Нова криза с тока, мините и АЕЦ едва работят

04 април 2013 в 10:26 3545 7

Миньори окупираха ДКЕВР. Снимка/Архив: Сергей Антонов
Миньори окупираха ДКЕВР. Снимка/Архив: Сергей Антонов

Затоплянето, пестенето на еленергия от домакинствата и ниският износ доведоха до нова криза в сектора за производство на ток.

Въгледобивът в мини "Марица-изток" е намален драстично, а мощностите в централите от комплекса произвеждат едва около 400-420 мегавата електроенергия, съобщиха от миньорската федерация към КНСБ. Миньорите от "Марица Изток" обявиха, че се готвят за протест заради тежката ситуация. 1500 от тях са в принудителен отпуск заради ниския добив.

Пред агенция "Фокус" зам.-министърът на икономиката и енергетиката Божан Стоянов даде и друго обяснение на тежката ситуация - причината са пълните язовири, които налагат ускорено използване на електроенергията, добивана от водните централи.

В същото време от снощи блоковете на АЕЦ "Козлодуй" работят на половин мощност, пише в. "24 часа".

Повтаря се ситуацията от преди месец, при която изкупуването на електроенергия от ТЕЦ-овете бе спряно. Тогава обаче Националната електрическа компания (НЕК) продължи да изкупува по-скъпия ток от зелена енергия поради ангажимента на държавата към ВЕИ централите. Днес и те ще бъдат ограничени.

Браншовият съвет на въгледобивните дружества ще заседава следобед в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), като се очакват се спешни решения за въгледобива. По време на заседанието синдикатите ще поставят въпроса за състоянието на въгледобива в "Мини Марица-изток", където той е спаднал до 14 хиляди тона дневно.

Критично е състоянието на въгледобива и в Югозападна България, твърди  председателят на миньорската федерация към КНСБ Валентин Вълчев. Производството на въглища и ток временно ще се стабилизират след излизането в планов ремонт на единия 6-хилядник от АЕЦ "Козлодуй", но това ще бъде за кратко  Възстановяването на износа на електроенергия сега на практика е невъзможно заради високата такса за пренос в размер на 17,5 евро на мегават, която, събрана с цената на тока, я прави абсолютно непродаваема. Освен това България чака отговор от ЕС дали може да продава на Турция, която не е член на Съюза, по 260 до 300 мегавата, съобщава БНР.

По оценка на синдикатите вече има реална опасност мините скоро да не могат да изплащат заплатите. 

В ситуация на ниско потребление и слаб износ системата се претоварва и се налага изключване на мощности. И в предишни години е имало такива случаи, но тогава не е съществувал ангажиментът на държавата да изкупува зелената енергия. Затова сега претоварването се отразява по-силно на ТЕЦ-овете и АЕЦ.

По-късно през деня от "ЧЕЗ Разпределение България" съобщиха, че за няколко часа ще бъдат изключени всички вятърни и фотоволтаични централи на териториите на областите София, Перник, Кюстендил и Монтана. Изключването е по искане на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) поради породения дисбаланс между производство и потребление.

"ЧЕЗ Разпределение България" АД остава в готовност за изключване и на други ВЕИ централи/производители през следващите дни, заявяват от дружеството. В изпълнение на изискванията по наредбата за дейността на операторите на електроенергийната система и на разпределителните мрежи, както и на оперативния дежурен персонал от електроенергийните обекти и електрическите уредби на потребителите, при получаване на нареждане от Централното диспечерско управление, „ЧЕЗ Разпределение България” е длъжна да изключи ВЕИ мощностите за срок до 48 часа, се казва в съобщение на компанията до медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови