Плевнелиев скръцна със зъби, Външно привика посланика на Румъния

22 март 2012 в 16:48 1356 0

Росен Плевнелиев, президент. Снимки: БГНЕС
Росен Плевнелиев, президент. Снимки: БГНЕС

Няма да позволим Румъния да ни извива ръцете, стана ясно от изявление на президента Росен Плевнелиев, направено веднага след срещата му с лидерите на "Атака". По-късно през деня румънският посланик у нас Антон Пъкурецу беше привикан на среща в Министерството на външните работи, където разговаря със зам. външния министър Димитър Цанчев. 

Скандалът избухна в сряда, след като румънският външен министър Кристиан Дяконеску обяви в телевизионно интервю, че Румъния иска 17 кв. км от българските териториални води. Тази неголяма площ е изключително апетитна, защото се очаква точно на нея да се водят проучвания за нефт и газ.

Срещата на Плевнелиев с "Атака" дойде само ден след като лидерът на партията Волен Сидеров заяви от парламентарната трибуна, че претенциите на Румъния са "посегателство над 17 кв. км, които в определен момент могат да придобият изключително значение по смисъла на бъдещите проучвания за наличието на нефтени и газови находища в Черно море”.

Очевидно Румъния търси бързо решение на този проблем, заяви Плевнелиев на брифинга си след срещата с националистите. Президентът уточни, че Румъния поставя темата на масата като "нерешен проблем", а не като "териториална претенция". От думите му стана ясно, че този спор тлее вече 20 години. Има формат, по който той се разисква и това е междуправителствена комисия, която със сигурност ще си свърши работата, заяви Президентът.

От думите му стана ясно, че с извиване на ръце Румъния вече се е опитвала да реши подобен граничен спор със Сърбия. "Чрез извиване на ръце, по начина, по който Румъния действаше със Сърбия или с интервюта в телевизионни студия, такъв проблем не се решава, каза Плевнелиев.

Той напомни на Румъния, че сме "добри съседи" и това щяло да бъде доказано с действията по такива казуси. Плевнелиев очаквал до 15 април териториалната драма да се реши по европейски начин.

Междувременно МВнР привика посланика на Румъния. Самото поставяне на идея, че две страни от ЕС могат да имат териториални претенции една към друга, вече е опасно, заяви зам.външният министър Димитър Цанчев след срещата си с посланик Антон Пъкурецку.

Българската страна изрази недоумение от думите на румънския външен министър Дяконеску по повод преговорите за делимитация на черноморското пространство, бе преразказът на Цанчев за това какво се е говорило на срещата. Зам.-министърът се скара на посланика и за подмятането на румънския външен министър за румънско малцинство у нас. Изявления като "българите не признават съществуването на румънско етническо малцинство" не са в интерес на добросъседските отношения заяви Цанчев и отбеляза, че подобен проблем никога не е  повдиган на съвместното заседание на двете правителства.

Посолството на Румъния у нас пък вчера вечерта излезе с изявление, че двете страни са в процес на преговори по делимитация на териториалните води, континенталния шелф и ексклузивната икономическа зона на двете страни в Черно море. „Обнадеждени сме, че ще стигнем до споразумение по пътя на преговорите между двете страни в резонно време“, пише в съобщението.

След изказването на румънския външен министър, националистическите партии у нас остро осъдиха позицията на северната ни съседка. Партия "Атака" поиска парламентът да приеме декларация по повод териториалните претенции на Румъния. „Партия „Атака” решително и категорично се противопоставя на претенциите от румънска страна за корекции на границите по континенталния шелф на двете страни. От оскъдната информация става ясно, че се отнася за посегателство над 17 кв. км, които в определен момент могат да придобият изключително значение по смисъла на бъдещите проучвания за наличието на нефтени и газови находища в Черно море”, заяви Сидеров от парламентарната трибуна.

Той добави, че, ако се съди по предишния спор на Румъния с Украйна, въпросът се решава от международен арбитраж: „Министърът на външните работи на Румъния Кристиан Дяконеску твърди, че претенциите му идвали от стари нерешавани дълги години проблеми. Ние питаме как така изведнъж сега възникнаха тези проблеми и ако ги е имало, защо не са били повдигани през тези дълги години. Българската страна също би могла да предяви претенции за неправомерното предаване на Румъния на Северна Добруджа, населена с българи, през миналия век и представляваща изконна българска територия на румънската държава”.

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов „Румъния отдавна води агресивна външна политика спрямо България“, а външната ни политика е пасивна и „министър Младенов за пореден път е неадекватен във външната политика.“ Той добави, че няма нищо приятелско и добросъседско в това външият министър на една държава да заяви публично, че има нерешен проблем. „Министър Младенов за пореден път е проспал някакъв проблем“, каза още той. По думите на Каракачанов  исторически румънско население в България няма, тъй като „България никога не е окупирала и квадратен сантиметър румънска територия“.

Според договора от Крайова от 7 септември 1940 г., границата в Добруджа между България и Румъния се определя като ненарушима и вечна, коментира в инервю за OFFNews.bg историкът проф. Георги Марков. Той заяви, че Румъния няма никакво основание да предявява подобни претенции, както и че България в никакъв случай не трябва да отстъпва. „За съжаление нашите дипломати не отреагират навреме по подобни проблеми“, допълни авторитетният учен, като даде пример с паметниците на Гоце Делчев, Даме Груев и Яне Сандански в центъра на Скопие. „Не трябва да забравяме, че всъщност Южна Добруджа е окупирана веднъж през 1913 г. когато румънската армия нахлува безнаказано в тила на българската армия, воюваща тогава с другите балкански държави“, допълни професорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови