НЕК ще иска по-скромно поскъпване на тока

17 април 2013 в 14:54 2155 5

Асен Василев. Снимка: БГНЕС
Асен Василев. Снимка: БГНЕС

Искането на Националната електрическа компания за поскъпване на зелената добавка в цената на тока и останалите цени от 1 юли ще бъде преразгледано и НЕК ще внесе в регулатора по-“скромно“ предложение за поскъпването.

Това стана ясно от изказване на министъра на икономиката Асен Василев днес в Министерския съвет.

„Това, което НЕК и ЕСО са подали като заявка към ДКЕВР, трябва да бъде ревизирано, и ще бъде ревизирано, тъй като там не са отчетени възможностите за промяна в микса и допълнителните резерви, които съществуват в системата“, каза Василев.

Днес в министерството ще бъде направен анализ на предложението на държавната компания към регулатора и ще бъдат дадени нови „реалистични“ числа. По думите на Василев, НЕК е изчислила необходимото й увеличение на база на фиксираната структура на микса, какъвто е той сега.

По темата за започналата тази седмица проверка на Еврокомисията и Световната банка в енергетиката министърът обяви, че външните експерти вече са провели разговори с много от държавните енергийни дружества, с ЕРП-тата и някои частни производители на електроенергия. Проверките ще продължат и другата седмица, а резултатите от нея – заключенията и препоръките на ЕК и Световната банка ще бъдат обявени в средата на май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!