КПУКИ не отлага, а само бави във времето решението за Емо Фаса

11 януари 2013 в 01:18 3066 2

Емил Димитров. Снимка: БГНЕС (архив)
Емил Димитров. Снимка: БГНЕС (архив)

Решението дали депутатът от ГЕРБ Емил Димитров е в конфликт на интереси не се отлага, а само се бави във времето.

Това обяснява в интервю за вестник "Сега" председателят на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов.

По закон КПУКИ има 2 месеца срок да се произнесе дали известният като Емо Фаса етрополски депутат е бил в конфликт на интереси, докато е прокарвал поправки в няколко закона.

От образуването на делото обаче изминаха 6 месеца, а КПУКИ още няма резултат.

За сметка на това последното занимание на комисията, основана, за да брани от корупция високите етажи на властта, е било да установи дали директорът на училището в село Крепост не е в конфликт на интереси.

Трогателното лексикално разграничение между "отлагаме" и "бавим във времето" Златанов прави в отговор на въпрос защо комисията мълчи за важните случаи, а се занимава със селските учители.

КПУКИ бе далеч по-експедитивна, когато трябваше да се произнесе за отстранените от управлението Трайчо Трайков (министър на икономиката) и Тодор Коларов (шеф на комисията за конфискуване на имущество, придобито по престъпен начин).

За тях обаче случаят бил лек, а за Емил Димитров трябвало да се чете много, обяснява Златанов. Въпреки притесненията за огромния обем труд, който трябва да положи, Златанов обещава, че до края на мандата на това народно събрание, комисията ще се произнесе дали Димитров е в конфликт на интереси.

Все още няма решение по казуса на депутатката Вяра Петрова, която бе хваната да източва европрограми, чрез фирма на майка си. Сигналът срещу депутатката бе внесен в КПУКИ през декември след серия от публикации на "Бесове" и OFFNews. Възрастната майка на депутатката е "усвоила" 700 000 лева с абсурдни проекти.

Към самия Златанов също има обвинения в конфликт на интереси. На тях той отговаря, че след като е избран за шеф на КПУКИ е напуснал ГЕРБ и вече е безпартиен. Само майка му, която е шеф на ВиК - Перник, членувала в партията на Бойко Борисов, но това не било конфликт на интереси.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови