София няма да има референдум за водата

OFFNews 05 септември 2013 в 13:56 4542 19

Протест пред общината с искане за референдум за разваляне на концесията на
Протест пред общината с искане за референдум за разваляне на концесията на "Софийска вода". Снимка: Сергей Антонов

Столичният общински съвет отхвърли предложението за провеждането на местен референдум, на който софиянци да кажат дали са "за" или "против" развалянето на концесията със "Софийска вода".

Предложението за допитване с въпрос "Съгласни ли сте да бъде прекратен концесионният договор между Столична община" и "Софийска вода" АД?" бе внесено от общински съветници от БСП.

Дебатите продължиха повече от 3 часа.

"Всички граждани на столицата трябва да са наясно, че няма пряка връзка между развалянето на концесионния договор на „Софийска вода” и цената на водата в София. Цената се определя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)", заяви заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Трябва да е ясно още, че в концесионния договор изплащането на финансовите задължение на Столична община трябва да стане в срок от 45 дни. Не искам и да си представя ситуацията, когато аз трябва да подпиша нещо, което ще задължи Столична община да изплати тези милиони в срок от 45 дни”, коментира още кметът. 

Днешното извънредно заседание на СОС бе съпроводено с протест, организиран от ВМРО, от около 40 души, които настояват за референдум и за развалянето на концесията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!