Фалстарт с новите зони за паркиране в София (снимки)

Нели Чолашка 03 септември 2012 в 15:10 5127 2

Новите табели за Синя зона. Снимка: Сергей Антонов
Новите табели за Синя зона. Снимка: Сергей Антонов

Първият работен ден на Синята и Зелената зона в София започна с фалстарт. Има проблем с потвържденията за изпратен SMS от хората, които са опитали да платят по този начин, признаха от Столичната община по-рано днес.

Проблемът вече е отстранен, съобщиха по обяд от кметството от кметството.

От събота центърът на София е разделен на две зони за платено паркиране - Синя и Зелена. За Синята зона остава старият номер, на който се изпращат SMS-и - 1302, но цената е двойно по-висока - 2 лв. на час. За Зелената зона SMS се изпраща на номер 1303 и цената за час престой е 1 лв.

Ако някой обърка номерата и плати за зелена вместо за синя зона, ще бъде санкциониран. Вдигат се и глобите за освобождаване на кола от скоба и за вдигане на кола с паяк. Цената за скобата скача от 10 лв. на 30 лв., а за вдигане с паяк - от 30 на 60 лв.

Има проблеми и с обозначаването на зоните. Табели има само в началото и в края на улиците, а по закон табелата важи от мястото, на което е поставена, до първото кръстовище. Така излиза, че преките между двете табели не са платена зона за паркиране, но вероятно служителите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) ги смятат за платена зона. Не на всички улици, които от 1 септември са Синя зона, днес имаше човек, който да събира парите и да следи кой е платил.

Табелите за служебния абонамент си стоят. Според общинският съветник от ДСБ Вили лилков служебният абонамент е незаконен и трябва да се премахне.

OFFNews.bg се опита да се свърже с шефа на ЦГМ Георги Костов, за да разбере дали не са достигнали табелите и хората за новите зони, но днес той не отговаря на телефона си. 

Удължава се и работното време на зоните за платено паркиране - от 8.00 до 19.00 часа, като Синята зона ще действа и в събота между 8.00 и 14.00 ч.

За живеещите в центъра на София се въвежда годишен абонамент, за да си паркират колите пред дома, но място не им се гарантира. Въвеждането на абонамента обаче се отложи до 1 октомври заради протестите на живеещите в центъра, които настояват въобще да не плащат.

Цената на годишния стикер е 150 лв. за Синя зона и 100 лв. за Зелената за първа кола. За втори автомобил цената ще е три пъти по-висока – съответно 450 лв. и 300 лв.

Едва ли Столичната община ще отстъпи и ще въведе безплатно паркиране на живеещите в центъра.

Протестите на движение „ДНЕС“ и групата във Facebook „Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране“ продължават.

От сдружение "ДНЕС" обявиха днес, че очакват съдът да отмени тази наредба на Столичната община за платеното паркиране в центъра.

Те настояват да се преразгледат цените, да се премахнат всички назаконни паркинги в центъра на града и общината най-накрая да изгради общински паркинги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!