Реформаторският блок внася ново искане до Конституционния съд за Пеевски

Последна промяна на 10 октомври 2013 в 20:04 3726 18

Реформаторският блок
Реформаторският блок

В петък от 10:30 ч. представители на Реформаторския блок ще внесат при президента Росен Плевнелиев предложение за ново сезиране на Конституцонния съд с оглед обявяването за противоконституционно оставането на Делян Пеевски в Народното събрание.

Днес "Движение България на гражданите" съобщи, че започва консултации за промяна на Конституцията.

От партията ще предложат създаването на съвет от 20-25 уважавани експерти и общественици, които да събират предложения на гражданите по 4 основни теми - държавно устройство, права и задължения на граждания, съдебна реформа и държавна администрация.  

Лидерът на движението Меглена Кунева съобщи, че партията ще предложи първо идеята на партньорите си от Реформаторския блок, а след това и на цялото общество. Ще работим по изготвянето на нова Конституция с гражданите до април, а след това и за конституционно мнозинство, посочи още тя.

По думите й при досегашни анализи на движението винаги е ставало ясно, че най-големи промени в Конституцията са необходими в частта съдебна система и правото на гражданите да защитават правата си.

Сред предложенията на „Движение България на гражданите“ са избор на главния прокурор от Народното събрание с възможност за отзоваването му, намаляване на партийните квоти във Висшия съдебен съвет, намаляване броя на депутите, премахване на поста зам.-министър и даване възможност на гражданите да сезират Конституционния съд.

По думите на Кунева до голяма степен решението да движението отново да вдигне темата за Конституцията е и кризата, предизвикана в понеделник от решението на Конституционния съд за Делян Пеевски.

Реформаторският блок обсъжда да внесе ново искане до Конституционния съд за Пеевски, след като стана ясно, че предишният въпрос им се е сторил неясен и избягват отговора, съобщи още Кунева.

Българските институции трябва да са принудени да носят отговорност - ако не от първия път, то от втория, коментира тя.

Димитър Делчев, член на Националния съвет на движението обясни, че сега КС трябва да каже ясно може ли Народното събрание да отмени своето решение, с което назначава Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

В понеделник съдиите отказаха да отговорят на този въпрос, но от решението им става ясно, че отговорът е положителен, докато повечето експерти са на мнение, че отмяната от страна на парламента е невъзможна.

“Лошото е, че в резултат от отказа да се отговори и изпълняването на политическа поръчка, се отваря вратата за нови безобразия" коментира Делчев.

Според Йонко Грозев от Националния съвет изходът от конституционната криза, в която се намира страната още от скандала с Венета Марковска, е ясен: премахване на политическата квота в съдебната система, включително и в Конституционния съд. Гласувалите в полза на Пеевски са онези от политическата квота, посочи Грозев.

"Това, за което работи Реформаторският блок, е възстановяване на правовия ред и институциите. Има сериозна криза на държавността - институциите работят за частни интереси, не за българското общество", коментира още Грозев. По думите му не е правилен отказът да се коментира решението на съда, с което се измъкват останалите партии.

"Решенията на съда се изпълняват, но не може да не се коментират. Съдът трябва да подлежи на публичен контрол. Партиите в парламента се дистанцираха, защото обслужват един и същи политически модел - финансиране чрез държавни пари на медии, благоприятно отразяване на политици и затваряне на порочния кръг, в който задлусието управлява държавата", категоричен беше Грозев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.10 2013 в 12:33

Не, не е така. Конституцията, естествено си има кусури, като всяко едно човешко творение, ама не е виновна за овчедушието на българския електорат да избира все клонинги на БКП.
Както и бежанците не са ни виновни за мизерията на страната и понижаването на интелектуалното равнище на нацията - от първите хора на държавата, та до последния просяк.
Конституционният съд също не е виновен за слабия юридически капацитет на народните представители, които правят нещо като селска вечеринка и после искат юристите да им четат мислите (и липсите в мисълта) и да им търсят правна обосновка на малоумие, понеже на един харесало едно, пък на друг наобратно му изнасяло друго.
Всъщност бежанците имат по-добро мнение за нас, бъркат ни с нормална европейска държава, където ще търпят лишения, ама накрая ще поживеят и няколко години нормално.
Горките, те не знаят какво ги чака...

11.10 2013 в 08:04

"Професоре", конституция признава само една партия на червените олигофрени, ченгесари,олигарси, интелигенция пълни с вазелин отзад, други партии не съществуват, които да прогонят хората на България, за да вкарат руски феодални копелета чрез бежанците.

11.10 2013 в 07:47

ЙЕ! Делото на Яни Янев е живо!
Ебати комедиантите.

11.10 2013 в 00:06

Псевдо"леви", псевдо"десни", псевдо"демократи", псевдо"националисти"...провалена история...не Швейцария, а Сомалия на Балканите, натам вървите...

11.10 2013 в 00:02

Всички реаниматори на сДС, ДСб, нДСв и прочие ДС-клонинги сте обречени на треторазредно политическо вегетиране. Кой ще гласува за тия пожизнено неелектабелни умрели физиономии? Следващите 25 години псевдо"десни" партийки в БГ власт няма да видят.

10.10 2013 в 23:18

Професоре, получаваш единствено наградата "целувка от гарнизонното куче". :-)

10.10 2013 в 22:38

Важното е да знаеш защо!

10.10 2013 в 22:37

А ти вярваш ли си "професоре"? Защото според теб, ако си вярваш - значи си прост!

10.10 2013 в 21:52

Професоре, много съм щастлив, че имаме прекрасна червена конституция. Мога да крада през всяко време, защото съм сигурен, че конституционния съд ще ме защити и няма да влезна в затвора никога, затова гласувам за червените олигофрени и руските копелета. Професоре, ако не крадеш и си честен, лично чрез съда те вкарвам в затвора съгласно конституцията.

10.10 2013 в 21:51

интересно като си казал, че Конституционния съд е пробит как ли ще те погледнат след тази жалба? Щеше да е смешно, ако не е трагично! Такова хвърляне на прах в очите, че чак неудобно става. Нали бяхте красиви и умни, бе? Не ни правете на мароканци, не сме чак толкова загубени и прости!