Росен Желязков за бюлетините: В договорите няма клауза за престъпления

Нели Чолашка 13 май 2013 в 15:17 4224 7

Росен Желязков, Марин Райков и Петя Първанова. Снимка: БГНЕС
Росен Желязков, Марин Райков и Петя Първанова. Снимка: БГНЕС

В договорите няма клауза да не се правят престъпления, това е общо задължение на всеки, обяви главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков по повод скандала с откритите 350 хил. бюлетини в печатницата на "Мултипринт" в Костинброд.

Той направи и друго странно изказване: "Всяка печатница може да използва матриците за каквото намери за добре. Няма пречка печатницата да си печата от бюлетините за фото тапети". По-късно уточни, че се е пошегувал.

Росен Желязков припомни, че договорът между Министерския съвет и печатницата предвижда отпечатването на точен брой бюлетини и има клауза, която предвижда броят да се променя само с писмена заявка от правителството. Така заявка не е имало, категоричен е той.

Желязков обяви още, че не познава собственика на "Мултипринт" Йордан Бончев, който е общински съветник в Костинброд на ГЕРБ. Той обясни само, че неговото членство в ГЕРБ не е конфликт на интереси и не пречи той да спечели обществената поръчка.

На въпрос към служебния премиер Марин Райков защо е оставил Желязков на поста главен секретар, който беше на този пост и при предишния премиер Бойко Борисов, Райков каза, че го е направил, защото Желязков е опитен юрист.

Росен Желязков пък коментира, че главният секретар не е част от политическия кабинет (факт от една година), а за близост може да се говори само, когато става въпрос за родителите и децата му.

Той беше главен секретар на Столична община и Борисов го взе в Министерския съвет, когато стана премиер. В началото Желязков беше част от политическия кабинет.

На въпрос какво точно представляват откритите 350 хил. бюлетини в "Мултипринт" в събота Райков отговори: "Със затаен дъх чакам прокуратурата да изясни какво означаваха тези 350 000 бюлетини в печатницата".

Той призна, че е бил заблуден, че голяма част от тях са били технически брак. Тази информация не беше от прокуратурата, призна той.

Вътрешният министър Петя Първанова отрече МВР да е отказало съдействие при разплитането на случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови