Кметът на Варна с 39 нарушения по обществени поръчки

Елица Мартинова 13 март 2013 в 14:00 5042 5

Кирил Йорданов. Снимка: БГНЕС
Кирил Йорданов. Снимка: БГНЕС

При проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за периода 2006-2012 г. са установени 39 персонални нарушения по обществени поръчки на бившия варненски кмет Кирил Йорданов.

Това сочи справка на ведомството, която вчера бе разпространена от общинският съветник в морската столица Цветелина Тънмазова. Преди десетина дни тя обяви гладна стачка с искания за незабавна обстойна проверка по дейността на Община Варна за времето, когато кмет е бил Кирил Йорданов.

Справката сочи, че през посочения период АДФИ е установила редица нарушения в областта на обществените поръчки. Инспекцията е съставила 98 акта, като 39 от тях са персонално до градоначалника Йорданов. За 33 от случаите на кмета са наложени глоби. Парични санкции са налагани също на заместниците на Йорданов и на членове в назначената от него комисия за обществени поръчки.
Най-честото нарушение е липсата на процедури за възлагане на обществените поръчки. Подобни случаи са регистрирани при ремонт на общински детски заведения, при отпускане на лекарства за ветерани от войната и военноинвалиди и при услуги в сферата на хотелското настаняване.
АДФИ е отчела административни пропуски, при които обществени поръчки са давани, въпреки неизрядна документация на фирмите. Особено тежко нарушение, установено от инспекцията, е договор, който е сключен безсрочно.

Проверката е открила несъответствия в разходването и отчитането на целева субсидия, отпусната за общината от държавния бюджет за капиталови разходи. Сумата е в размер на 50 000 лв. АДФИ е установила, че кметът е сключвал договори в сферата на градския транспорт, без да е провеждал нужните конкурси.

Точно преди седмица лидерът на РЗС Яне Янев обяви, че Комисия за разследване на корупция по високите етажи на властта ще се заеме със сигнали срещу Йорданов. 

„Едни и същи фирми са ремонтирали пътища, извършвали са и други ремонти по предварителна договорка. Освен този сигнал има аргументирани доказателства, че е имало търговия с влияние“, уточни тогава Янев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови