Съдии обявиха протест

Юлиан Христов 12 юли 2012 в 16:30 6697 3

Съд. Снимка: БГНЕС/архив
Съд. Снимка: БГНЕС/архив

Съдии обявиха протест срещу решението на Висшия съдебен съвет, с което съдия Мирослава Тодорова беше отстранена от поста си в Софийски градски съд.

В съобщение, разпратено в социалната мрежа Фейсбук, съдии от софийските градски, районен и апелативен съд, както и магистрати от Върховния касационен съд обявиха, че отлагат разглеждането на делата си, насрочени за утре, и ще се съберат пред сградата на ВСС на ул. "Екзарх Йосиф" 12 в 10,00 часа днес.

Подобна проява е безпрецедентна за новата история на България. Досега традиционно те са излагали несъгласието си по определени въпроси в отворени писма, но никога в подобна форма.

Отделно от това в социалната мрежа беше създадена група, която подкрепя протеста на съдиите, в която само за няколко часа се събраха близо 1000 поддръжници. В съобщение на групата се казва: "Това решение е еманация на зависимостта на ВСС от конюнктурни интереси и последователна проява на безпринципност и двоен стандарт. То минава всяка граница на търпимост, защото в контекста на добре известните на всички ни обстоятелства, разкрива истинската неспособност на органа на самоуправление на съдебната власт да отстоява независимостта й и да бъде гарант за пълноценното ú функциониране. Мирослава Тодорова е единственият съдия в съдебната система, която е уволнена за три просрочени съдебни акта".

Днес съдия Тодорова отказа среща с медиите, както и коментар за отстраняването ú от съда. За сметка на това уволнението ú получи широк обществен отзвук. В нейна подкрепа се изказаха както колегите ú от Съюза на българските съдии, чийто председател е тя, но и нейни стажанти.

Младши магистрати, обучавани от съдия Мирослава Тодорова, се възмутиха от репресията върху нея и поставиха под въпрос бъдещото си оставане в съдебната система заради поведението на ВСС, който днес уволни съдийката. Те изтъкват, че "погазването на всякакви принципи за прозрачност на самата процедура води до репресивно производство, в което на показ излизат само мотивите на дисциплинарния състав, респективно - подронва се авторитетът на самия магистрат, а от тук и на всички съдии", пишат младшите съдии.

Съдия Мирослава Тодорова получи наградата на Българския хелзинкски комитет "Човек на годината" през 2011 г. Мотивите за тази награда бяха, че Съюзът на съдиите в България е направил революционната крачка да поиска оставката на ВСС, "за да бъде ремонтиран самият модел на този пределно отживял, незаздравим орган".

В мотивите се казва още: "Сега ВСС мисли да злоупотреби тежко и с дисциплинарната си власт, като я използва за репресия срещу съдиите-реформатори. ВСС би искал да ги уплаши и да спре съпротивата им срещу блатото, което той произвежда. Но те няма да се уплашат. Защото не могат да се уплашат. Някой ден, някой от тези дни, нечестивото статукво в съдебната власт ще рухне и тези, които го поддържат – с него. И това ще се дължи на ССБ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!