Шефът на КС: Пеевски не е спирал да бъде депутат

OFFNews 10 октомври 2013 в 13:00 4262 26

Димитър Токушев. Снимка: КС
Димитър Токушев. Снимка: КС

Не Конституционният съд върна г-н Пеевски в парламента. Той не е преставал да бъде народен представител, след като не е бил освободен от Народното събрание.

Това заявява в интервю за в. "Преса" председателят на съда проф. Димитър Токушев

Той обяснява, че нито едно от основанията за предсрочно освобождаване на депутат, записани в Конституцията, не е било настъпило. "Основанията за предсрочно прекратяване на пълномощията на народен представител са посочени в чл. 72 от конституцията. Доколкото нито едно от тях не е настъпило, г-н Пеевски е народен представител. Искането на 96-те народни представители не събра подкрепата на седем или повече съдии, поради което е отхвърлено", обяснява шефът на КС.

Токушев казва още, че непостигането на мнозинство по делото е по-скоро изключение и това личало от практиката на съда в последните 22 години. "Стремежът на всички състави на КС е да се стигне, ако не до консенсус, поне дo мнозинство. Именно поради това винаги съм се старал съдът да заседава в пълен състав, а не при отсъствие на един или повече съдии", обяснява още той.

Той отхвърли и обвиненията на колегата му Румен Ненков, че избирането му за докладчик по делото било част от сценарий за опорочаване на целия процес, тъй като съдията е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. 

"Както в миналото, така и сега в КС делата се разпределят по начин, който изключва всякаква тенденциозност. Съдия-докладчикът се определя по реда на постъпването на делата и с оглед на старшинството. Ние няма как да знаем в кой момент и кой от органите по чл. 150 от конституцията ще ни сезира. Но забележете, възлагането на едно дело на съдия-докладчик в никакъв случай не предопределя изхода на това дело. КС винаги заседава в колективен състав от 12 съдии и не е обвързан с проекта на решение, внесен от докладчика. Отсега е ясно на кой съдия ще бъде разпределено следващото дело, независимо кой го инициира и това разпределение не зависи от мен, а само от старшинството на съдиите", обяснява конституционният съдия.

Проф. Токушев признава, че комуникационната политика на съда с медиите не е на ниво. Според него обаче това не е основание след всяко решение "докладчикът, някой от останалите съдии, а най-малко председателят трябва да дава пресконференции". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!