Стартира подписка за референдум за "Белене"

Последна промяна на 08 юни 2012 в 17:30 1325 3

Снимка:БГНЕС
Снимка:БГНЕС
Инициативен комитет за строежа на АЕЦ "Белене" обяви официално в Народното събрание стартирането на подписка в подкрепа на референдум за изграждането на атомната централа. В инициативният комитет влизат: чл.кор. Стефан Воденичаров, акад. Ангел Гълъбов, акад. Васил Сгуров, проф. Венцислав Кисьов, акад. Георги Марков, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Янаки Стоилов и др. "Проектът АЕЦ "Белене" е много по-евтин от всички, които се изграждат в момента, такова е мнението и на експертите и специалистите", заяви на първото заседание на комитета лидерът на БСП Сергей Станишев. Той допълни, че ще бъдат активизирани последователно общини и структури в страната, за да бъдат събрани необходимият брой подписи и "да няма мърдане от страна на изпълнителната власт". Въпросът за референдума гласи: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"? Ще се ходи от врата на врата, ще се търси личния контакт", заяви Янаки Стоилов. По-рано в петък министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев заяви, че все още няма разчети за цената на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Той допълни, че за"Козлодуй" ще бъде използван реактора от площадката в "Белене", който вече е почти готов. Според Добрев новият реактор представлява 30-40% от строителството на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" и ще бъде изпълнен от "Атомстройекспорт", добави той. Добрев потвърди, че в АЕЦ "Козлодуй" имаме изградена инфраструктура, имаме съоръженията за присъединяване и подходящи условия за допълнителен блок. Бившият министър на енергетиката и депутат от БСП Румен Овчаров от своя страна определи ситуацията с местенето на реактора от Белене в Козлодуй като "да разрушим дворците, за да направим колибите". Той заяви, че проектът АЕЦ "Белене" е ефективен, икономически изгоден и осъществим. "Ние унищожаваме готов проект, за да ходим да гоним "дивото" в неопределеното бъдеще", каза още Овчаров.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.06 2012 в 21:37

България има достатъчно енергоизточници, та били те и неатомни. Енергийната мощ на България е достатъчна да задоволи страната плюс и тази на Македония. Дори изнасяме, но по-евтино отколкото българите заплащат. Та не разбирам, за какво ни е Белене, когато имаме тези мощности и ще плащаме по-скъп ток от досега? Да не говорим за това, че и децата ни ще плащат заема, който ще вземем за изграждането на АЕЦ Белене!

08.06 2012 в 18:55

Не знам колегата какво употребява, но единствената разумна енергия за България за следващите (няколко десетки) години е атомната.
Коя партия и кои активисти ще придвижат проекта напред е без значение, ползите ще са за всички нас.
Белене е напълно реален проект, стига някой да плати сметката. Иначе ще я плащаме и без него в поне петорен размер.

08.06 2012 в 17:44

Ей, тези още ли са живи? Чернобил не ги ли гътна тия, та искат нас да ни облъчи Белене. И кой пак ще плаща? Естествено ние, българите! А кой ще обира парсата? Естествено, "братушките" и техните клакьори българските комунистически мекерета! Ха, нас за баламурници ли ни имате? Ей, я се прибирайте у дупките!