Далаверите с балите и боклука на София (видео)

OFFNews 10 април 2013 в 13:33 10770 6

Балите, за които София плати над 100 млн. лв.
Балите, за които София плати над 100 млн. лв.

Далавери за милиони започнаха да излизат в общинската фирма "Чистота Искър", която стопанисва сметището в Суходол и отговаря за прословутите бали с боклук.

Управителят на "Чистота Искър" Павел Граматиков се оказа свързано лице с много фирми, които имат нещо общо с боклука на София.

Факти за свързаност между управляваното от Граматиков общинско дружество и фирми, в които той участва или са на негови роднини, изнесоха днес общинските съветници от БСП. 

Проверка на OFFNews за наличие на конфликт на интереси при управлението на "Чистота Искър" показа същото.

Граматиков е в управата на една от кариерите за инертни материали - "МДЗ Балша". "Чистота Искър" има договор с тази кариера, обявиха от БСП.

Всъщност "Чистота Искър" няма директен договор с кариерата, а доставя от там вид камък чрез договори с транспортни фирми, каза за OFFNews Граматиков.

По думите му става въпрос за малки количества и малка сума, които той не може да цитира веднага.

Пясък и други инертни материали за рекултивацията на закритата вече част от депото в Суходол се доставяли от други кариери.

През септември 2010 г. „Чистота Искър“ печели обществена поръчка на внушителната стойност от 21 млн. лв. за рекултивация на ІІ етап от депото в „Суходол“ с подизпълнител строителната фирма „Хидрострой - София“ (на ГБС) и „Топлик“ ОДД.  Сметната палата има доклад, в който се твърди, че в обществената поръчка за рекултивацията има ограничителни условия, т.е. направена е така, че да спечели „Чистота Искър“ и тя печели.

В поръчката е предвидено един слой от рекултивацията да е с т. нар. габиони (обемни структури, изработени от стоманени мрежи). Камъкът, доставян от "МДЗ Балша", е именно за габионите. Това е камък, който е предписан от инвеститора и се контролира от инвеститорския контрол, казва управителят на "Чистота Искър" и съсобственик в "МДЗ Балша".

"Инертните материали са заложени в тръжната процедура, посочвам, че ще използвам такава техника и такива и такива материали. Ако тръгна и аз да обявявам поръчка, след като спечеля обществена поръчка, ще има обжалване, няма да мога да започна работа поне година", коментира шефът на "Чистота Искър".

Извозването на бали с боклук за миналата година е възложено на фирма "Виктория транс 2007" (собственик е 33-годишният Димитър Милушев). Формално фирмата няма нищо общо с Павел Граматиков, но гаражът й е на метри от "МДЗ Балша", установи проверка на OFFNews на място. Само за миналата година "Виктория Транс 2007" е получила 1.8 млн. лв. за возене на балите.

По думите на Граматиков балите са извозвани от много фирми през последните 5 години и тази фирма се е справяла най-добре. Той не бил длъжен да обяснява как избира фирмите за превоз на балите.

"Чистотат Искър" се явява на обществени поръчки с конкретни параметри и цени за извозване на балите и там е обявено всичко, каза шефът на общинското дружество.

Друг конфликт на интереси е сключването на договор между "Чистота Искър" и фирмата "Аби форс", в която собственик е балдъзата на Граматиков - Илонка Антова. Фирмата "Аби форс" извършва зимно почистване на магизините "Била", "Лидъл" и "Пени", а за София с техника им помага "Чистота Искър".

"Фирмата "Аби форс" е съществувала и преди да се оженя за настоящата ми съпруга и е организирала логистично почистването на тези магазини в цялата страна", коментира Граматиков.

Съпругата на Граматиков - Анита Илиева, работи в "Чистота Искър".

Според него въпреки всичко това общинската фирма работи добре, има добри финансови резултати и в момента става въпрос за финансови интереси и политически спекулации.

Граматиков е спряган като един от организаторите на протестите в Суходол, заради които депото беше временно затворено през 2005 г. и се стигна до балиране на боклука. Балирането и извозването на балите струва до момента на столичани над 100 млн. лв.

Проверка на МОСВ през 2006 г. показа, че има доста свободен обем в депото, защото фирмите-концесионери по почистването на Румен Гайтански-Вълка са надписвали количествата депониран боклук. Оказа се, че София е била принудена да похарчи грешни пари за балиране и извозване на балите.

В тази връзка попитахме Павел Граматиков какво мисли за балиренето и ползите от него.

"В момента, в който се премина към балирането, първият етап на депото все още нямаше комплексно разрешително. Балирането беше неизбежно, след като не е имало съоръжение, което да ги приеме законно", коментира днес Граматиков.

Тук може да видите брифинга на съветниците от БСП:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!