БСП ще протестира пред "Московска" 33 за водата

Нели Чолашка 06 август 2013 в 08:21 2207 1

Протест пред Столична община.
Протест пред Столична община.

Докато тече представянето на третия метролъч в Столична община пред сградата хора, организирани от БСП, ще протестират с искане да се развали концесионният договор със "Софийска вода".

Столичният общински съвет (СОС) отхвърли предложението на групата на БСП да има референдум за концесията за водата, но в началото на месеца Административния съд на София върна решението на СОС за прегласуване.

Междувременно от "Веолия", която е собственик на "Софийска вода", напомниха, че в договора няма клауза за прекратяване след референдум и ако общината прекрати едностранно договора, ще трябва да плати големи неустойки.

Големите неустойки са и мотивът на ГЕРБ, които имат мнозинство в СОС, срещу развалянето на концесията.

Кметът Йорданка Фандъкова поиска в началото на годината Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не само да не позволява на "Софийска вода" да увеличава цената, но и да преразгледа инвестиционната им програма и да се мисли за намаляване на цената. 

Концесионният договор за водата в София беше подписан в края на 1999 г. с британската компания “Юнайтед ютилитис” (тя  по-късно продаде концесията на френската “Веолия”) за 25 години. Условията бяха запазване на средна цена от 0.45 лв. за кубик и намаляване на загубите на вода по мрежата  до 30%.

В момента цената на водата е 4 пъти по-висока – 1.76 лв., а нивото на загубите е 58.8%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови