Ексклузивно Борисов предложи Даниел Митов за премиер (обновена)

Съдът решава дали делото "САПАРД" да бъде подновено

Последна промяна на 07 юни 2013 в 09:50 1395 2

Марио Николов. Снимка: БГНЕС
Марио Николов. Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) ще решава дали да възобнови делото за злоупотреби по програма САПАРД.

Заседанието беше насрочено за днес, а малко по-късно делото беше отложено, заради неявяване на част от подсъдимите. 

До процедурата се стигна след като апелативният прокурор Стойчо Ненков оттегли в последния момент протестите срещу оправдателните присъди на бизнесмените Людмил Стойков и Марио Николов и така те влязоха в сила. Към случая особен интерес проявяват Европейската комисия и ОЛАФ.

Софийският апелативен съд оправда Марио Николов и всички останали подсъдими по делото за изпирането на 7,5 милиона евро. Решението дойде, след като на първа инстанция за невинен бе признат единствено Людмил Стойков. В решението на втората съдебна инстанция като мотиви се посочват слабости в разследването от страна на прокуратурата.

След като прокуратурата се отказа да протестира присъдата, беше започната процедурата по подготовката за искане на ново отваряне на случая, но се оказа трудно да бъдат открити окончателно оправданите бивши подсъдими и техните адвокати.

Всичко това отне месеци, а днес върховните съдии ще чуят защо прокуратурата иска пак да вкара случая в съдебна процедура. Държавното обвинение иска да коригира обвинителния акт, така че да има осъдителни присъди. Делото може да бъде върнато и в Апелативния съд, но има и трета възможност, при която ВКС да откаже възобновяване на делото.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.06 2013 в 16:20

Кокинов ги отърва вече веднъж, най-вероятно след поредната закуска в Банкя. Сега да видим дали ще се оправдаят очакванията на Брюксел. Българския народ никой не го е*ава за нищо.

07.06 2013 в 11:02

Aпелативният прокурор Стойчо Ненков e е зает с къде по-важни дела. Например - колко път Бойко Борисов е споменал напразно НЕГОВОТО ИМЕ - серГЕЙ!
Ония от САПАРД - ми те са наши хора, какво като са се облажили малко...