Съдът даде зелена светлина на референдум за "Софийска вода"

Последна промяна на 04 август 2013 в 13:59 3004 8

БСП. Снимка: БГНЕС
БСП. Снимка: БГНЕС

Гражданите на столицата извоюваха своя първи местен референдум, обявиха от Дискусионен клуб за социална местна политика (ДКСМП) на пресконференция днес, съобщи БГНЕС.

Това стана, след като Административният съд на София отмени решение на Столичния общински съвет, с което той отказа насрочването на местен референдум за прекратяване на концесията за водата. 

Представителят на БСП в Столичния общински съвет Николай Белалов и депутатът от БСП Борис Цветков настояха съветът да се съобрази с решението на Административния съд в София и да насрочи дата за местен референдум за прекратяване на концесията на "Софийска вода".

По думите на червения депутат до този момент в общината не е имало представител, на когото да се връчи решението на съда и да се започне подготовка за референдума.

По този повод се организира протест във вторник пред сградата на общината. За диалог са поканени кметицата Йорданка Фандъкова и председателя на СОС Елен Герджиков.

Според Цветков референдумът би струвал на общината около 200-300 хил. лева и той може да бъде поет от бюджета й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.08 2013 в 11:28

Лъснах павето ... да прилича на речен камък, че иначе Данчо ментата не ги харесва.
Обича ги обли, да му влизат през еното ухо и да излизат от другото.

04.08 2013 в 21:11

Станишев знае, революция правят младите, защото няма какво да губят. Пенсионерското лъготене ще бъде най-мащабното. Путин взе Югославия и Румъния и сега България беше официално вписана в Евроазиатският съюз. От нас, младите зависи какво ще изберем , Брюксел или Москва.

04.08 2013 в 16:59

Има реална опасност при едностранното прекратяване на концесията на „Софийска вода” от страна на общината, Столична община да бъде осъдена да плаща неустойки в размер между 400 милиона и 1 милиард лева. Това съобщи за Агенция „Фокус” Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет. „С референдум, ако тази концесия бъде прекратена, всеки арбитражен съд ще счете това за едностранно прекратяване от страна на общината. Много е вероятно да бъдат отсъдени изплащането на огромни неустойки, което е изцяло в полза на концесионера. Има реална опасност при едностранното прекратяване от страна на общината, Столична община да бъде осъдена да плаща неустойки в размер между 400 милиона и 1 милиард лева. Никой не може да каже предварително колко точно, но тази опасност съществува”, обясни Герджиков. „Искането за едностранно прекратяването е изгодно за концесионера, защото той ще прибере огромна сума. Нещо, което пропускат колегите, които предлагат референдума, е че в Закона за водите изрично е казано, че е абсолютно задължително при прекратяването на концесията да се обяви нова процедура по концесия. Невъзможно е общината да стане оператор на водния цикъл в София, защото законът не го позволява. Ако бъде прекратена тази концесия, следва нова процедура и никой не може да гарантира кой ще бъде следващият концесионер, може да е същият. Тогава може хем да са прибрали огромна неустойка, хем да си останат концесионер и то най-вероятно с по-лоши условия, защото срокът на концесията ще бъде по-кратък. При по-кратък срок, естествено инвеститорът ще предложи по-лоши условия-по-висока цена на водата и по-ниски инвестиции в мрежата. Защо да правим това, кого обслужваме, чии интереси”, попита Елен Герджиков.
„Ще спазим стриктно решението на съда и спрямо него ще бъде насрочена сесия в началото на септември, на която ще се разгледа отново предложението за свикване на референдум за концесията на „Софийска вода”, добави той. По думите му само човек, който не е прочел докрай решението на съда, може да твърди, че решението на съда за преразглеждане на решението на СОС за неприемане на мотивите за референдум означава задължително провеждане на референдум. „Там категорично е казано, че решението се връща за ново разглеждане с мотиви. Мотивите са, че когато е взето решението, е имало административни и процесуални пропуски и най-вече, че не е имало достатъчни мотиви за взимането на това решение. Припомням, че внасянето на мотиви е работа на вносителя, тоест с абсолютно основание съдът казва, че няма финансово-икономическа обосновка. Питам защо няма финансово-икономическа обосновка, защо вносителят, когато е вкарвал предложение за провеждане на референдум, не е казвал какви ще са последствията – и юридически, и финансово-икономически”, допълни Герджиков.
„Решението ще бъде стриктно, според това каква административна процедура ни е описал съдът и няма да има тези недостатъци, а именно недостатъчно мотивировка и пропуски в административния процес. Но според закона Общинският съвет решава дали да има референдум и по какъв въпрос, а не съдът”, заяви председателят на СОС Елен Герджиков.

04.08 2013 в 16:57

Ти и срещу Софиянски да тичаш пак няма да го стигнеш, защото ти си един виртуален господин никой. Ти не съществуваш освен в книгите на КГБ по манипулация на населението, които трябва да бъдат изгорени, защото в епохата на Интернет не вършат никаква работа.

04.08 2013 в 16:34

"Планът Орешарски" - изгоноване на европейските инвеститори, национализация, източване и фалит, продаване за 1 рубля на руските колонизатори.

"Планът НОрешарски" - изгонване на Орешарски и цялата му банда с молотов и павета в началото на септември и спасяване на България от октопода с руски пипала.

04.08 2013 в 16:31

А сега да видим тъпите селяни от най-голямото село по българската земя, как ще гласувaт за собствения си интерес!? С проявяваната от тях простотия, нищо чудно да си харижат собствеността си на чужденци, както това направиха сините цървули по времето на софиянски и оня солташак на другия глупак, дето събаряше Мавзолея. С проявяваната от тях типична продажност и простотия, сините цървули, като нищо ще гласуват за запазване собствеността на концесията на досегашните й притежатели! Няма нещо разумно да са направили до сега и да се чуло по българско, а само простотии и погроми!!!

04.08 2013 в 16:29

Някой да ни даде точна информация за положението със "Соф.вода", за да гласуваме правилно!

04.08 2013 в 15:02

TEZI KOMUNYAGI SHTE USERAT...DOBROTO NAMERENIE-E-E-E !!!
<strong>Моля, пишете на кирилица.</strong>