Евтина Синя зона за банки и богати

Нели Чолашка 04 септември 2012 в 18:45 8149 11

Новите табели за Синя зона. Снимка: Сергей Антонов
Новите табели за Синя зона. Снимка: Сергей Антонов

Вместо облекчения за  живеещите в центъра на София за паркиране пред дома им, Столичният общински съвет (СОС) се готви да напълни центъра на града с коли на банки, големи фирми и други заможни столичани.

"В момента се обсъжда трети начин за предплащане на паркиране в Синя и Зелена зона, вероятно то ще струва 150 лв. на месец и ще позволява паркиране на колите в целия обсег на зоните“, обяви шефът на общинската транспортна комисия Радослав Тошев пред Investor.bg. Той потвърди и за OFFNews.bg, че ще предложи такъв абонамент.

Това означава, че центърът ще се напълни с коли на банки и други заможни фирми и граждани, за които 150 лв. на месец не е нищо, за да могат да паркират където поискат. 

От две години насам Тошев и съветниците от ГЕРБ обясняват, че целта на новия ред за паркиране в центъра на София не е от това да се събират повече пари, а да се освободи централната част на София от коли. Това със сигурност няма да се случи, ако се въведе месечен стикер от 150 лв. за паркиране в Синята и Зелента зона по всяко време. 

Промени в новите правила за паркиране се обсъждат заради протеста на живеещите в центъра на София, които смятат, че е несправедливо да плащат 150 лв. на година за първи автомобил в синя зона и 100 лв. за Зелената зона и то без да имат гарантирано място за паркиране.

Вместо да обсъжда исканията на протестиращите и да облекчи процедурата и цените за тях, СОС се готви да въведе облекчения за богатите в София, за да паркират където поискат в центъра целодневно.

Според Тошев това се прави за фирми като електроразпределителната ЧЕЗ. Сградата на електроразпределителното дружество се намира на ъгъла на ул. „Г.С.Раковски“ и ул. „Хан Аспарух“ и е в Синята зона за паркиране.

„Колите на ЧЕЗ постоянно циркулират в центъра и работят по аварии. За тях е нужно такова предварително предплащане, защото новите правила на паркиране до някаква степен ще пречат на оперативната им дейност“, допълни той.

Хората, които не са служители на общини, ведомства или големи корпорации, разположени в центъра, също ще могат да предплатят паркирането си в централната част на столицата, признава той.

Промените в абонаментите за паркиране за живеещите в центъра и новата възможност за корпоративни и богати клиенти ще се обсъжда утре - 5 септември, на извънредно заседание на общинската транспортна комисия. Очаква се те да бадът гласувани на първото заседание на СОС на 13 септември.

Новият ред за паркиране в центъра на София влезе в сила от 1 септември. Той предвижда разделянето на широкия център на София на две зони - Синя за идеалния център и Зелена за периферията около него.

В Синята зона се плаща по 2 лв. за час престой, а в Зелента - 1 лв. на час. Удължено е и работното време на платените зони - до 19 ч. вместо до 18.30 ч. А в събото ще се плаща за синята зона от 8 ч. до 14 ч.

Обозначението с табели и маркировка на новите зони е много оскъндно и е напълно възможно човек да не разбере, че е в платена зона и трябва да пусне SMS или да изчака служител на "Паркинги и гаражи", за да му плати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!