Правозащитници: Държавата се държи като мафиотски наказателен отряд

12 юли 2012 в 12:04 1608 1

ВСС
ВСС

Властта прави брутален опит да сломи усилията на съда да избере почтени хора в новия ВСС, като за наказание и назидание порази точно в този момент реформисткия Съюз на съдиите. Това се казва в позиция на Българския хелзингски комитет (БХК) по повод искането за оставка на съдия Мирослава Тодорова.

Искането се гледа днес от ВСС, като поводът е забавените мотиви по някои дела, които е гледала съдийката.

Българският хелзинкски комитет намира за вече наистина прекален новия маньовър на тотално деградиралия, а вече и освирепял, ВСС да саботира изборния процес на съдиите за нов ВСС, като се опита да срине председателката на магистратската организация, която олицетворява промяната – съдията Мирослава Тодорова, се казва в позицията, подписана от Маргарита Илиева, правен директор на БХК.

Без съмнение, за този озверял ход на ВСС реално отговаря изпълнителната власт, която при това правителство по безобразен начин, безпрецедентно брутално, от години се стреми да сложи груба хватка върху независимия съд. Вече една година тече пряката, безскрупулна „дисциплинарна” репресия срещу съдията Мирослава Тодорова, която цели да сплаши – вече не нея, защото това се оказа невъзможно, а всички останали магистрати, които биха се мобилизирали да разбият непоносимо аморалното статукво в управлението на съдебната власт. Сега, в разгара на делегатските събрания, това управление безсрамно се опитва да заплаши магистратите с пример, как ще се саморазправя с тези, които, като съдията Тодорова, се борят за промяна през по-чисти избори за по-читав ВСС. Този ВСС, който се превърна в образ на разложението на властта в държавата, сега се готви да уволни съдията Тодорова, за да премахне от системата опонент, с когото политическата власт не може да се справи. Ако се позволи това да се случи, вече не сме общество.

БХК призовава магистратите да дадат отпор на тази разправа, с всички възможни средства. Успехът й ще е катастрофа, завършва текстът.

Поддръжници на съдия Тодорова посочват, че нейният случай не е единствен. След проведена проверка на Инспектората във ВСС в Наказателното отделение на Софийски градски съд, излязоха още някои съди, сред които и председателят съда - Владимира Янева, които са забавили написването на мотивите по някои дела.  Към момента две от дисциплинарните наказания, наложени на съдиите Иван Коев и Владимир Астарджиев, бяха отменени от тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС). Отменено е и наказанието на съдия Пламен Колев от СГС за забавени над 290 дела в срок, което е потвърдено от петчленен състав.

За забавени 43 дела ВСС наказа и шефката на СГС Владимира Янева, сочена за близък семеен приятел на вътрешния министър. За разлика от колегите с СГС тя бе наказана със забележка. Тогава ВСС отчете, че приема това, че Янева е нарушила закона, но отчита и факта, че забавянето е малко – от 2 до 3 месеца. Друг аргумент за по-лекото наказание на Янева е, че това е първото й прегрешение.

Делото по жалба на Мирослава Тодорова пред ВАС срещу наложеното й наказание от 15% намаляване на заплатата е обявено за решаване на 7 май т.г. и все още решение няма. Препоръчителният срок за това е едномесечен, но по по-горе посочените дела административният съд се произнесе значително по-бързо.

 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови