Правителството следи и оценява ситуацията в Сирия

30 август 2013 в 14:21 2322 2

Ангел Найденов. Снимка: БСП
Ангел Найденов. Снимка: БСП

Следим ежедневно ситуацията, имаме оценка на рисковете. Имаме и своите военни оценки на параметрите”, обяви военният министър Ангел Найденов след извънредното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

По думите му остава висока вероятността за провеждане на военна операция в Сирия.

Доколкото няма искане по отношение на България за участие във военна операция в Сирия, не сме обсъждали подобно военно решение или параметри на българско участие, уточни той.

„Обсъдихме ситуацията и възможните сценарии за развитие на кризата в Близкия Изток. Направихме анализ на рисковите ситуации за България.

Най-сериозната заплаха е свързана с евентуална бежанска вълна към България. Мерките, които сме набелязали, са в тази посока, коментира вътрешният министър Цветлин Йовчев

Той е категоричен, че няма данни за наличие на пряка терористична заплаха за България.

"Обсъдени са възможностите от възникване на социални рискове, свързани с повишаване на криминогенната обстановка вследствие на бежанска вълна, други социални проблеми.

Но това също са рискове с ниска степен на вероятност към момента”, обясни Йовчев. 

В тази връзка МВР е подготвило план с 11 мерки, които скоро ще оповести.

Външният министър Кристиан Вигенин обяви, че ще бъдат взети мерки за повишаване на сигурността на българските посолства и консулства в региона около Сирия.

„От името на Министерството на външните работи, отново призовавам българските граждани да не пътуват към Сирия и съседните страни, както и региона като цяло.

От наша страна, е осигурена предварителна подготовка за евентуална евакуация на български граждани от региона, ако ескалацията на конфликта продължи и преценим, че са застрашени животът и здравето на българските граждани”, каза още Вигенин. 

Той напомни, че се очакват резултатите от разследващия екип на ООН, който приключва разследването утре.

Вигенини напомни, че на България ú се иска да действа в рамките решение на Съвета за сигурност на ООН.

Междувременно зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви в Кърджали, че парламентарната група на ГЕРБ ще иска изслушване на министър-председателя Пламен Орешарски в Народното събрание по повод ситуацията в Сирия.

Цветанов определи определи позицията на външния министър Кристиан Вигенин като "неадекватна, много е пасивна и много е хаотична". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови