Скандалът: Бюлетините от Костинброд адресирани по градове

Последна промяна на 15 май 2013 в 11:07 17903 25

Прокуратурата в безпрецедентен брифинг за арестуваните бюлетини. Снимка: Сергей Антонов
Прокуратурата в безпрецедентен брифинг за арестуваните бюлетини. Снимка: Сергей Антонов

Бюлетините в печатница "Мултипринт" в Костинброд не са брак, а са опаковани в палети и надписани за различни многомандатни райони в страната. Това обяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов на извънреден и безпрецедентно емоционален брифинг, продължил над два часа.

На него прокурорите показаха снимки на скандалните бюлетини, като върху палетите стоят надписи Благоевград, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, МВнР (бюлетини за чужбина), Варна.

"Ако приемем, че това е брак, то това е брак за Кърджали, Пазарджик, Шумен, така ли", попита реторично Сарафов. 

Откритите бюлетини са общо 22 палети. Сред бюлетините не са открити бюлетини с предварително отбелязан вот.

Би било прекалено силно внушение да кажем, че е подготвяна изборна манипулация, отговориха от прокуратурата на въпрос на медиите дали има доказателства за какво и по чие нареждане е трябвало да бъдат използвани откритите бюлетини.

Прокурорите показаха и кадри на технологичния брак от макулатурите в печатницата - 4 палети с намачкана хартия, размазано мастило, както и разлепени.  

За да отговори на огромния обществен интерес към разследването прокуратурата предприе необичайна стъпка  и според процесуалния ред отвори пред журналистите някои от събраните веществени доказателства от печатницата. Прокурорите сравниха нагледно няколко от иззетите бюлетини с мострите, подготвени от Министерския съвет и показаха, че те напълно съвпадат, т.е. не може да се говори за брак в този случай. 

Сигналът за фалшивите бюлетини е получен на 10 май от бившия депутат от БСП Мая Манолова. Веднага е възложена проверка на ДАНС. След нея Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за длъжностно престъпление и за престъпление, свързано с политическите права на гражданите, съобщи Сотир Цацаров. Поради важността на случая и факта, че следващите два дни са ден за размисъл и изборен ден, главният прокурор информирал по телефона президента Росен Плевнелиев. Това се случило в 22.10 часа в петък.  Цацаров предложил на Плевнелиев прокуратурата да продължи да работи по случая, но до края на изборния ден (12 май) да не се изнася публично информация. Президентът се съгласил, че това е разумно.

В следобедните часове на 11 май обаче новината гръмна в медиите. "След три часа, около 17 ч, прокуратурата бе принудена да публикува прессъобщение, но без да адресира конкретна партия", посочи Цацаров. "Необяснимо е защо една партия идентифицира себе си с този инцидент и твърди, че прокуратурата е свалила техния резултат с 5-6 процента", гневно попита главният прокурор, визирайки изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

От представените обяснения на икономическия директор на "Мултипринт" Георги Иванов, чието име Борислав Сарафов не назова, става ясно, че печатницата е доставяла и бюлетини за действителния вот - няколкостотин на брой: 535 бюлетини в община "Триадица" в София (23 МИР), 2000 за София-област (26 МИР) и по 10 мостри от всяка бюлетина на ЦИК (общо 320). При оповестаяването на тази информация главният прокурор Сотир Цацаров направи уточнение към изказването на заместника си, като припомни, че "ако някъде има неизправни бюлетини, те трябва да се попълват от резерва в ЦИК, а те звънят за резерва от печатницата". 

 Постъпилите сигнали към прокуратурата са три, уточни прокурор Роман Василев. Два от тях са обединени в едно досъдебно производство - те са за намерените в Костинброд бюлетини и за манипулиране на електронното преброяване.

Има и трети интересен сигнал, свързан с превоза на бюлетините. Този сигнал също е подаден от БСП и касае наетата от печатницата в Костинброд фирма за транспортиране. Името на фирмата не бе съобщено, но от думите на прокурорите стана ясно, че сигналът касае конкретни транспортни средства с двойни дъна извън Костинброд, подготвяни превоз на бюлетини. На няколко пъти Сотир Цацаров подчерта, че медийната истерия около намерените в Костинброд бюлетини е попречила на ДАНС и прокуратурата да проследят тези автомобили.

Прокуратурата разкри и скандални факти за липса на упражнен контрол от страна на държавата около съхраняването на бюлетините. Евентуална отговорност може да се търси от длъжностни лица от състава на Министерския съвет и от администрацията на Министерския съвет, посочи главният прокурор. Не е упражнен никакъв контрол от страна на възложителя на договора за отпечатване на бюлетините, упражненият контрол е "нула точка нула", каза Цацаров по адрес на главния секретар на Министерския съвет Росен Желязков, който е длъжностното лице, отговорно за контрола по договора. Желязков е бил разпитван два пъти, съобщи Цацаров. Досега обаче персонални обвинения срещу никого не са повдигнати. 

Цацаров попита нормално ли е в една държава бюлетините да се печатат от частна фирма и да се разнасят отново от частници? Според него би било редно да се използва например държавната печатница на БНБ.

МВР е направило удобен пропуск, като ескортира бюлетините до областните управи и до РИК-овете, но е пропуснало да охранява печатницата до приключване на изборния ден, става ясно от думите на главния проикурор. Сега се изяснява на какво ниво (централно или местно) МВР е трябвало да осигури този контрол.

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов категорично отрече да е автор на гневното писмо, изпратено снощи до медиите и подписано от "достойни прокурори".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.05 2013 в 22:41

krum mnogo si tup

16.05 2013 в 18:23

Едната глава на ламята ръбнала другата по врата.

Населението ръкопляскаше ожесточено на цирковия номер, и не разбра, добре ли беше това, или на зле.

16.05 2013 в 08:52

Скандално е поведението на прокуратурата. По никакъв начин категорично не опроверга: 350 000 ФАЛШИВИ бюлетини. Ама казали им че били толкова, ама сторило им се на първо четене че са фалшиви, ама пишело Варна, Външно .... на пакетите. Абе аланкоулу свърши си работата, разгледай добре какво има ивикай експерти прочети мнението им и тогава прави пресконференции. Но това се прави ако искаш да си свършиш, работата. Ако искаш да свършиш работа на Мая Манолова и компания точно това правиш. Изнасящ невярна информация и после се опитваш да си я докажеш.

15.05 2013 в 19:41

Намерени са бюлетини,не в хлебозавод,а там където се печатат и те не се водят ценни книжа.В печатницата за пари също има на склад отпечатани пари и то със серйни номера,но Мая не праща анонимки до прокурора.Да пратиш прокуратурата да проверява в печатница където се печата отпечатаното,е все едно да пратиш за зелен хайвер новобранец.Нормално е прокуратурата да разследва чувалите с изхвърлени бюлетини каквито бяха открити в Пловдив.Да провери в Перник,където са изчезнали доказано подадените бюлетини за ВМРО и само тези ли са изчезнали и на кого бюлетини са се появили на тяхно место.

15.05 2013 в 15:39

Кирчо, добре ще е да потърсите специализирана лекарска помощ.

15.05 2013 в 15:20

Аре пишете още 1-2 седмици, че после тоя дето ви плаща за тая работа отива на топло.

15.05 2013 в 15:19

НЕ!

За подслушването на Борисов и за това, че от прокоратурата удобно изтича само каквото трябва, за да изберем когото трябва, няма да иа обвинения. Срещу ТВ7 и другите медии нарушили закона също няма да има проверки или пък ще има но от наши хора.

Толкова е прозрачно купуването на изборите....и не не става с по 20 лева на 200 хиляди бедни българи. Стана далеч по евтино. Повечко пари на праивлните хора в медиите и прокоратурата и зиборите са спечелени.

Единствени БСП нямаха предизборна програма, защо? Да не би да знаели от преди че Сотричо ще ни забавлява няколко месеца с безумията си?

15.05 2013 в 15:05

Доколкото фактически е манипулиран в деня на мълчание изборния процес и опорочен изборния резултат, ще се самосезира ли прокуратурата за това, кой е предоставил на ТВ7 информацията за прокурорско разследване по сигнал на БСП на печатницата за бюлетини в Костинброд?

15.05 2013 в 15:01

Няма да забравя 90-те години съобщават по радиото за грабеж на склад за компютърни части. Дошли барети туй онуй. Бандитите със заложници се залостили в склада. Седят няколко часа мъки, преговори и накрая крадците поискали да им викнат прокурор.....

Какво да ви кажа за българския съд бандитите търсят прокурор да ги обвини по подходящ начин, а не адвокат да ги защитава.

15.05 2013 в 14:59

Първия за арестуване е печатаря...хайде да не си говроим наивни глупости. Платили са на бат' Сотир да направо Орешарски премиер то по подкупен орган от прокоратурата няма.

Мислих си преди години, че съда и прокоратурата трябва камък по камък да се разглобят и всички с юридичексо бразование да им се отнемат правата ама ....ще видим, кога ще дойде това време...

Да не почваме по другите глупости дето натворих от тая прокоратура. Обвинението за Цветанов е пълна глупост и се основава на пълни глупости и е ясно че ще падне ама за предизборна кампания стигна. За съд няма да стигне ама на кой му дреме, нали вече ще се строи АЕЦ и ще ни граби програмния кабинет.

Да не говорим как не образувха дело за подслушването на Борисов, това за сега са единствените доказани незаконни подлсушвания!!! Останалото или трябват доказателства или е ала бала....явно е ала бала, ако съдим по обвинението към Цветанов и факта че оневиниха полициаите.

Просто Сотричо е човке на БСП или ДПС и сега е с тотален имунитет и безгранична власт, само като си спомня Филчев....е сега е по-зле дами и господа.