Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

200 съдии на протест в защита на Мирослава Тодорова (видео)

Юлиан Христов 13 юли 2012 в 10:16 21944 2

Съдии от софийските градски, районен и апелативен съд, както и магистрати от Върховния касационен съд излязоха на протест. Снимка: Сергей Антонов
Съдии от софийските градски, районен и апелативен съд, както и магистрати от Върховния касационен съд излязоха на протест. Снимка: Сергей Антонов

Около 200 съдии от софийските градски, районен и апелативен съд, както и магистрати от Върховния касационен съд се събраха на протест пред сградата на ВСС в София днес срещу дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова от Софийски градски съд. Протестът на ул. "Екзарх Йосиф" 12 започна в 10 часа.

Мирослава Тодорова, която е и председател на Съюза на съдиите, беше уволнена от СГС с решение на Висшия съдебен съвет на 12 юли. "За" гласуваха 19 от членовете на ВСС, "против" бяха трима, двама се въздържаха. Главният прокурор Борис Велчев и председателят на ВАС Георги Колев напуснаха ядосани заседанието преди края му. 

Официалният мотив за уволнението е "системно неспазване на сроковете за написване на мотивите за три дела". Реално най-съществените й нарушения са забавяне на изготвянето на мотивите по три наказателни дела, по които тя е била председател на съдебния състав. По едното от делата е обявена присъдата, а мотивите по делото са изготвени 4 години 8 месеца и 9 дни по-късно.

 

"Когато някой не може да се справи с работата, се хваща за дисциплината, както правят тези нещастници тук", коментира мотивите съдия, участник в протеста.

Още вчера колегите на съдия Тодорова, както и Българският хелзински комитет, определиха решението като "посегателство срещу съдебната власт". "Мисля, че никой няма съмнение, че са я наказали заради това, което е говорила за реформата в съдебната власт", заяви председателят на БХК Красимир Кънев.

Съдия Тодорова спечели наградата "Човек на годината" за 2011 г. на БХК.

"Няма аналог в последните 20 години такъв брутален израз на агресия", коментира съдийката от СГС Десислава Иванова на протеста днес. "Ние нямаме власт, те имат власт. Ние сме обикновени хора, които живеят с кредити", каза още тя.

Решението за протеста на съдиите беше взето в четвъртък вечер. Той е безпрецедентен за новата история на България. Досега съдиите са излагали несъгласието си по определени въпроси в отворени писма, но никога чрез протест.

Освен срещу конкретното отстраняване на съдия Тодорова съдиите протестират и срещу непрозрачния начин, по който се взимат решения във ВСС. Някои от магистратите обясниха, че са в отпуск и използват момента да изразят своя протест. Други от тях обаче няма да гледат насрочените им за днес дела, като някои от тях се оправдаха, че става въпрос за по-маловажни случаи.

 

Stream videos at Ustream

200 от участниците в протеста се разписаха в подписка с искане за отмяна на решението на ВСС за уволнението на съдия Тодорова. В нея се казва:

Ние, съдиите, участващи в събранието, провеждащо се пред сградата на ВСС на 13.07. 2012 година, ясно и категорично изразяваме недоволството си от поредното безпринципно и конюнктурно решение за дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова, което, считаме, грубо нарушава независимостта. Призоваваме членовете на ВСС сериозно да обмислят законовата възможност за оттегляне на взетото решение за дисциплинарно уволнение на съдия Тодорова по съответния законно установен ред. Считаме, че единственият отговорен и морално защитим изход за членовете на ВСС в конкретната ситуация е подаването на оставка, за която настояваме."

 

Подписката прие Пламен Стоилов, член на ВСС и един от предложилите дисциплинарното наказание на съдия Тодорова.

„Никога не съм се подавал на натиск и на вас няма да се подам. Няма да си подам оставката“, бе отговорът на Стоилов на исканията на съдиите, но приема подписката от името на ВСС и обеща да запознае колегите си с исканията.

Ако решението за дисциплинарното уволнение бъде  обжалвано във Върховния административен съд (ВАС), то би трябвало да бъде отменено. Практиката показва, че подобни дисциплинарни наказания трябва да се взимат след изслушване на провинилия се съдия, казаха от Българския хелзинкски комитет (БХК). Мирослава Тодорова не е била изслушана от членовете на ВСС, като по този начин е било отнето правото ѝ на защита.

От БХК обясниха още, че дори решението да не падне във Висшия административен съд, ако се стигне до европейския съд страната ни ще бъде осъдена.

На среща с протестиращите съдии днес Стоилов съобщи, че в Софийския апелативен съд днес се гледа дело, в което е постъпило искане от подсъдимите тяхната присъда да бъде отменена заради изтичане на давност. Стоилов каза, че на първа инстанция делото е гледано от съдия Тодорова, която се е произнесла по случая през 2007 г., но до днес не е написала мотивите си по това дело. На въпрос на съдии дали това дело е взето предвид при дисциплинарното наказание на съдия Тодорова, той не даде конкретен отговор. Стоилов също така не обясни от кого е подаден сигналът.

С уволнението на Тодорова делата, които тя е гледала, трябва да започнат от начало. Едно от делата е срещу Антон Савов – Тони Мамата, сочен за приближен до Златомир Иванов-Баретата, а другото е срещу злоупотреби в столичното дружество „Софийски имоти“. Тези две дела спадат към т.нар. „знакови“, като последното със сигурност се наблюдава от Брюксел.

Протестът на съдиите продължи приблизително два часа и половина - до 12.20 ч.

Днес в 13:00 ч. съдия Мирослава Тодорова ще даде пресконференция за медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews