КСНС не намери решение на политическата криза (видео)

Юлиан Христов 20 юни 2013 в 15:57 3662 14

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

След близо петчасово заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента политическите партии не стигнаха до общо мнение за изход от политическата криза.

Първоначално обявената точка от дневния ред за реформите в службите беше отложена и вместо това при президента беше обсъдена единствено политическата обстановка в страната.

Президентът: Чуйте улицата, стига с политическите и парламентарни хватки

"Няма да позволя който и да е да поставя под съмнение правото на нацията да се развива, на децата ни да имат своето бъдеще, на България - да се развива", каза президентът Росен Плевнелиев след заседанието. Той е споделил позицията си, че от криза се излиза с разум и прагматизъм. "Очаквах това от лидерите на парламентарните групи. Вместо това станах свидетел на политически оценки за минали събития, несъвпадащи с дневния ред на обществото. Очаквах да започнем да възстановяваме общественото доверие", коментира президентът.

Плевнелиев обясни, че не е той човекът, който ще поиска оставка на правителството. "Народът обаче трябва да бъде чут", каза още президентът.

"Исках да събера политическите сили на една маса, да потърсим решение, дължим го на народа си. Очаквах да чуя предложение - как ще се върне усещането за справедливост", каза Плевнелиев. 

Според държавния глава партиите не са могли да постигнат единодушие. БСП, ДПС и "Атака" застават зад кабинета на Пламен Орешарски и че не трябва да има предсрочни избори сега, защото това обслужва единствено ГЕРБ. Според ГЕРБ пък - те не работят за дестабилизация на държавата и вярват, че единственото решение за стабилност са нови избори. Те са заявили своята позиция, че единствено бързото провеждане на новите избори е решение и че ще участват в пленарните заседания на парламента само по темата за Изборния кодекс.

Държавният глава обясни, че все пак по някои теми партиите са имали сближаване на позициите си. Отправен е общ апел протестите да минават мирно и с призив срещу всякаква форма на прояви на агресия и екстремизъм. Обща позиция е постигната и за необходимостта да се работи по Изборния кодекс, който е да е по-либерален, който да даде широко представителство на гражданите. 

"Сега не се нуждаем от упражнения, които да показват кой владее по-добре политическите и парламентарни хватки. В този сценарии аз няма да участвам", категоричен бе държавният глава. "Обща е позицията, че справедливите и законни искания на протестиращите трябва да бъдат чути и се изразява обща загриженост да се положат максимални усилия за запазване на стабилността и етнорелигиозния модел за толерантност и да се въздържаме от всякакви прояви на расизъм и екстремизъм", категоричен е Плевнелиев.

Държавният глава каза още, че шестдневните протести са ясен знак, че за пореден път има нещо сбъркано в действията на политическите сили. "Политиците не дават явно отговора на гражданите. Вместо стабилност, се произвежда нова доза нестабилност. Кризата се задълбочава", каза още президентът.

ГЕРБ категорични: Искаме нови избори 

Най-правилното решение е да се обединим около предсрочни парламентарни избори, което ще успокои обстановката в страната, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов след заседанието на съвета. Той обаче отбеляза, че решението за разпускане парламента трябва да се случи със съгласието на БСП, ДПС и „Атака”. 

За първи път Народното събрание е с толкова ниско обществено доверие, каза Цветанов. Парламентарната група на ГЕРБ е заявила, че настоява за насрочване на нови парламентарни избори и поправки в Изборния кодекс. „Със всички тези кадрови назначения при липса на дискусия, прозрачност, дори и вчера се стигна до назначаването на зам.-министър на вътрешните работи, което показва каква е политиката и целта на сегашното управление”, коментира Цветан Цветанов.

Орешарски опитвал да управлява по нов начин

Премиерът Пламен Орешарски се стреми да управлява по новому, каза след заседанието лидерът на БСП Сергей Станишев. 

„Г-н Орешарски се стреми да управлява добре, той показва чуваемост към обществените искания”, каза Станишев. Той посочи, че никой няма право да говори от името на всички граждани, защото има много граждани, които са на различна позиция.

"По време на днешното заседание предложих КСНС да изисква от всички институции да работят в интерес на българските граждани и да решават техните социални, икономически и политически проблеми, каза още Станишев. Той отбеляза, че страната ни е изправена пред тежки предизвикателства. „Поставих въпроса и за това, че от февруари България се намира в перманентна позиция на протести. На парламентарните избори две трети от българските граждани гласуваха за промяна на статуквото, тоест не за партията, която управляваше в последните три години. Тази промяна трябва да бъде сериозна и дълбока. Протестите трябва да преминават законосъобразно, без призиви за насилие и омраза и да бъдат предпазени от нарушаване на гражданските права на други хора”, посочи още Сергей Станишев.

По думите му на заседанието при президента е имало бойкот на всички направени предложения от политическа партия БСП. 

"Имаме кабинет, зад който за първи път няма ясно парламентарно мнозинство. Партиите, които подкрепят кабинета, не образуват мнозинство, това е първото правителство на малцинството в България. Президентът постави абсолютен рекорд, като свали доверието от кабинета още на втората седмица от мандата му. Това са все отрицателни предпоставки, пред които е изправено управлението", каза лидерът на ДПС Лютви Местан.

Пред сградата на президентството Волен Сидеров заяви, че ще се допита до главния прокурор каква е процедурата за искане на импийчмънт на президента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!