Quantcast

Концесионерът: Референдум за водата на София няма да има

Последна промяна на 12 август 2013 в 12:53 2131 12

Мариана Итева
Мариана Итева

Референдум за концесия на "Софийска вода" няма да има, заяви изпълнителният директор на "Софийска вода" Мариана Итева пред БНТ тази сутрин.

Повод за поисканото от нея право на отговор бе решение на съда, с което се дава зелена светлина за референдум.

"Референдум няма да има, в договора за концесионера няма клауза, която да позволява развалянето му чрез референдум. Дружеството е добре управлявано. Това е евтин политически трик. Създават се внушения в гражданите с популистки твърдения", заяви Итева.

Искането на Красимир Каракачанов за прекратяване на договора между София и концесионера, който е добре работеща фирма, е опит за отклоняване на вниманието от истинските проблеми, каза още Итева.

Тя бе категорична, че "Софийска вода" не се страхува от допитване.

На въпрос защо се вдига цената на водата, тя посочи, че в София е най-ниската цената на водата и са необходими инвестиции. Приоритет номер едно за дружеството е да се работи по намаляването на загубите на вода, които за 2012 са 53%.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.08 2013 в 14:34

Цената на водата трябвало да се повиши, за да можело Софийска вода да започне работа по намаляване на 53 %-вите си загуби... сладури. :)

13.08 2013 в 07:56

Браво за коментара!

13.08 2013 в 07:55

ама ти за измекярите от Лукойл питам мангала от Драгалевци дето им го падари на друзята, и после Тиквоча от банкя питай на каква цена запълни държавните запаси през 2011/12, по колко беше тон гориво дето го плати на същия тоя Лукойл
.А Итева да ходи да се пере сама , не тя ще каже да има или няма референдум.Защо водата е на цена 2 лв а не както е договорена концесията 0.45?Фандъкова какво си трае?

12.08 2013 в 21:52

Съгласен съм, че развалянето на концесията по този начин е смешна работа (а може би всъщност доста сериозна и нагласена от съответни хора с интереси), но на мястото на госпожата не бих бил толкова убеден, че договор има по-голяма сила от референдум. Въпрос на тълкуване от съда...

12.08 2013 в 18:07

Бе, хубавка момата, ама като я слушах по радиото - по приказките - чиста проба калинка. Говори глупаво, с пет шаблона, и без завършени изречения.
А това с референдума - верно гигантска глупост:) Момето изглежда и не подозира че света отдавна си е измислил правила по които да живее, и хич не се интересува от нейните директорски решения. Или да го разбираме иначе - а направим референдум - а е спряла водата на София?
Е бре, де бре ... Щом се има за чак такава ламя - някой юнак ще вземе да и резне главата.
Като е толкоз велика - за толко години що не спря течовете, и не сложи водомери на циганите?

12.08 2013 в 17:56

Измекярите от Лукойл са същите лайна та даже и по зле - но има една разлика - софийска вода е монополист - тоест ти може да си налееш бензин от ромпетрол или екоптеролеум но не може да теи потече у вас вода от варненска вода или кавалска вода.

12.08 2013 в 16:57

Френскат фирма Веолия не изпълнява заложените в договора на концесионера задължания да остане цената, да се намалят загубите, и да се доизгради и поддържа канализационната мрежа. Вместо това непрекъснато помпат цената нагоре с типичното френско колониално нахалство и безочие.

"Инвестиции" означава Веолия да инвестира за своя сметка, примерно като тегли банков заем, а не да имитира инвестиции с пари за клиентите, като им повишава цената. Това не е инвестиция, а манипулация, нагло разпространявана в медиите.

Никъде в концесионния договор не е казано, че той не може да бъде разтрогнат след референдум. Освен това референдумът не разтрогва договорът автоматично, а само задължава общинските власти да предприемат марки за неговото разтрогване според закона. При вкарване в независим съд концесията ще бъде развалена без веустойка, поради многобройните нарушения от страна на Софийска Вода, и тази компания ще трябва да плати от своя страна неустойки по неизпълнените клаузи.

След това софийската вода ще бъде дадена на концесия на друга фирма, която предлага по-добро обслужване и цени, според първоначално заложените при първоначалното раздържавяване на сектора. Възможно е също и частно-публично партньорство или частично одържавяване, с възлагане някои дейности на частни подизпълнители. Обаче без участие на Веолия и подобни неблагонадеждни фирми.

12.08 2013 в 16:55

А измекярите от Лукойл защо никой не ги следи? Или те са от "нашите друзя" и не трябва "да се ударят"?

12.08 2013 в 16:04

Че в кой договор има клауза референдум бе кисел? Референдум има в конституцията така че вскакави договори и подобни хартии не важат. За сметка на това в договора има едни клаузи където ако държавата почне да ги следи изкъсо измекярите от веолия ще има да плащат наустойки до посиняване.

12.08 2013 в 15:35

Ами жената си говори правилно. В договора няма клауза "референдум". Зная много добре, че ви се иска да фалирате дружеството и да го подарите на безценица на някой руски мафиот с представителство осигурено от българския мафиот Цветан Василев, но това просто няма как да се случи, така че, пийте едно студена вода и ОСТАВКА!