Цветанов срещу президента заради съдия Тодорова

Юлиан Христов 16 юли 2012 в 08:36 2472 5

Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Цветан Цветанов влезе в открит словесен двубой с президента Росен Плевнелиев заради позицията му по дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова от Софийски градски съд.

"Не мога да повярвам, че българският президент ще защити човек, който е забавил над 50 дела и е нанесъл щета на държавния бюджет. Това ако е вярно и президентът поддържа такава теза, аз не бих го приел за нормално. Ако това е изказване на президента, то той не е запознат със случая", заяви Цветанов.

В събота президентът Плевнелиев изрази притеснението си от уволнението на съдия Тодорова с думите: "Виждате едно неправилно решение на ВСС, което, за съжаление, отекна не само в цялата страна, но и в Брюксел".

Решението за отстраняването ú взе Висшият съдебен съвет с 19 гласа "за" на 12 април. Най-същественият обявен публично мотив е забавяне изготвянето на мотивите по три наказателни дела, по които съдия Тодорова е била председател на съдебния състав.

Уволнението предизвика безпрецедентен протест на близо 200 съдии на 13 юни. Колегите на Тодорова определиха уволнението като посегателство срещу съдебната власт, а самата Тодорова заяви, че решението е "унизително не само за мен, но и за правосъдието. Не съм жертва, а обект на репресия".

Опозицията заяви, че в дъното на уволнението стои именно вътрешният министър Цветан Цветанов, когото съдия Тодорова съди за клевета. Искът й бе провокиран от изказване на Цветанов в интервю за bTV, в което той я обвини във връзка с мафията.

Цветанов твърди, че между двете няма връзка.

Днес той отрече някога да е обвързвал името на съдия Тодорова с организираната престъпност. "Не съм казал такова нещо. Нейното име ми стана известно, когато към мен се обърнаха жертвите на престъпността. Това, което провокира дебата, е че се получи едно политическо говорене за нещо, което е не състоятелно", коментира министърът. 

По думите му в защита на съдия Тодорова пред ВСС в петък са се събрали около 200 човека, предимно адвокати, които защитават "незнайно какви интереси". 

Съдебната система трябва "да се очисти от зависимостите", каза още Цветанов.

Днес правосъдният министър свика извънредно заседание на ВСС заради уволнението на съдия Тодорова. То започна в 10 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови