Барозу реже лентата на новото метро

31 август 2012 в 09:34 2754 0

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, заедно с премиера Бойко Борисов и презиеднта Росен Плевнелиев, откриха днес втория диаметър на Софийското метро.  Снимка: Сергей Антонов
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, заедно с премиера Бойко Борисов и презиеднта Росен Плевнелиев, откриха днес втория диаметър на Софийското метро. Снимка: Сергей Антонов

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, заедно с премиера Бойко Борисов и презиеднта Росен Плевнелиев, ще открият  днес втория диаметър на Софийското метро.

Проектът е финансиран по ОП "Транспорт" и съфинансиран от българска страна. Те ще посетят метростанциите "Сердика", "Лъвов мост", "НДК" и "Европейски съюз".

Проектът за разширението на метрото в столицата бе реализиран със средства от Оперативна програма "Транспорт" и e реализиран на два етапа.

Първият етап обхваща изграждането на основното трасе на новия метродиаметър – пътен възел "Надежда" – Централна жп гара - пл. Св. "Неделя" - бул. "Черни връх". Трасето е с общо дължина от 6,5 км и включва 7 метростанции.

Двата лота включени в Етап II предвиждаха разширение на трасето на подземната железница от кв. "Младост 1" до бул. "Цариградско шосе" и от кв. "Обеля" до "Надлез Надежда".

Първата е в експлоатация от повече от 4 месеца, а връзката от Обеля се открива заедно с трасето до бул. "Черни връх".

По този начин общата дължина на столичното метро става 31 км с 27 метростанции.

На откриването ще присъстват министрите Ивайло Московски, Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Вежди Рашидов и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

От страна на Европейската комисия на откриването ще бъде европейският комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

По време на визитата си в България Барозу ще проведе среща на четири очи с министър-председателя Бойко Борисов. Към срещата ще се присъединят вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министрите Николай Младенов, Диана Ковачева, Ивайло Московски и Лиляна Павлова.

След разговорите Борисов и Барозу ще дадат брифинг в Министерския съвет за медиите.

Председателят на Европейската комисия ще се срещне и с президента Росен Плевнелиев.

По повод официалното откриване на новата линия на метрото Столична община организира  музикална програма пред НДК. Програмата започва от 12.00 ч. с концерт на Поли Генова, Рок група "Турбо", "Тримата тенори", Силвия Кацарова и Теди Кацарова.

От 14 ч. всички желаещи ще могат да ползват втората линия на метрото по разписание, като пътуванията по линията ще са безплатни в рамките на деня.

На метростанция "Сердика ІІ" е организирана изложба на археологически паметници от праисторията и каменни находки от античността, представящи историята на града. Експонирани са каменни паметници от фонда на НАИМ-БАН. Те са от големия античен град Сердика и са открити на различни места в него.

Освен каменните паметници в изложбата са представени графични реконструкции на северната порта на Сердика и на фасадата на представителната римска града, разкрита при строежа на хотел "Шератон". Фотоси илюстрират продължителното археологическото проучване на античния град, започнало още в началото на миналия век. Чрез снимки са демонстрирани и най-интересните находки от Сердика, които са част от основната експозиция на Националния археологически музей - бронзова глава с позлата от статуя на Аполон от II век и известната плоча-афиш, представяща цирковите представления в Сердика.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите