Паркирането в София: За общинарите безплатно, за гражданите - двойно

Нели Чолашка 13 септември 2012 в 17:32 2824 4

Общинарите се уредиха пак да паркират безплатно. Снимка: БГНЕС
Общинарите се уредиха пак да паркират безплатно. Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет (СОС) реши, че ще остави привилегията общинските съветници да паркират безплатно в Синята и Зелената зона.

Текстът, който предвиждаше тази привилегия да отпадне беше гласуван отделно от другите промени в наредбата за платено паркиране в града и не успя да мине с 27 гласа "за" и 27 "против" и "въздържал се".

Въпросът за незаслуженото право на общинските съветници да паркират безплатно беше повдигнат покрай протестите на гражданите срещу увеличаването на цените и местата за платено паркиране в центъра на София от 1 септември.

Още в началото на лятото председателят на общинската транспортна комисия Радослав Тошев обеща, че ще внесе предложение да се отмени тази привилегия. Той го внесе заедно с разни козметични промени, касаещи редовите граждани, но текстът с отмяната на привилегията не мина.

На първото си заседание след ваканцията СОС отдели повече от 5 часа на въпроса с новите правила за платено паркиране в центъра на София. 

Пред "Московска" 33 от рано сутринта се събраха на протест граждани, организирани от сдружение Д.Н.Е.С., които от два месеца протестират най-вече срещу вмененото задължение за живеещите в центъра да плащат годишен абонамент, за да паркират пред домовете си. В протеста взеха участие членове не “Атака” и ВМРО.

Двете предложения за отмяна на новите правила за паркиране на БСП и на Ангел Джамбазки от ВМРО бяха отхвърлени с гласовете на ГЕРБ, които втори мандат имат мнозинство в общинския съвет. БСП настояваше и шефът на общинската транспортна комисия да бъде отстранен.

За 5-те часа дискусия се чуха доста политически лозунги и нападки, което е нормално за началото на политическия сезон, особено преди задавщи се парламентарни избори.

Георги Свиленски от БСП, който беше най-активен в изказванията от страна на левицата, обяви, че по тръдиция постъпленията от паркиране и паяци не отиват за  подновяване на градския транспорт, както декларира кметът Йорданка Фандъкова, а отиват "за спонсори на ГЕРБ".

Той напомни, че от години няма яснота колко се плаща на общинските и частните превозвачи за километър пробег и каква всъщност е себестойността на билета.

На тези атаки Николай Стойнев от ГЕРБ отговори, че това е плосък политически ПР. "Хвърлят се мъгляви обвинения, шменти капели е това", коментира Стойнев.

"Като говорим за "шменти капели" си спомням за откриването на метрото с Барозу и как в този ден центърът на София беше изчистен от бездомни кучета", включи се и Ангел Джамбазки от ВМРО.

И той, както Вили Лиликов от ДСБ и омбудсманът на държавата Константин Пенчев по-рано, обяви, че с новите правила за платено паркиране и най-вече абонамента за паркиране пред дома се въвежда нов данък в София.

"Проблемът с паркирането в София ще разширява постоянно периметъра на платените зони за спиране и рано, или късно столичани ще осъмнат с един нов данък „живот в София", каза в интервю за Дарик Вили Лилков.

От днешната продължителна дискусия в СОС гражданите спечелиха само облекчението да подават 3, а не 8 документа за стикер за платено паркиране около жилището.

Те ще трябва да представят нотариален акт за жилище на територия, попадаща в синята или Зелената зона за платено паркиране в центъра на София, или договор за наем; който и да е от двата талона на автомобила и какъвто и да е документ, удостоверяващ, че живеещият в Синята зона е водач на автомобила.

Съгласно първия вариант на наредбата се изискваха и документи за платен данък на колата, платена "Гражданска отговорност", бележка за платена вода, ток или парно.

Въвежда се и право за безплатно паркиране в подземните паркинги на метрото за хора с карта за метрото (едномесечна или за по-дълъг период от време). Безплатно ще е в работното време на метрото, а за останалите часове ще се дължат по 50 ст. на час.

По предложение на Радослав Тошев беше записана в наредбата и опция за паркиране за "служебни нужди" в двете зони, но засега няма определена цена. Според Тошев това реално ще бъде въведено след година, когато се види как работят зоните.

Според Петър Москов от ДСБ такъв абонамент ще обслужва мутрите, които ще си плащат за служебен абонамент пред заведенията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови