36.5 млн. лева източени от НЕК по договора за "Белене" с Париба

10 април 2013 в 11:41 2343 2

Вечно строящата се АЕЦ
Вечно строящата се АЕЦ "Белене"

Договорът за АЕЦ "Белене" с БНП Париба е ощетил Националната електрическа компания с 36 557 605 лева.

Това сочи доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), огласен днес.

Проверката, извършена през първото тримесечие на 2013 г., касае сключването и изпълнението на договора за мостово финансиране с БНП Париба за проекта АЕЦ „Белене".

Установени са 15 нарушения на Закона за обществените поръчки, в резултат на които загубите за НЕК са в размер, надхвърлящ 35.5 млн. лева.

Сумата е финансовата загуба на НЕК в резултат на сключената необоснована рискова финансова сделка между дружеството и БНП Париба, посочват от АДФИ.

"НЕК оказа пълно съдействие на финансовите инспектори. След АДФИ няма какво да коментираме. Знаете, това са стари неща", казаха от пресцентъра на НЕК по повод констатациите.

Нарушения има и в "ЧЕЗ Разпределение България", сочат резултатите от проверката на АДФИ. Там има 9 непроведени обществени поръчки на стойност 507269 лева.

Проверени са също 8 спортни федерации, при които са констатирани 61 непроведени процедури за обществени поръчки за 6 107 224 лв.

Проверката на АДФИ включва 126 дружества, общини, спортни федерации, болници, университети. Резултатите са публикувани на сайта на агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews