Последните кражби на ГЕРБ: 3 милиона за сграда, която струва 161 хил. лева

Последна промяна на 02 май 2013 в 16:40 8383 16

Темида
Темида

Една очевидна злоупотреба, смущаваща от гледна точка на държавно покровителство, е била осъществена в последните месеци на управлението на ГЕРБ. Фабулата се върти около една стара сграда в Петрич, купена за 161 хиляди лева от частна фирма и продадена на държавата за десетократно по-голяма сума. Общата сума, „подарена“ от държавата ще набъбне на близо 3 милиона лева, ако на бившия й собственик бъде възложен и ремонтът на зданието.

Цялата случка щеше да изглежда като провинциална далавера, ако в нея не бе впрегната цялата държавна машина, до най-високо ниво. В главните роли са една община (Петрич), едно министерство (на правосъдието), един областен управител (на Благоевград), един министър-председател (Бойко Борисов) и един негов заместник (Цветан Цветанов). А кои са „сценаристите“ и как се разпределя печалбата, можем само да гадаем. И по една цинична ирония въпросната сграда, продадена с куп нарушения, ще се използва за ... съдебна палата – в Петрич.

Темида си купува имот на десеторна цена

На заседание на правителството на 12 декември миналата година тогавашният министър на правосъдието Диана Ковачева внася предложение Министерският съвет да отпусне на ведомството й 1 740 000 лева за купуване на съдебна сграда в Петрич. Районният съд и районната прокуратура в Петрич от много години са на тясно и се нуждаят от нови помещения.

Тогава зам.-министърът на финансите Владислав Горанов я репликира, че по искане на съда в Петрич само година по-рано министерството му е предложила цяла една сграда в града. „На днешното заседание се предлага милион и седемстотин хиляди да се дадат за частен имот при положение, че в края на 2011 г. Министерството на финансите е предложило сграда, собственост на българската държава“, посочва Горанов. И продължава: в края на февруари 2012 г. обаче министърът на правосъдието с писмо е отвърнал, че прехвърлянето на сградата не било необходимо. „Аз нямам такава информация“, отвръща Диана Ковачева. „Вашето писмо е от 27 февруари 2012 г., подписано от Вас, госпожо Ковачева“, казва Горанов... Тогава премиерът Бойко Борисов решава, че решението ще се оттегли до следващата седмица и командирова правосъдната министърка и вицето си Цветан Цветанов в Петрич да проучат на терен проблема.

И на следващата седмица (на 19 декември) правителството отпуска сумата. На правителственото заседание Диана Ковачева, в присъствието на председателите на съда и прокуратурата в Петрич, обяснява защо са отказали сградата на Министерството на финансите: „Проблемът, заради който сградата е върната с констатацията, че има отпаднала необходимост от тази сграда, е обстоятелството, че тя е много малка. Голяма част от нея се намира в сутерена, под земята и фактически тя не може да бъде използвана за нуждите на съда и на всички съдебни органи“. Двамата магистрати потвърждават, че частната сграда отговаря на нуждите на двете институции, защото държавната, която им е била предлагана е частично под земята, а съдът и прокуратурата се нуждаят от нормални помещения за достъп на граждани, за задържане и т.н. 

Сумата, искана от частника, обаче е отделен въпрос. Ковачева я аргументира така: „Тъй като в нотариалния акт на тази сграда, която се купува от частни лица, е посочена една доста ниска - данъчната й оценка през 2010 г., ние направихме пазарна оценка на цените в района и в самия гр. Петрич и имаме три пазарни оценки, които показват каква е действителната цена на този имот, който сега в момента се купува след основен ремонт отвън, със сменена дограма изцяло и направена по съвсем различен начин. Така че цената, на която се купува в момента този имот, изцяло отговаря на пазарните оценки в района и наистина това е една добра инвестиция“.

Въпросният имот е промишлена сграда, бившият битов комбинат в града и е собственост на фирма „Бетон“ на санданския бизнесмен Андон Червенков, близък до кмета на Сандански Андон Тотев и лидера на партия РЗС Яни Янев, който е родом от града. Правосъдното министерство е упълномощено да я купи, с изключение на малка част от нея (131 квадрата), която е на друг собственик и се ползва за офис.

Сделката е сключена „за отрицателно време“ - на 21 декември. От нотариалния акт, с който OFFNews разполага, е видно, че предмет на сделката са 11 обособени имота в четириетажната сграда – цялото здание без офиса на другия собственик. Цената е точно отпуснатата от правителството сума – 1 740 000 лева. А фирма „Бетон“ я е придобила точно преди две години по-рано (на 30 декември 2010 г.) от тогавашния й собственик, благоевградският предприемач Валери Байрактарски за десетократно по-малка сума - 161 200 лева.

Въпросната сграда е 4-етажна с мазе, малък хангар, навес и трафопост. Заедно с тях общата квадратура е около 2300 кв.м. Това прави над 730 лева за квадрат – в промишлена (не жилищна или офис) сграда. В Петрич! На тази цена биха завидяли и продавачите на промишлени сгради в столицата, където допреди няколко години като кмет Бойко Борисов „воюваше“ със завишените оценки на частните парцели, които се отчуждаваха за метрото.

Колкото и да е похарчил, за да я приведе в „търговски вид“, собственикът на сградата очевидно е спечелил смущаващо много от препродажбата. Остава мистерия какво е оскъпило с над 900% сградата в момент на имотна стагнация, когато цените на имотите в цяла България от няколко години падат. Но това съвсем не изчерпва печалбата му.

Темида си поръчва скъп ремонт с предизвестен изпълнител 

След като е броило 1.74 милиона лева за сградата, правосъдното министерство се е заело и да я ремонтира, за да обособи вътрешните помещения за съда и прокуратурата. И в края на февруари тази година, министерството обявило конкурс за изпълнител на ремонта с ориентировъчна цена 1 125 000 лева. Търгът за изпълнител е обявен на 21 февруари, а срокът е месец и половина – кандидатите могат да подават оферти до 10 април.

Задачата е да се направи архитектурно заснемане на сградата, архитектурен проект за бъдещото вътрешно разделяне и осъществяването му. Има обаче едно подусловие: срокът за изготвянето на архитектурните проекти е едва 15 дни. За да може да се направи такъв проект, е нужно предварително заснемане на конструкцията на сградата, какво обаче новият собственик (министерството) не предлага. Следователно единствено предишния собственик на сградата може да изготви в толкова кратък срок нужните проекти. Предстои да се види кой е победителят в търга - министерството все още не го е обявило.

Междувременно, на 12 март (3 седмици след оставката на правителството на ГЕРБ и ден преди встъпването на служебното правителство в длъжност) областният управител на Благоевград Костадин Хаджигаев е актувал сградата като държавна собственост. Дребен детайл е, че в акта никъде не се споменава частният съсобственик в нея – кантората от 131 квадрата. Дали министерството е поискало съгласието му за готвеното преустройство, все още е загадка. 

Изненада – частникът е ремонтирал сградата незаконно

В началото на тази седмица стана ясно, че ремонтът направен от фирма „Бетон“, преди да продададе сградата на държавата, е бил незаконен. Четири месеца, след като министерството е купило зданието, проверка и оглед на сградата е показала, че ремонтът е направен без никакви строителни разрешения от община Петрич и без съгласието на съсобственика в сградата, съобщи в. „Струма“.

В сградата са били премахнати всички земетръсни шайби и тя е почти изцяло разрушена отвътре, премахнати са много от вътрешните й стени. При все че продължава да се води промишлена сграда, фасадата й е била остъклена, без да се направи подробен устройствен план за промяна на предназначението й. Липсват всякакви документи за извършените строителни работи. Главният архитект на общината Борил Божиков се е ангажирал да узакони сградата.

В такъв случай остава висящ и въпросът що за обособени имоти си е купило министерството в сградата, при положение, че те не са обособени от стени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.05 2013 в 10:51

Май новия главен секретар на МП е решил да участва в новото разпределение на комисионните. От в-к Вяра -"Главният секретар на Министерството на правосъдието Тодор Кирянов дойде на пожар в Петрич заради скандални сделки за над 1,5 млн. лв. със сградата на районния съд."
http://viaranews.com/2013/05/22/%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%81%d0%b5%d0%ba%d1%80%d0%b5%d1%8 2%d0%b0%d1%80-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%80%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be/

09.05 2013 в 17:05

То пък една сграда. Строена преди 45 години по проект който е типов от тогаващните ОТПК. Проекта е над 50 г. Правена е от работниците на ТПК на доброволен принцип. Какви земетръсни шайби какви пет лева. Ако в Петрич има земетресение като в Перник, тази сграда е паднала.

09.05 2013 в 00:29

Брех! 2300 кв м на 4 етажа в Петрич стрували колкото гарсониера в София... поредните нелепости.

08.05 2013 в 18:59

Бойкослава, Вие въобще знаете ли че:
1. Сградата не се намира в центъра на Петрич до Общината, а е забутана до полицията и там няма никакво място за паркиране.
2. Пазарната цена на продадените 11 несъществуващи самостоятелни обекта в сграда е 0 лева, защото те просто не съществуват. МП е платило 1.74 млн лв. за несъществуващи обекти в тази сграда.
3. Това правителство не е взело нито едно свястно решение, защото то се управляваше от прости ченгета. За тях Темида беше( и си остана след неговата оставката) обикновенна проститутка, на която и се плащаше за да задоволява желанията на управляващите.
4. Кои ли са тези три "експертни оценки", та нали вещите лица ще дадат такава оценка каквато им нареди съда.
5. "Ремонта на фасадата" е бутафорен и не струва повече от 60 000лв. Освен това дограмата е от най калпавата и трябва да се смени изцяло.
6. Сградата е построена преди повече от 45 години и реалната й цена е не повече от 400 000лв. след бутафорния ремонт.

08.05 2013 в 15:03

Стига с тези свободни интерпретации!Имота си има всичко както е по нотариален акт !Асега предстои ремотн за реорганизране на вътрешното пространство за да се обособят съдебни зали , кабинети и всякакви други небоходими помещения за нормално функицониране на съд и прокуратура.Защо ли?!Ами защото няма сграда жилищна или промишлена, която да се продава със съдебни зали и достъпна за хора с увреждания среда?Вместо да се радвате, че след хилядите хули срещу съдебната система, най-накрая това правителство показа и уважение към съда като предостави сграда за нормално функицониране на магистратите в Петрич и СРС, пак поредната поръчмкова статия с плювни, люжливи, незаслужени и манипулативни плювни!Засрамете се!

08.05 2013 в 14:55

Off news , много разочароващо списване!Може ли такава манипулация и то з казус, за който очевидно нямате никакъв хал хабер!Ами да бяхте се консултирали малко с някой юрист или поне брокер на недвижими имоти за да ви светне, че няма как 4 етажна сграда, в центъра на гр.Петрич, точно срещу сградата на общината, с площ от 2300 кв.м. с мазе, паркинг и даже трафопост да струва 161 200 лева., та това е цена за един средно голям апартамент в града. Посочената цена е била данъчна такава по същата схема, по която и главния прокурор Цацаров е декларирал не пазарната цена на нивите, които е закупила жена му, а такива каквито страните си договорили да запишат като цена, ъкато тук обаче цената поне не е по-малка от данъчната оценка на имота, а съвпада с нея. Няма недвижим имот нито в България, нито в която и да е точка на планетата, който да се купува реално на данъчна оценка и пазарната цена не съвпада с данъчната оценка, само вие ли не го знаете??Именно пазарната цена, определена не с една с 3 експертни оценки е дала усреднената та сума на имота с цялата му тази площ и след ремонт на фасада, дограма и т.н. от 1.7 млн.Нима е висока цена от 350 евро на кв.м. за сграда в центъра на гр.Петрич??Ами вие наистина сте много невежи ако мислите така, товорете която си искате аггенция за недвижими имоти и ще видите за какво става въпрос . НЯМА НИКАКВА КРАЖБА, ЗА ТОВА ПРЕСТАНЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ!Имота е купен на възможно най-изгодна цена за държавата, а срока за ремотна е предостатъчен за всеки кандидат да го ремонтира , след като и законодателят е решил така, а не МП или Борисов са измислили този 15-дневен срок , в каквато насока е отново поредната ви лъжа.Нито министърката, нито Цветанов са ходилри в Петрич, това също е лъжа, а областния няма как да не актува имота, защото вече е купен от държавата и ако не е актуван, не може да започне ремонта!Що се отнася до така нар.друг частен съсобственик, той ползува едно помещение на приземен етаж за нотариална кантора и по никакъв начин не го касае ремонта на другите помещения в сградата и горните етажи!Това правителство взе едно свястно решение за съдебната система с купуването на тази сграда и предоставяне на палата за СРС, а вие и това оплюхте, как не ви е срам??

07.05 2013 в 08:14

Цветанов е отговорникът за парите. Министърката ли да вземе целия рушвет?

06.05 2013 в 11:33

Закупените от МП 11 самостоятелни обекти в сграда реално не съществуват. Сделката е нищожна поради липса на реален предмет.Въпросът е ще се намери ли честен човек в МП, който да си поиска от продавачите да върнат в бюджета на държавата платената сума и договорената неустойка.

05.05 2013 в 19:12

ИМАМЕ ВОЛЯ!
каквото започнахме ще го довършим! Асфалта става за ядене, подслушването е хубаво нещо, далаверата е законна, прокурорите са наши, само ни дайде ВЛАСТТА ПАК!

03.05 2013 в 07:43

ами мръднете се вие на 12.05 и ги изметете тия боклуци !!!!