София няма да има референдум за водата

Последна промяна на 05 септември 2013 в 13:56 3944 19

Протест пред общината с искане за референдум за разваляне на концесията на
Протест пред общината с искане за референдум за разваляне на концесията на "Софийска вода". Снимка: Сергей Антонов

Столичният общински съвет отхвърли предложението за провеждането на местен референдум, на който софиянци да кажат дали са "за" или "против" развалянето на концесията със "Софийска вода".

Предложението за допитване с въпрос "Съгласни ли сте да бъде прекратен концесионният договор между Столична община" и "Софийска вода" АД?" бе внесено от общински съветници от БСП.

Дебатите продължиха повече от 3 часа.

"Всички граждани на столицата трябва да са наясно, че няма пряка връзка между развалянето на концесионния договор на „Софийска вода” и цената на водата в София. Цената се определя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)", заяви заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Трябва да е ясно още, че в концесионния договор изплащането на финансовите задължение на Столична община трябва да стане в срок от 45 дни. Не искам и да си представя ситуацията, когато аз трябва да подпиша нещо, което ще задължи Столична община да изплати тези милиони в срок от 45 дни”, коментира още кметът. 

Днешното извънредно заседание на СОС бе съпроводено с протест, организиран от ВМРО, от около 40 души, които настояват за референдум и за развалянето на концесията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.09 2013 в 13:58

Не е работа на ДКЕВР, защото неизгодният концесионен договор е сключен от СО ш СОС. Те обаче гушкат комисионните, и не искат да го развалят, нъпреки че Интернешънъл Уотърс и Веолия го са го нарушили грубо, многократно и продължават.

В крайна сметка ще бъдат изгонени, и най-добре секторът да бъде одържавен. Обаче преди това ГЕРБ ще влачат до последно. ГЕРБ са на хранилката на монополите, контрабандните канали и политическата корупция.

06.09 2013 в 05:52

Гледам на снимките и един устойчиво протестиращ:

През февруари като Председател на независимия синдикат в БАН (http://www.cross.bg/gallery/64397/64411#bigimage) срещу правителството, а през есента като знаменосец на Българската Левица. То и името му беше едно, то ли Бурлак, то ли Калтак ..

06.09 2013 в 00:25

Много е тъпо такива въпроси да се решават с референдум. Също като БСП. Като си говори Орешарски с разни хора, та голяма демокрация цари. Демократичният механизъм е да избираш хора, които защитават интересите ти на гражданин, а не да вършиш тяхната работа. Ако не са на висота -да си отиват.

06.09 2013 в 00:16

Това е работа на ДКЕВР.

06.09 2013 в 00:15

Стефан Софиянски = Черепа = Олигарски = БКП = МАФИЯ.

05.09 2013 в 21:35

Концесията трябва да бъде отнета от Веолия защото не са изпълнили досега и са пресрочили разписаните в концесионния договор задължения.

05.09 2013 в 18:31

„Цената се определя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)”, заяви заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.“ Айде да не си кривим душата от скапано спазване на закона - Кой дирижира ДКЕВР госпожо -филанкишията? Герберите не дават да се гласува референдум - как ще им дърпаме черджето под краката?Мошеници , просто гербери!

05.09 2013 в 18:18

Хмм... идиот или инфантил? Това е въпросът...

05.09 2013 в 17:45

Ми аз съм против този червен референдум. И съм доволен от услугите на софийска вода. София има най-добрата вода в цяла Европа - гледам дискуси - много притенциозни риби от притоците на амазонка, към чистотата на водата. Имам тонове тестове и мога да ти кажа че водата в София няма равна. Ако имаш проблем, това е шото си червен клошар който не си е сменил щтранговете.
Освен това плащам някакви смешни пари за студената вода, което никак не ме мотивира да пестя един ресурс който е доста недостатъчен в България. Е оня ден гледах как някакви баби си поливали двора в перник с питейна вода и после хиляди левове задължения .. е аз ли да съм червения дебил дето полива със такъв безценен ресурс градината, вмето да си бие една помпа в земята?

05.09 2013 в 16:03

Протестиращите/проституиращите/ да видят кой защитава моноплолите и мафията.Ама нали "Софийска вода" осигуриха паветата за щурма на Парламента,значи са добри.Не можел да се развали договора?Кой сключи договора? В София бивши сини=ГЕРБ=БКП=Мафия!Боклуци!