Далаверите с балите и боклука на София (видео)

OFFNews Последна промяна на 10 април 2013 в 13:33 9840 6

Балите, за които София плати над 100 млн. лв.
Балите, за които София плати над 100 млн. лв.

Далавери за милиони започнаха да излизат в общинската фирма "Чистота Искър", която стопанисва сметището в Суходол и отговаря за прословутите бали с боклук.

Управителят на "Чистота Искър" Павел Граматиков се оказа свързано лице с много фирми, които имат нещо общо с боклука на София.

Факти за свързаност между управляваното от Граматиков общинско дружество и фирми, в които той участва или са на негови роднини, изнесоха днес общинските съветници от БСП. 

Проверка на OFFNews за наличие на конфликт на интереси при управлението на "Чистота Искър" показа същото.

Граматиков е в управата на една от кариерите за инертни материали - "МДЗ Балша". "Чистота Искър" има договор с тази кариера, обявиха от БСП.

Всъщност "Чистота Искър" няма директен договор с кариерата, а доставя от там вид камък чрез договори с транспортни фирми, каза за OFFNews Граматиков.

По думите му става въпрос за малки количества и малка сума, които той не може да цитира веднага.

Пясък и други инертни материали за рекултивацията на закритата вече част от депото в Суходол се доставяли от други кариери.

През септември 2010 г. „Чистота Искър“ печели обществена поръчка на внушителната стойност от 21 млн. лв. за рекултивация на ІІ етап от депото в „Суходол“ с подизпълнител строителната фирма „Хидрострой - София“ (на ГБС) и „Топлик“ ОДД.  Сметната палата има доклад, в който се твърди, че в обществената поръчка за рекултивацията има ограничителни условия, т.е. направена е така, че да спечели „Чистота Искър“ и тя печели.

В поръчката е предвидено един слой от рекултивацията да е с т. нар. габиони (обемни структури, изработени от стоманени мрежи). Камъкът, доставян от "МДЗ Балша", е именно за габионите. Това е камък, който е предписан от инвеститора и се контролира от инвеститорския контрол, казва управителят на "Чистота Искър" и съсобственик в "МДЗ Балша".

"Инертните материали са заложени в тръжната процедура, посочвам, че ще използвам такава техника и такива и такива материали. Ако тръгна и аз да обявявам поръчка, след като спечеля обществена поръчка, ще има обжалване, няма да мога да започна работа поне година", коментира шефът на "Чистота Искър".

Извозването на бали с боклук за миналата година е възложено на фирма "Виктория транс 2007" (собственик е 33-годишният Димитър Милушев). Формално фирмата няма нищо общо с Павел Граматиков, но гаражът й е на метри от "МДЗ Балша", установи проверка на OFFNews на място. Само за миналата година "Виктория Транс 2007" е получила 1.8 млн. лв. за возене на балите.

По думите на Граматиков балите са извозвани от много фирми през последните 5 години и тази фирма се е справяла най-добре. Той не бил длъжен да обяснява как избира фирмите за превоз на балите.

"Чистотат Искър" се явява на обществени поръчки с конкретни параметри и цени за извозване на балите и там е обявено всичко, каза шефът на общинското дружество.

Друг конфликт на интереси е сключването на договор между "Чистота Искър" и фирмата "Аби форс", в която собственик е балдъзата на Граматиков - Илонка Антова. Фирмата "Аби форс" извършва зимно почистване на магизините "Била", "Лидъл" и "Пени", а за София с техника им помага "Чистота Искър".

"Фирмата "Аби форс" е съществувала и преди да се оженя за настоящата ми съпруга и е организирала логистично почистването на тези магазини в цялата страна", коментира Граматиков.

Съпругата на Граматиков - Анита Илиева, работи в "Чистота Искър".

Според него въпреки всичко това общинската фирма работи добре, има добри финансови резултати и в момента става въпрос за финансови интереси и политически спекулации.

Граматиков е спряган като един от организаторите на протестите в Суходол, заради които депото беше временно затворено през 2005 г. и се стигна до балиране на боклука. Балирането и извозването на балите струва до момента на столичани над 100 млн. лв.

Проверка на МОСВ през 2006 г. показа, че има доста свободен обем в депото, защото фирмите-концесионери по почистването на Румен Гайтански-Вълка са надписвали количествата депониран боклук. Оказа се, че София е била принудена да похарчи грешни пари за балиране и извозване на балите.

В тази връзка попитахме Павел Граматиков какво мисли за балиренето и ползите от него.

"В момента, в който се премина към балирането, първият етап на депото все още нямаше комплексно разрешително. Балирането беше неизбежно, след като не е имало съоръжение, което да ги приеме законно", коментира днес Граматиков.

Тук може да видите брифинга на съветниците от БСП:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.06 2013 в 17:03

ето тук сам се е похвалил за малката си къщичка и имението.


Д. Велев и братовчед му П. Граматиков /зад момченцето/ заедно с отец Иван Плещов на път за лозовия масив
Производственият парк е от трактори “Ню Холанд”, машини за торене, резитба, плевене, сортовете са френски и италиански, отглеждат се и маслини, круши, ябълки, череши...

Петричанинът Деян Велев и братовчед му Павел Граматиков от София вчера зарязаха лозето на 300-декаровия си масив в землището на селата Долно Спанчево, община Петрич, и Хърсово, община Сандански. Деян Велев бе акционер на фирмата, бутилираща минерална вода “Преподобна Стойна”. Павел Граматиков е от село Палат и е управител на “Чистота Искър” в София.
Наборът на Граматиков отец Иван Плещов от Елин Пелин, където е живял съсобственикът на масива, отслужи водосвет и молебен за благословия на лозята. Стоян и Томас Граматикови не останаха по-назад от баща си и поработиха също с лозарските ножици.
В зарязването се включи и пенсионираният учител Никола Граматиков, баща на Павел, и внукът му Кирил, син на Деян.
Детският фолклорен състав от село Кавракирово с ръководител Васил Петров изпълни танцова програма. Гости от София, сред които проф. Христо Матанов от Софийския университет и братът на Деян - Евгени Велев, преподавател по библиотекарство, опитаха от виното, произведено от масива. Той е създаден през 2005 година. В базата на Граматиков и Велев са паркирани два чисто нови трактора “Ню Холанд”, булдозер, машини за торене, за културна резитба, за операции по плевене, метателна секция, заместваща ръчния труд по окопаване.
Единият от тракторите, машините и ремарке са закупени по програма, останалата техника - с кредити. До момента сме вложили около 2 милиона лева, каза Деян Велев.
До масива са изградени два водоема. В него се отглеждат шест сорта - “Мерло”, “Каберне Совиньон”, “Мелник 55”, “Сан Джовезе”, “Марселан” и “Мебиоло”. Посадъчният материал е от френска и италианска селекция. Освен лозята братовчедите са посадили маслини от Италия, круши, ябълки, череши и праскови.
Преди десетина дни те презентираха в София две от собствените си марки вино - “Мерло с Каберне совиньон 2009” и “Мерло с Каберне совиньон и Мелник 55 2009”.

22.04 2013 в 08:49

БЕЗПОМОЩНОТО СЪСТОЯНЕ НА 100-летницата,ПОКАЗВА ,ЧЕ НЯМАТ НИКАВА ИДЕЯ КАК ДА СЕ НАМЕСТЯТ ОТНОВО В ВЛАСТА,ОСВЕН ДА СТРЕЛЯТ НА ПОСОКИ,БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ СИ ВИНИНОВЕН ИЛИ НЕВИНЕН.А ВИЯ ЖУРНАЛИСТИТЕ,БЕЗ КОМЕНТАР.

12.04 2013 в 13:40

Въпросният господин нито е за прокуратурата, нито за затвора. Как се осмелявате и вие и журналиста, който е написал тази статия, почиваща на анонимни сигнали, клюки и злорадство, а защо не и на междуличностни взаимоотношения, в които нямате право да се бъркате и коментирате!
За Ваше сведение, имението, за което говорите, наистина е една малка къщичка за отсядане. Вместо да приветствате работещите хора в областта на земеделието и това, че са направили нещо устойчиво, вие злорадствате и пишете абсолютно неверни неща. Освен това неговите братовчеди от Петрич се занимават с тези неща. А и какво ви интересуват занимянията на хората. Г-н Граматиков многократно се бореше с проблемите с боклука на Столицата, и то в положителна насока. Каква вина има той, че така е решено да стане с балите. Той е само Изпълнител!

11.04 2013 в 20:20

Госпожа, г-н Граматиков не е правил "схеми" с боклука и не мисля, че като не сте информирана може да говорите такива тежки думи! Павел Граматиков работи в "Чистота Искър" от много години и за 2012 година фирмата е 2-ра по спечелени приходи за Столична община след Метрополитен. Тези пари са внесени в общината, а не за лична изгода! "Имението", за което говорите е малка къщичка с 2 спални, 1 баня и кухня и е край село Долно Спанчево! Господин Граматиков има и друг бизнес, който се занимава с винопроизводство и от там той също има приходи да построи обикновена къща. Информацията ви за тази жена на братовчед е НЕВЯРНА ! От години той не поддържа връзка с роднините си от Петрич и тази роднина живее като всеки средно статистичен гражданин. Твърденията, че е "ненадмината в кражбите" са абсурдни! Моля ви помислите преди да изразявате мнение... Може би анонимността ви дава доста смелост да се изразявате така остро! Думите за ви недопустими и арогантни, ЗАСРАМЕТЕ СЕ !

11.04 2013 в 09:47

Този директор Павел Граматиков е за затвора. Едва ли с наследство от баща му е направил имението край .с. Чучулигово, Петричко, за издръжката на което са необходими хиляди левове. А освен, че втората му жена, във фирмата работят и цяла плеяда от роднини и роднинки, които не си поплюват, а крадат като за последно. Между тях има и една рускиян - втора жена ан негов братовчед някакъв, която е ненадмината в кражбите.
Та от боклука Павел Граматиков направи милиони пари и сега се изживява като голям бизнесмен.

11.04 2013 в 03:55

Това е директно за прокуратурата!
Питам се, обаче, още нещо. Защо общинските съветници от БСП едва сега изваждат тази информация?