Схемата с боклука, по която източиха милиони

Последна промяна на 10 април 2013 в 17:48 12850 14

Извозването на балите, което струваше милиони. Снимка:БГНЕС
Извозването на балите, което струваше милиони. Снимка:БГНЕС

Питали ли сте се някога кому е нужно да се возят бали с боклук из цялата страна?

Сигурно много пъти сте виждали как камион, натоварен с 6 бали, пъпли по магистрала "Тракия", за да ги изсипе в Цалапица.

Цалапица обаче се оказва прекалено близо за алчните ръчички на замислилите схемата и балите започват да се карат към Харманли. Но и Харманли не е толкова далеч. Затова тогавашният кмет на София Бойко Борисов сключва споразумение с колегата си Иво Антонов балите вече да се карат в Силистра.

Е, по-далече от Силистра вече няма накъде.

Схемата е толкова нагла, че изглежда недосегаема. Голямата лъжа е като светкавица. Заслепява те и дълго време не можеш да видиш очевидното.

Като всички схеми и тази си има своите идеолози и изпълнители, както и хора, които печелят от нея.

Павел Николов Граматиков е управител на общинската фирма "Чистота Искър" ЕООД още от 1998 г. Фирмата е създадена, за да стопанисва депото в Суходол, когато се взема решение столицата да не се чисти вече от общинско предприятие, а сметосъбирането да се даде на концесия.

Идеолог на тази странна схема, която ще докара милиони на Румен Гайтански - Вълка, е Красимир Арсов, по това време общински съветник. Запомнете това име, защото то, редом с това на Граматиков, ще изскача от много свързани с боклука фирми.

През 2005 година в Суходол започват протести. Основният им аргумент е, че депото вече е препълнено. Няма как да се докаже, но всички знаят, че организатор на протестите е самият стопанин на депото Павел Граматиков.

С оправданието да се угоди на протестиращите, кметът Софиянски иска закриване на сметището. И. д. наследникът му Минко Герджиков лансира като единствена възможност за изход от ситуацията боклукът да се балира и после да се вози на други сметища в страната.

Група общински съветници, сред които Владимир Каролев, заснемат сметището и на снимките ясно се вижда, че то съвсем не е запълнено и има още доста свободен обем.

Въпреки това общинският съвет взема решение за затварянето му.

Аргументът, с който сметището е обявено за пълно, не са снимки, замервания или просто това, което виждат очите, а отчетените от Вълка фактури.

Година по-късно комисия на МОСВ установява очевидното - че сметището е полупразно, а Вълка е лъгал с фактурите.

Така започва сагата с балирането, която досега ни е струвала над 100 милиона лева.

В цялата схема основно действащо лице е Граматиков и днешните разкрития на столичното БСП са само малка част от сложната структура, която е създал около себе си.

Ръководената от него общинска фирма "Чистота Искър" очаквано печели правото да вози балите до сметищата в страната. Но не го прави, а възлага тази дейност на подизпълнител. В последните години ги вози фирмата "Виктория Транс 2007". Само за 2012 г. "Чистота Искър" й превежда 1,8 милиона лева общински пари. И това е една от слабите години в извозването на балите, а цялото това упражнение продължава близо 6 години - от есента на 2007 г., та досега.

Гаражът на "Виктория Транс" е кариерата в Балша. В нея Граматиков е съсобственик, заедно с идеолога на концесиите Красимир Арсов.  Двамата участват заедно в доста фирми, а седалището на много от тях е на ул. "Градинарска" 1 - бивш имот на "Чистота Искър", купен от дъщерята на Арсов, когато СОС решава, че този имот повече не е нужен на общинското дружество, а на съдружниците на шефа му.

Най-сладката история обаче е точно с гореспоменатата кариера в Балша.

През 2010 година "Чистота Искър" печели обществена поръчка на столичната община за рекултивация на сметището в Суходол.

Впоследствие Сметната палата установява, че поръчката е дискриминационна и в нея е заложено условие, което предрешава победителя. Но това не спира поръчката.

Една от най-важните и скъпи дейности в рекултивцията на сметището са инертните материали. И познайте откъде ги кара Граматиков? Разбира се, че от собствената си кариера в Балша. Наши източници твърдят, че цената е значително по-висока в сравнение с околните кариери.

Но към момента тази информация няма как да се докаже. От съществуването си досега "Чистота Искър" е направила само 6, и то дребни, обществени поръчки. За големите доставки на инертни материали обществени поръчки не са правени, което е драстично нарушение на закона.

Пред репортер на OFFNews Граматиков бе пределно откровен: "Аз печеля обществени поръчки и ако взема и аз да правя, няма да мога да започна да работя".

Общината към момента не разполага с документи колко пари е дало депото на Граматиков в Суходол на кариерата на Граматиков в Балша. Теоретично тези документи би трябвало да се пазят в офиса на "Чистота Искър". И също така теоретично общината би трябвало да се самосезира и да ги изиска.

Самият Граматиков не крие, че е купувал материали от МДЗ "Балша". Но твърди, че количеството е малко, става въпрос за специален камък, който може да се купи само от Балша и в сравнение с всички кариери "Балша" е най-близо.

OFFNews си направи труда да измери разстоянието от портала в Суходол до трите най-близки кариери. Наистина Балша е най-близка, но разликите са минимални и лесно би се сметнало каква разлика в цената ги компенсира. От Суходол до Балша са 27,6 км, до Студена - 32,1 км, а до Сливница - 32,5 км.

На въпроса за инертните материали Граматиков отново наблегна на това, че не е длъжен да прави обществена поръчка за дейност, която самият той е спечелил чрез обществена поръчка.

Тъй като нямаме компетенции да се произнасяме дали е прав, само се надяваме, че компетентните органи ще се самосезират и ще разберем има ли заобикаляне на закона и конфликт на интереси.

На фона на гореописаните милиони за финал остава една дребна, но сладка историйка, която е показателна за това колко са навързани фирмите с боклука.

Една малка фирмичка (Аби Форс ООД) печели добри поръчки да чисти снега от паркингите на  магазините "Била", "Лидл" и "Пени". Но няма техника, с която да го прави. И затова наема "Чистота Искър" да свърши това. От което в бюджета на общинската фирма за 2012 г. влизат грандиозните  16 000 лева. Колко е получила "Аби Форс" за чистенето на всички хипермаркети на трите вериги, можем само да гадаем.

Но никак не се учудихме, че собственик на "Аби Форс" е сестрата на жената на Граматиков и първия й братовчед. А самата съпруга Анита работи в общинската "Чистота Искър".

Още някакви въпроси?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.04 2013 в 11:07

Нагли, алчни, крадливи!!! Няма ли закони, съд и затвор за такива?

12.04 2013 в 16:01

Спрете да пишете глупости! Не виждате ли че това са предизборни политически интриги. А от тях си патят наистина работещите хора.

11.04 2013 в 17:15

Абе доста неща са верни ама, че сметището е препълнено и наистина няма място е факт. Не знам какви са тези замервания и т.н., но със сигурност сметището е достигнало максималната си кота и поради липса на алтернатива боклука трябва да закара някъде или да се преработи. Кой колко ще изкара от цялтара работа е ясно, кой колко може.

11.04 2013 в 15:38

Сега я изваждат тази както и много други "информации", защото са толкова нагли, че нямат спирачка. Компромати след компромати да ни замажат очичките та да не виждаме истината.

11.04 2013 в 13:46

Павел Николов Граматиков и Красимир Арсов са замесени и в боклука на община Елин Пелин, щото Граматиков е от там! Договорът е от 2003 г. Междувременно зам.кметът Йордан Йорданов и кметицата Галя Георгиева обсебиха като общински имотите на кооперацията за инвалидите, заедно със сградите и ги продадоха на Красимир Арсов. Работниците от БКС Елин Пелин, където майката на Йордан Йорданов е акционер, работят като подизпълнител на Красимир Арсов. Прокуратурата мълчи! МВР- мълчи! Освен конфликта на интереси има достатъчно данни за търговия с влияние и корупция, но ..... Роднините на прокурора - изпълняват газопроводите на обкинското дружество. Жената на шефа на МВР - секретар на общината, без да отговаря на изискванията за държавен служител. Галя Георгиева - купува 2 бр- опела на МВР , без разрешение на общинския съвет! Няма сметна палата! Няма ДФИ! Въобще нищо не се проверява! Боже господи! В каква държава живеем!

11.04 2013 в 11:36

Кой е Вълка не е интересно. Общо взето ми се струва, че го "пасе" Дарина Павлова. Наистина не е интересната личност. А Граматиков не плаща за превоз на балите. Плаща общината, а по пътя на балите се прибират комисионни и печалби, които нямаше да ги има, ако не беше возенето. Да не говорим, че с тези пари можеше да се организира преработката на боклука, но... няма "кьораво" за "удряне" в завода за преработка на боклука. Или поне още не са го намерили хората, които подписват за парите.

11.04 2013 в 10:29

Не знаеш кой е Вълка? Купи си един жълт вестник, или прочети в нета за колите му, жените му, имота му и честно изкараните за тези екстри парички.

11.04 2013 в 09:22

Не разбрах къде е нередното в схемата? Каква му е изгодата на Граматиков вместо да поддържа сметището в Суходол, да плаща на подизпълнител за превоз чак до Силистра? И кой е Вълка?

11.04 2013 в 03:59

Това е директно за прокуратурата!
Питам се, обаче, още нещо. Защо общинските съветници от БСП едва сега изваждат тази информация?

10.04 2013 в 20:37

...НякоИ, исках да напиша