Милиони за довиждане

05 март 2013 в 20:00 8486 19

Заседание на Министерския съвет. Снимка: БГНЕС
Заседание на Министерския съвет. Снимка: БГНЕС

Нови щедри решения за отпускане на милиони лева във финансиране на проекти и в имоти ще гласува правителството в оставка на утрешното си, може би последно, заседание.

Шефът на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов ще получи правото да сключи договори за проекти по селската програма на стойност 815 милиона лева над общия бюджет на програмата. Това е едно от предложенията, които ще гласуват министрите утре. Декларираната цел е да се позволи максимално усвояване на средствата от програмата за развитие на селските райони, обяви правителствената пресслужба. Аналогична мярка ще се приложи и за оперативната програма за развитие на рибарството.

Утре  кабинетът ще гласува и прехвърлянето на 4 военни имота на община Варна. Едно от намеренията за имотите с обща площ 160 декара в кв. Галата е общината да построи аквапарк и зона за отдих там. Решението на Министерския съвет ще бъде взето в деня, когато варненският кмет Кирил Йорданов обеща да обяви дали ще подаде оставка.

Утре кабинетът ще гласува също отдаването на пловдивската жп гара на концесия. След проведена конкурсна процедура транспортното министерство предлага за концесионер ДЗЗД „Железопътна гара – Пловдив”. Дружеството е на бизнесмена Миролюб Столарски, чиято фирма "Карат - С" обслужваше линии на градския транспорт в София. От опозицията в Столичния общински съвет посочиха Столарски като спонсор на ГЕРБ.

Миналата седмица между двете си влизания в болница премиерът в оставка Бойко Борисов и министрите му гласуваха ударно 59 решения. На 1 март бяха отпуснати за над 282 млн. лева, без в тях да се калкулират средствата от продажби на имоти и стойността за изпълнение на одобрени проекти:

 - Общините Пловдив и Добрич получават съответно по 126 млн. и 105 млн. за ВиК проекти от държавния бюджет. Въпросните проекти са предвидени за финансиране от оперативната програма "Околна среда", но все още не са одобрени от Европейската комисия. Също както при селската програма, декларираната цел беше да не се бавят проектите и да се усвоят максимум средства от "Околна среда", която е най-закъсалата (разплатените средства по нея са малко над 18 % от общ бюджет 3.6 милиарда лева).

- 13,5 млн. за разширение на софийското метро

 - Военно медицинската академия чрез образователното министерство получи 9 млн. за стари дългове

 - БАН получи 7 млн. лв. "за стимулиране на водещите иновативни и обществено-полезни научни изследвания".

 - Националната разузнавателна служба получи 1 млн. лева за текущи разходи

 - Транспортното министерство получи право да усвои с 3 милиона повече от външен инвестиционен заем за финансиране на ЖП линията Пловдив-Свиленград и изграждане на нов мост на Дунав, между Видин и Калафат.

 - На същото министерство бяха отпуснати 17,5 млн. лв. за декодери за цифрова телевизия за социалнослабите граждани

 - 39 000 за лечение на 42-годишна жена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!