Quantcast

Шефът на КС: Пеевски не е спирал да бъде депутат

Последна промяна на 10 октомври 2013 в 13:00 3642 26

Димитър Токушев. Снимка: КС
Димитър Токушев. Снимка: КС

Не Конституционният съд върна г-н Пеевски в парламента. Той не е преставал да бъде народен представител, след като не е бил освободен от Народното събрание.

Това заявява в интервю за в. "Преса" председателят на съда проф. Димитър Токушев

Той обяснява, че нито едно от основанията за предсрочно освобождаване на депутат, записани в Конституцията, не е било настъпило. "Основанията за предсрочно прекратяване на пълномощията на народен представител са посочени в чл. 72 от конституцията. Доколкото нито едно от тях не е настъпило, г-н Пеевски е народен представител. Искането на 96-те народни представители не събра подкрепата на седем или повече съдии, поради което е отхвърлено", обяснява шефът на КС.

Токушев казва още, че непостигането на мнозинство по делото е по-скоро изключение и това личало от практиката на съда в последните 22 години. "Стремежът на всички състави на КС е да се стигне, ако не до консенсус, поне дo мнозинство. Именно поради това винаги съм се старал съдът да заседава в пълен състав, а не при отсъствие на един или повече съдии", обяснява още той.

Той отхвърли и обвиненията на колегата му Румен Ненков, че избирането му за докладчик по делото било част от сценарий за опорочаване на целия процес, тъй като съдията е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. 

"Както в миналото, така и сега в КС делата се разпределят по начин, който изключва всякаква тенденциозност. Съдия-докладчикът се определя по реда на постъпването на делата и с оглед на старшинството. Ние няма как да знаем в кой момент и кой от органите по чл. 150 от конституцията ще ни сезира. Но забележете, възлагането на едно дело на съдия-докладчик в никакъв случай не предопределя изхода на това дело. КС винаги заседава в колективен състав от 12 съдии и не е обвързан с проекта на решение, внесен от докладчика. Отсега е ясно на кой съдия ще бъде разпределено следващото дело, независимо кой го инициира и това разпределение не зависи от мен, а само от старшинството на съдиите", обяснява конституционният съдия.

Проф. Токушев признава, че комуникационната политика на съда с медиите не е на ниво. Според него обаче това не е основание след всяко решение "докладчикът, някой от останалите съдии, а най-малко председателят трябва да дава пресконференции". 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.10 2013 в 21:20

sancho, давай конкретно, а не общи приказки!
Такова чудо като в България няма никъде. Не случайно сме в дъното на всички класации.
Посочете едно нещо в България да работи и да не е компрометирано. Няма друга такава държава и всичко идва от порочния политически модел. Сбъркана Конституция - сбъркани власти, побъркан суверен.
Кой овласти съдебната система /по Конституция/ за да се нарича власт? Кога суверена е избирал представителите и органите на тази власт? Да започнем от тук.
А къде има местно самоуправление в България? Нали такъв е закона като следствие от конституцията?
А къде ви е регионалната политика с тези измислени и назначени от партията-победителка областни управители?
Защо не работи здравната система?
Защо не работи образователната система?
Какво изобщо работи в тази държава? А защо не работи, а всичко е /уж/ по закон и конституция?
Ами защото са ни такива и Конституцията и законите! Не работят за хората и държавата, а за определени тарикати.

10.10 2013 в 20:08

Зелен хайвер
На пръв поглед когато БСП+ДПС вземе властта,веднага водещите журналисти и полицаите се превръщат в милиционери.В "Гасът на Милен Цветков"се разбра,че Орешарски е знаел шест месеца преди изборите,че ще стане министър председател.Това значи че изборите са фалшифицирани и Пеески отклони протестите на народа от тази нагла измама извършена явно по заповед на НАТО,и собствениците на CNN(САЩ).Кой,кой знаят победителите в Студената Война, че е готов да бъде използван за поредното предателство срещу интересите на България.Тогава къде е националната ни сигурност и кого осигурява тя?

10.10 2013 в 19:28

@donmikele:
Напротив, именно парламентите в цивилизованата Европа, вървят яко към еднокамарна система и пропорционална избирателна система, дори без праг. Дори там където е имало преди две камари, ги махат.
Само федералните държави имат истинска необходимост от втора камара, именно да защитава правата на субектите на федерацията от централната власт.
Ако искаш примери, ще ти ги дам.
Ама, след като можете да пишете по форуми в интернет, може и да четете, така че по-добре потърси, прочети.
Дори в Британия обсъждат промяна на сегашния модел, с по-прогресивните модели, възприети в Нова Зеландия или Австралия.

10.10 2013 в 19:20

Няма никаква тънкост тук, след като решението не може да събере 7 гласа в полза на искането, то се отхвърля, не може да остане висящо - трябва да има някакъв резултат, както не може да се приеме закон с 12 присъствали в залата депутата.
След като няма положителен резултат, има отрицателен, затова в мотивите на решението четете мотивите на малцинството, тъй като мнозинство няма.
И на мен не са ми харесвали много от решенията на Конституционния съд, особено тези които са от недостиг на 7 гласа мнозинство, както е решението за ДПС навремето, и там не стигна един глас, понеже 1 конституционен съдия беше тежко болен, но това е положението, няма идеален свят.
По добре да е така за третостепенен проблем, отколкото за нещо важно. Понеже не е най-важното в страната: дали пеевски ще е депутат или следовател.
След пет години никой няма да се вълнува от този въпрос. Няма нужда да се драматизира толкова.
Вие какво искате - да го махнат с решение от НС, и догодина за компенсация да го предложат за евродепутат ли?

10.10 2013 в 19:04

Лопе де Вега, извинявайте за малко по-острия тон в предния коментар!
Аз също не съм от най-умните, затова гледам практично на нещата, а това включва и преглед на политическите системи и държавно устройство в цивилизованите държави.
Такава идиотщина като българския ЕДНОкамарен парламент няма никъде.
Българската политическа система е изградена върху два принципа:
1. Липса на всякакъв контрол и самоконтрол на всичките власти по вертикала и по хоризонталите /общинска, регионална, национална/.
2. Липса на възможност за каквато и да било обратна връзка към суверена и натикването му в трета глуха.
Всичко това води до днешното политическо извращение, потъпкване на демокрацията /демоса е в трета глуха/ и наличието на многопартиен тоталитаризъм с ДИКТАТУРА на партията победителка.
Факт е, че уникалният български политически модел не работи и произвежда чудовища и разруха.
Въпросът отдавна не е в това дали той трябва да бъде СМЕНЕН /Конституцията и последващо законодателство/, А КОГА!!!
Загубихме 24 години от живота си в илюзии. Държавата е умряла, Родината ни е на колене!
Аз съм ядосан и то много.
Поздрави и на вас!

10.10 2013 в 18:46

Шайката БКП/ДПС/АТАКА начело с Гея, Бея, Злодея, Муката, Куката, Мая Общата и цялата ПАСМИНА БКП/ДПС/АТАКА направо под строй в панделата. Само там да си пробутват цирковете, шмекериите Гейски, Бейски и Злодески
Никога повече ПАСМИНА БКП/ДПС/АТАКА и подлогата им BUDAOUT.

10.10 2013 в 18:07

"Искането не събра подкрепата на 7 и повече съдии, заради което е отхвърлено" - казва Токушев в интервюто си в "Преса". Но въпреки това е прието друго с 6 гласа, както е записано в решението.
Конституцията (чл.151), Законът за Конституционния съд (чл. 15), Правилникът за Конституционния съд (чл.31) са категорични, че решения се взимат с мнозинство НАД ПОЛОВИНАТА - т.е. 7 гласа, както сам признава Токушев.
Е, 6 не са повече от 12 - трябва да са 7. Тогава как взеха решението с 6 гласа и прегазиха Конституцията, Законът и собствения им Правилник?!
Мисля, че около тази теза можем да се обединим. Тук не става дума за юридически абракадабри и тълкувания, а за прегазване на конституция, закон, правилник - независимо какво е или е могло да бъде незаконното "решение". "Решението" е нищожно, обаче няма кой да го отмени освен протест.

10.10 2013 в 18:02

това е от в. Дневник

10.10 2013 в 18:00

Преди време "Капитал" припомни, че Токушев е и автор на монографията "Народният съд 1944-1945", където защитава правната легитимност на създадения от ОФ трибунал": "Създаден от първото отечественофронтовско правителство, Народният съд е орган на народнодемократичната държава. Той се провежда от името и в интерес на победилата революционна класа и е едно от най-значителните събития в нашата най-нова политическа и правна история", пише избраният днес председател на КС.

В нея пише още: "За да защити завоеванията на народнодемократичната революция чрез специфичните средства на наказателното право, отечественофронтовска България се нуждае от правораздавателен орган, който да утвърди нов правов ред и да удовлетвори масовото спонтанно и справедливо искане на народа за наказването на държавните и военните престъпници и техните помагачи. Извършените от тях престъпни деяния не се включват в пределите на традиционното наказателно право."

10.10 2013 в 17:18

е само като видях къде е дал интервюто и спрях да чета! вчера цял ден се кри и изведнъж дал интервю в пеевски-прес щото там няма да му задават неудобни въпроси а ще си издекламира стихотворението