Син на общинар от ГЕРБ взел 5.9 млн. лв. заем срещу 12 дка ниви

Нели Чолашка 09 април 2012 в 14:54 3850 1

Андрей Иванов. Снимка БГНЕС
Андрей Иванов. Снимка БГНЕС

Фирма на сина на общинския съветник от ГЕРБ и бивш председател на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов е взела преди месеци заем от 5.9 млн. лв. от Общинска банка срещу гаранция 12 дка ниви.

Това съобщиха общински съветници от БСП днес. Заемът  е отпуснат на 30.09.2011 от “Общинска банка” на фирма “96 Агрогруп”, мажоритарна собственост на “БМА-2009” ЕООД с управител и едноличен собственик Бранимир Андреев Мирчев, син на Иванов.

Обезпечението са две пасища в местността Дългите тръни и нива в с. Караново в Нова загора - общо около 12 дка плюс сграда и съоръжения, които тепърва ще бъдат купувани, каза Георги Кадиев от БСП. Лихвата на кредита е 9.5%, а срокът за погасяване е 4-годишен.

Ако не беше синът на Андрей Иванов, никога нямаше да получи толкова голям заем при такива условия, категорични са от БСП. Те напомниха, че точно прези лятото на 2011 г. имаше заповед на кмета да се свика общо събрание на банката за промяна на Управителния съвет, което се провали. От ГЕРБ обвиниха тогава чиновничката от администрацията на общината Нели Мицева.

Причината за провала е била отпускането на този кредит, за който първо се иска единодушно съгласие на всички в УС и одобрение от БНБ (изисква се за всички кредити от Общинска банка над 1 млн. лв.). По думите на Кадиев по-притеснително е, че БНБ първоначално не е одобрила заема и после, без да бъде питана, банката е изпратила второ положително становище. Ако това се е случило след интервенция от горе, това е удар срещу държавността, допълни Кадиев.

БСП ще сезира общинската комисия за конфликт на интереси и ще пусне питане до кмета Йорданка Фандъкова по казуса.  По тяхна информация в ГЕРБ отдавна се знае за това "безпрецедентно използване на служебно положение" от страна на Андрей Иванов.

От БСП напомниха, че след като си върна управлението в "Общинска банка" Столичната община направи ревизия на кредитите и установи, че са отпускани против правилата заеми на фирми свързани с Христо Ковачки (Ковачки имаше блокираща квота в управлението на банката чрез негови компании последните 6 години). Интересно защо не беше дадена информация за кредита на Бранимир Мирчев, коментираха съветниците от БСП.

Иванов беше предложен от групата на ГЕРБ за председател на сформирания през ноември нов общински съвет. Той беше председател в предишния мандат. В началото на годината обаче се появи напрежение срещу Иванов в групата на ГЕРБ и той беше "помолен" от изпълнителното бюро на ГЕРБ да подаде оставка като председател на съвета, но остана начело на софийската организация на партията. Председател стана Елен Герджиков.

Герджиков ще изпрати питане до Общинска банка спазени ли са всички процедури при отпускане на кредита, каква е неговата обезпеченост и обслужване, съобщиха от пресцентъра на СОС. Той е успял да разговаря и с Андрей Иванов, който обявил, че сам ще сезира централната комисия за конфликт на интереси към парламента.

По-късно и Андрей Иванов излезе със становище по казуса. Той определи изнесената от БСП информация като "поредната политическа инсинуация". Според него така БСП и нейната градска организация искат да решат тежките вътрешно партийни проблеми.

Той не отрича синът му да е взел кредит именно от Общинска банка, чийто мажоритарен собственик е Столичната община. Той бил за предприятие в с. Караново, в близост до Нова Загора, с предмет на дейност изкупуване на селскостопанска продукция и замразяване на плодове и зеленчуци.

згражда се подобно на повечето предприятия в България, с около 80% капитал от кредита от банката и 20% собствени средства. Обезпечението по кредита, което включва и самото вече изградено предприятие, надхвърля многократно изнесеното от г-н Кадиев", пише Иванов.

Според Андрей Иванов конфликт на интереси няма, но той лично ще поиска произнасяне на комисията за конфликт на интереси към Народното събраниепо случая.

Иванов за втори път ще бъде проучван от общинската и централната комисии за конфликт на интереси. Първото разследване беше по сигнал на РЗС за имотното състояние на председателя на СОС. Тогава комисията излезе със становище, че няма конфликт на интереси.

БНБ също излезе със становище по случая. "По повод на направени днес публични твърдения от членове на Столичния общински съвет заявяваме, че банковите кредити се одобряват от органите за управление на търговските банки съгласно техните вътрешни правила", се казва в него. "Категорично възразяваме срещу всеки опит Българската народна банка да бъде превръщана в обект на безотговорно партийно говорене. Напомняме, че политическата конфронтация и банковата тема нямат нищо общо – редките изключения от това правило не са донесли нищо добро на България", пише още в позицията на БНБ. Миналия четвъртък съветничката от ГЕРБ Денка Кушвалиева подаде оставка като съветник, след като БСП разкри, че нейна фирма е  заела без конкурс помещения в диагностично-консултативен център в София.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови