Станишев: Надявам се „Атака” да не последва сценария на Борисов

28 май 2013 в 12:22 1894 3

Сергей Станишев
Сергей Станишев

Ако "Атака" не се регистрира при гласуването на правителството на Пламен Орешарски в парламента, това би било доста безотговорно и ги поставя в сценария на Борисов и ГЕРБ за дестабилизация на държавата и предсрочни избори.

Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев, след среща с президента, на която кандидатът за премиер на социалистите Пламен Орешарски отечете успешното изпълнение на връчения му от държавния глава мандат. 

Станишев коментира възможността депутатите от националистическата партия да не се регистрират при гласуването на новото правителство, както това стана при избора на председател на парламента. "Надявам се "Атака" да не последва този сценарий, защото не вярвам техните избиратели да желаят Борисов да остане на власт", коментира Станишев.

Ние не сме водили преговори или разговори с партия „Атака”. Г-н Орешарски оправи покана и за тях – не за преговори, а за консултации по отношение на програмата и програмните намерения на бъдещия кабинет. Срещата не бе консумирана, припомни Станишев.

Лидерът на социалистите обясни, че ГЕРБ търсят дестабилизация на държавата, предсрочни избори, хаос, повече мизерия за хората "само и само да останат на власт и да решават своите проблеми, а не проблемите на хората".

Всеки народен представител има право да гласува по съвест, в това число и Бойко Борисов - така Станишев коментира възможността правителството на Орешарски да бъде подкрепено с гласа на лидера на ГЕРБ.

„Ако бъдем откровени, смятам, че най-почтеното би било първо да изтеглят своята жалба от Конституционния съд за касиране на изборите, защото не може партията, която направи този изборен кодекс, която разполагаше с целия държавен инструментариум по време на кампанията, областни управители – политически назначени от кабинета „Борисов”, ръководители на МВР, които всеки, който е бил на терен и е разговарял с граждани, също се използваха политически, те да искат касиране”, каза Станишев. 

Според Станишев ГЕРБ трябва да оттеглят жалбата си за касиране на изборите и това би било жест на държавническо поведение и ще прекрати съмненията за опит за дестабилизация и "връщане на бял кон" с цел замитане на следите от предишното управление.

На излизане от президенството кандидатът за премиер Пламен Орешарски беше подведен от група симпатизанти на РЗС. В опит да го убедят да сложи подписа си в гражданска подписка, млада активистка го попита иска ли да подкрепи каузата им. Орешарски откликна на идеята, но след като забеляза партийното знаме на РЗС, обясни, че няма време и се качи в автомобила, с който дойде в президенството. 

Подписката на РЗС е в подкрепа на жалбата за касиране на вота от Турция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews