната комисия като най-съществени въпроси. Това са въпроси, свързани с необходимите стъпки за съдебната реформа, отстояването на независимостта на съдебната власт, справяне с натовареността на магистратите, дисциплинарната практика на ВСС и мерки за прозрачност в работата на съвета. 

Неудобни въпроси

Въпреки уговорките, някои депутати не си спестиха неудобните въпроси. Депутатът от РЗС Емил Василев попита за т.нар. "правни фамилии". "Вие сте следовател, съпругата ви е нотариус, дъщеря ви е съдия. Може ли г-н Рашков, по примера на премиера, да се закълне в децата си, че примерно съпругата му не го е помолила да реши проблем на нейн клиент и като член на ВСС, ако дъщеря му го помоли за свой състудент, няма да ходатайства, попита Василев. Този въпрос стана повод Искра Фидосова да отправи предупреждение да не се задават лични въпроси. 

"Аз много се надявах, че до края на представянетго на кандидатите ще се спестят подобни лични въпроси. Особено от колега адвокат. Колегата ми задава личен въпрос като пред всички споделя, че дъщеря ми е съдия. Да, тя е съдия и аз съм горд с това. При това – в най-натоварения съд – СРС, където условията за работа са ужасни", каза Рашков. Той обеща да направи всичко възможно да се подобрят и условията там.

Новатори

Изслушването на кандидатите започна с предложения от Коалиция за България кандидат - Бойко Рашков. Според него за всяко място в съдебната система трябва да се провежда конкурс и хората да имат равен шанс да го спечелят. "Натъкнах се на практика, която се разминава с положения в Закона за съдебната власт, касаещи преместването от един съд в друг – без конкурс, по предложение на един ръководител на съдебната власт – намаляване на щата на едното звено, за сметка на другото и преместване на точно определен кандидат. Ще предложа промяна – ако не се промени Законът за съдебната власт в тази му част, поне да се изостави тази правна норма. Това компрометира кадровата политика на ВСС", каза още Бойко Рашков. По отношение на натовареността на магистратите той коментира, че това е въпрос, който не е решен вече десетилетия. "Не искайте готови рецепти в този момент. Нека поработим по проблематиката. Каквото е да кажа сега, ще е грешка", каза още той.

Конституционният съдия Владислав Славов също открои като основен проблем натовареността на магистратите. "Трябва да се направи единна оценка за натовареността. Да се предприемат действия с цел пряко приложение на такава система за оценка", призова Славов и продължи, че трябва да започнат да се решават проблемите по отношение на изравняване на натовареността.

За върховните съдилища той каза, че те са станали толкова големи вече, че са започнали да раждат противоречива практика. "Има едно кардинално решение по този въпрос. Защо след като вече 14 г. прилагаме това триинстанционно производство, да не се замислим дали да не се върне двуинстанционното производство. Да помислим дали с това няма да решим някои сериозни проблеми", запита реторично Славов. Според него около 1/6 от бюджета на съдебната власт може да бъде намален.

Недопустимо е всяко вмешателство в работата на ВСС. Това е качеството на ВСС – да отстоява своите решения. Това каза кандидатът за член на Висшия съдебен съвет Валентина Драганова. Според нея атестирането на магистратите е субективно.  „Всичко трябва да се проверява на място, а не субективно да се слагат оценките по точкуване, за да се събере необходимият брой точки. Трябва да има определени критерии, които да са ясни и точни, да се проверява работата на магистрата и личните му качества и тогава вече може да се направи визия за самия атестиращ, за да се определят точно неговите качества и да се даде най-висока оценка за качествата на атестирания колега”, каза още Драганова. 

Остра е нуждата от изработване на система за отчитане на натовареността на магистратите. Това е въпрос, който касае ефективността на съдебния процес, кариерното развитие на магистратите, включително и дисциплинарната практика, каза Васил Петров, който беше представен от депутата от ДПС - Христо Бисеров. Петров до сега е бил инспектор в Инспектората към ВСС. Необходим е обективен мониторинг на натовареността на съдебната система, както и методика за оценка на тази натовареност. Необходимо е уеднаквяване на натовареността на магистратите, посочи Петров. Той заяви, че ще работи за бюджетно планиране и статистика на работата на магистратите, както и за решаването на проблемите на сградния фонд на съдилищата, каза той. Относно независимостта си от партията, която го издига, Петров каза: „След като съм предложен от ДПС, през 4-годишния си мандат като инспектор в Инспектората към ВСС никой от никоя политическа сила не е направил и опит за въздействие върху моята работа”. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!