Комисията на Янев ще разследва кмета на Варна

Елица Мартинова 06 март 2013 в 11:09 1403 5

Яне Янев. Снимка: БГНЕС
Яне Янев. Снимка: БГНЕС

Комисията, разследваща сигнали за корупции по високите етажи на властта, оглавявана от Яне Янев, ще разследва кмета на Варна Кирил Йорданов.

„Сигналът срещу него е подаден в последните дни, изключително добре аргументиран е. Жалбоподателите – две граждански организации и личности с активна гражданска позиция – се аргументират, че в Община Варна е имало организирана престъпна група, оглавяване от кмета Кирил Йорданов. В нея влизат директори на дирекции, общински съветници и местни бизнесмени“, обясни лидерът на РЗС.

Той уточни, че сигналът касае нагласени обществени поръчки на територията на общината.

„Едни и същи фирми са ремонтирали пътища, извършвали са и други ремонти по предварителна договорка. Освен този сигнал има аргументирани доказателства, че е имало търговия с влияние“, уточни Янев.

Той обяви още, че в прокуратурата досега са постъпили най-малко 30 сигнала срещу варненския кмет.

„Надявам се прокуратурата бързо да си свърши работата и аз не знам какво правят варненските прокурори. Събудете се, моля ви, няма ли някой от вас да се трогне. При всичко това, което през годините е внесено срещу Кирил Йорданов, има записване на част от прокурорите“, каза лидерът на РЗС.

Янев обеща да изнесе подробности по случая до края на седмицата. Той съобщи, че е получил подобни сигнали за още 8 градоначалници.

Пред журналистите председателят на РЗС разкри, че още в миналия парламент е имало сигнали за злоупотреби срещу кмета на Варна, за които лично Янев е информирал прокуратурата.

„Когато в миналия парламент дойде бившият френски посланик в моя кабинет, аз го приех и го изслушах. Той беше потресен от транспортната далавера с автобуси втора употреба, която беше станала в Община Варна. Още тогава по надлежния ред информирах прокуратурата, но оттогава – Студио Х. Никой! Защото всички политически партии стоят зад варненския кмет“, заключи Янев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови