Франция е готова за удар по Сирия и без участието на Великобритания

Лъчезар Ангелов 30 август 2013 в 12:58 3503 11

Франсоа Оланд. Снимка:БГНЕС
Франсоа Оланд. Снимка:БГНЕС

Отказът на британския парламент да разреши военна намеса в сирийския конфликт няма да се отрази на позицията на Франция, заяви в днес в интервю за вестник Le Monde президентът Франсоа Оланд.

Париж е твърдо решен, че химическата атака срещу цивилни хора не може да остане безнаказана.

Ако се наложи, Франция е готова за ответни действия срещу Дамаск, дори и без разрешението на Съвета за сигурност на НАТО, уточнява още Оланд.

"Всяка страна е суверенна и тя решава дали да участва в операцията или не", смята президентът Франсоа Оланд.

По-рано днес стана ясно, че британският парламент изненадващо е отхвърлил предложението на премиера Дейвид Камерън за евентуална военна операция в Сирия.

Правителството поиска от Камарата на представителите пълномощия за военни удари срещу химическия арсенал на президента Башар Асад.

Решението е взето с гласовете на опозицията и на 30 депутати от управляващата партия на Камерън.

Отказ от военна намеса декларира и германския канцлер Ангела Меркел, която бе категорична, че проблемите в Сирия трябва да се решат с политически диалог.

Междувременно руската информационна агенция ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източници в Брюксел, съобщи за 12 страни-членки на НАТО, които ще се въздържат от военна намеса в Сирия, ако Съветът за сигурност не излезе с общо такова решение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!