Нова криза с тока, мините и АЕЦ едва работят

Последна промяна на 04 април 2013 в 10:26 2963 7

Миньори окупираха ДКЕВР. Снимка/Архив: Сергей Антонов

Затоплянето, пестенето на еленергия от домакинствата и ниският износ доведоха до нова криза в сектора за производство на ток.

Въгледобивът в мини "Марица-изток" е намален драстично, а мощностите в централите от комплекса произвеждат едва около 400-420 мегавата електроенергия, съобщиха от миньорската федерация към КНСБ. Миньорите от "Марица Изток" обявиха, че се готвят за протест заради тежката ситуация. 1500 от тях са в принудителен отпуск заради ниския добив.

Пред агенция "Фокус" зам.-министърът на икономиката и енергетиката Божан Стоянов даде и друго обяснение на тежката ситуация - причината са пълните язовири, които налагат ускорено използване на електроенергията, добивана от водните централи.

В същото време от снощи блоковете на АЕЦ "Козлодуй" работят на половин мощност, пише в. "24 часа".

Повтаря се ситуацията от преди месец, при която изкупуването на електроенергия от ТЕЦ-овете бе спряно. Тогава обаче Националната електрическа компания (НЕК) продължи да изкупува по-скъпия ток от зелена енергия поради ангажимента на държавата към ВЕИ централите. Днес и те ще бъдат ограничени.

Браншовият съвет на въгледобивните дружества ще заседава следобед в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), като се очакват се спешни решения за въгледобива. По време на заседанието синдикатите ще поставят въпроса за състоянието на въгледобива в "Мини Марица-изток", където той е спаднал до 14 хиляди тона дневно.

Критично е състоянието на въгледобива и в Югозападна България, твърди  председателят на миньорската федерация към КНСБ Валентин Вълчев. Производството на въглища и ток временно ще се стабилизират след излизането в планов ремонт на единия 6-хилядник от АЕЦ "Козлодуй", но това ще бъде за кратко  Възстановяването на износа на електроенергия сега на практика е невъзможно заради високата такса за пренос в размер на 17,5 евро на мегават, която, събрана с цената на тока, я прави абсолютно непродаваема. Освен това България чака отговор от ЕС дали може да продава на Турция, която не е член на Съюза, по 260 до 300 мегавата, съобщава БНР.

По оценка на синдикатите вече има реална опасност мините скоро да не могат да изплащат заплатите. 

В ситуация на ниско потребление и слаб износ системата се претоварва и се налага изключване на мощности. И в предишни години е имало такива случаи, но тогава не е съществувал ангажиментът на държавата да изкупува зелената енергия. Затова сега претоварването се отразява по-силно на ТЕЦ-овете и АЕЦ.

По-късно през деня от "ЧЕЗ Разпределение България" съобщиха, че за няколко часа ще бъдат изключени всички вятърни и фотоволтаични централи на териториите на областите София, Перник, Кюстендил и Монтана. Изключването е по искане на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) поради породения дисбаланс между производство и потребление.

"ЧЕЗ Разпределение България" АД остава в готовност за изключване и на други ВЕИ централи/производители през следващите дни, заявяват от дружеството. В изпълнение на изискванията по наредбата за дейността на операторите на електроенергийната система и на разпределителните мрежи, както и на оперативния дежурен персонал от електроенергийните обекти и електрическите уредби на потребителите, при получаване на нареждане от Централното диспечерско управление, „ЧЕЗ Разпределение България” е длъжна да изключи ВЕИ мощностите за срок до 48 часа, се казва в съобщение на компанията до медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.04 2013 в 15:58

Дядо попе, я вземи горните двама, плеснете с ръце, па се прегърнете! И се запишете на вечерно школо! И да не забравиш да купиш три учебника по икономика! :-)
Глупостта ви е безкрайна ... Като вселената...

04.04 2013 в 12:54

Монополни печалби - свиване на потреблението - намаляване на производството - ново свиване на потреблението - ново намаляване и т.н., докато пукнем от глад и студ, а печалбарите се преместят на друго подходящо за демократизиране място.

04.04 2013 в 12:38

A то сега се почва. Нали си сложиха своите хора в ЧЕЗ. Класическа ГЕРБ история - крадене на народни пари и бягане от отговорност. ГЕРБ - Граждани за Европейско Развитие на Бандитизма

04.04 2013 в 12:10

Колкото повече си изолираме домовете, толкова повече ще се увеличава цената на ел.енергията, за да си запазят печалбите производителите. Да му мислят хората и фирмите, които не си намаляват консумацията. За тях ще стане нетърпимо. Вероятно затова се бърза с енергийната ефективност, за да останат по-малко за подпомагане. До сега не съм чул колко пари се крадат всяка година само в този сектор, но ако тези пари влязат в бюджета, едва ли ще има проблеми с повишаването на пенсиите и то значително.

04.04 2013 в 11:57

Стига цапане по зелената енергия... Как може да имаш гарантирано производство и да не можеш да намериш пазар на толкова търсена стока!? Проблема не са перките или панелите проблема са тия, които не са си свършили работата да договорят износ, тези които формират цената на електроенергията и всички, които крият игричките на предните.

04.04 2013 в 11:06

Абе,затваряйте ги тия-Козлодуйци,мини и т.н.Имаме си такива "китни"екопроизводители,е малко
не са ни по джоба,ама,ние сме свикнали...А само доскоро,какъв референдум се вихреше за нови
ядрени централи?Ама,така ще е,той главния прокурор,да не е "сторъкия Шива,я?"

04.04 2013 в 10:48

Мда или с други думи виновен е обикновеният човек, който драстично намали потреблението си на ток. Лоши хора ей-искат да затрият и без това работещите на загуба (щот' нал' тъй казаха) енергийни дружества. Мда-а-а-а....Ама пък ако всички минат на газови лампи и оставят само по един хладилник включен, дали няма да се чудят още какво да изключат, а?