Разрешиха нови писти и лифтове над Банско (снимки)

Милен Енчев 19 февруари 2013 в 13:15 8702 25

Сцена от протеста в София в началото на годината в подкрепа на разширяването на ски зона Банско.  Снимки: Сергей Антонов
Сцена от протеста в София в началото на годината в подкрепа на разширяването на ски зона Банско. Снимки: Сергей Антонов

Ски зона Банско ще може да се разшири с нови съоръжения, след като се сдобие с нов териториално устройствен план и той мине екологична оценка. За целта планът за управление на национален парк „Пирин“ ще бъде променен и в туристическата зона на парка (около 2.5 % от територията му, в съседство с Банско) ще отпаднат забраните за ново ски строителство.

Това прие днес висшият експертен съвет към министерството на околната среда по предложение на община Банско. Искането на общината далеч надхвърляше намерениетро за разширяване на ски зоната – Банско предложи да се разреши строителството в още няколко вида зони в парка, обхващащи общо около 2/3 от територията му. Експертният съвет обаче отхвърли тази идея, което означава, че плановете за още две ски зони в парка – на Добринище и Разлог (т.нар. проект Мега Пирин) засега няма да бъдат удовлетворени.

„Приехме балансирано решение“, коментира след заседанието на съвета зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева. То „теоретично“ дава възможност да се удовлетвори основното искане на Банско и концесионера на ски зоната фирма „Юлен“ за втори кабинков лифт – след като бъде актуализиран устройственият план на зоната, след като мине екооценка и след като бъде направена детайлна екооценка (ОВОС) на съоръжението, обясни Манева. Зам.-министърът не можа да отговори дали заради новите съоръжения трябва да бъде променен и концесионният договор с "Юлен" - "това ще кажат юристите на министерството", каза тя.

Докато Манева даваше брифинг в министерството и разясняваше днешното решение, бизнесменът Филип Цанов безпардонно се намесваше и отговаряше от нейно име на журналистите какъв е размерът на туристическата зона.

Зам.-министърът нарече „спекулации“ твърденията на екоорганизациите, че общината е искала строителство в огромен процент от парка, макар че официалното предложение на Банско предвиждаше тъкмо това.

„Всеки ден ще е така до кабинката“

Заседанието на съвета беше акомпанирано от шумен протест на банскалии пред министерството. Близо 300 души се бяха събрали отпред – с цигански оркестър и кукери, с тромби, вувузели и лозунги.

Протестиращите бяха докарани с автобуси от Банско, Добринище, Разлог, Сапарева баня и Самоков, организирани от инициативния комитет за втори кабинков лифт на Банско. Както и при предишни подобни протести в София, демонстрантите от Банско се оказаха служители на общината - „по програмата (за наемане на безработни – бел.ред.), основно за озеленяване“, обясни пред OFFNews един от мъжете.

„Обичаме планината, обичаме да караме ски, но искаме да правим и бизнес“, каза един от организаторите по мегафона. Малко по-късно по негова покана демонстрантите коленичиха, за да почетат днешната годишнина от смъртта на Левски - „да почетем апостола с минута мълчание на колене, за да покажем, че сме българи“.

През рупора Бай Асен от Банско, както бе представен, призова „еколозите“ да спрат с протестите и „да се хванат на работа“. „Елате заедно да рекултивираме нашите писти, които така или иначе ще построиме“, призова мъжът, „Елате да прочистите умовете си“.

„Всеки ден ще е така до кабинката“, беше лайтмотивът на скандиранията. „Ние искаме да направим планината такава, че цяла България да я ползва“, заяви друг банскалия и добави „Всеки ден ще е така до третата кабинка“.

След като кметът на Банско Георги Икономов излезе от заседанието и бе посрещнат с овации, организаторите поканиха протестиращите да се изтеглят от сградата на министерството. „А, да изчакаме някой брадат да излезе“, провикна се един едър демонстрант, явно визирайки природозащитника Тома Белев, който е сред лицата на екосъпротивата срещу строителството в Пирин.

По думите на председателя на комитета Малин Бистрин, походът е платен с пари на хотелиери от Банско – самият той е собственик на хотел, каза организаторът. Той заяви, че партия ГЕРБ нямала пръст в организацията на протеста, макар че вчера във Фейсбук профила на ГЕРБ Банско бе публикувана покана за похода до София. Тя престоя няколко часа и след публикация в OFFNews и няколко остри коментара бе свалена от страницата.

И нови жалби до Брюксел

Днешното решение на експертния съвет ще е повод за нова жалба на екоорганизациите до Европейската комисия за нарушаване на евродирективите. Това коментира след заседанието председателят на асоциацията на парковете Тома Белев. Според него, е задължително решения за промяна в планове за управление, като днешното, да бъдат предшествани от екологична оценка, която да каже какъв ще е ефектът от промяната. Такава нямаше, което по думите на Белев, е нарушение на евродирективите и българските екозакони.

Новото решение на практика ще узакони незаконно построеното в ски зона Банско, каза още Белев. Тъй като никоя институция не е предприела санкции за нарушенията на фирма "Юлен", те ще бъдат узаконени. Например никоя от ски пистите в Банско няма разрешение за строеж, макар че по Закона за устройство на територията те представлят строителство. Освен че концесионерът досега многократно е строил в нарушение на решенията по ОВОС на екоминистерството, в ски зоната има и откровено незаконни обекти. Това пролича през 2011 г., когато ведомството в отговор до екоорганизациите призна, че ски писта "Платото 1" не е предвидена нито в устройствения план на зоната, нито в концесионния договор. Освен че пистата няма строителни разрешения, като всички останали, тя не е и съгласувана с екоминистерството, тоест, не е минала екооценка.

Днес обаче зам.-министър Манева заяви, че не знае за такава незаконна писта и всичко в ски зона Банско е напълно законно. Същия коментар направи преди седмици на среща в Банско и зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев.

По оценки на Тома Белев, изменението на плана на "Пирин" ще позволи изсичането на нови 900 хектара гори в парка (до сега тези площи бяха 218 хектара). В тези територии сега има между 600 и 800 хиляди вековни дървета -  смърчове, ели, мури и клекове, каза той. "За първи път ще си позволя персонална оценка на участниците - Манева и Караджова зачеркнаха с дебели черти и малкото, което са направили за природата на България. Срам ме е от подобно "полягане" на МОСВ пред фирмата, заграбила Националния парк "Пирин", коментира Белев във Фейсбук.

Какво следва, за да се промени режимът на парка

Днешното решение на експертния съвет ще бъде предадено на екоминистъра Нона Караджова. В едномесечен срок тя трябва да вземе решение по него и да внесе предложението си в Министерския съвет. Планът за управление на парк "Пирин" може да бъде променен едва с решението на кабинета.

Настоящият 10-годишен план на парка изтича тази година и въпреки това ще бъде променен. Вече тече конкурс  на екоминистерството за изготвяне на нов план. Заради дългите процедури по приемането му обаче той ще е факт едва след 3-4 години, обясни Евдокия Манева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!