Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Хората на Цеко Минев обвиниха екоминистъра в агитация за Зелените

09 май 2013 в 17:09 4339 13

Филип Цанов, председател на сдружение
Филип Цанов, председател на сдружение "Природата за хората", Снимка: Йорданин Цветанов, livesport.bg

Ново заседание на обществения съвет към екоминистерството, насрочено за утре от министър Юлиян Попов предизвика недоволството на организацията „Природата за хората и регионите“, близка до председателя на ски федерацията Цеко Минев, и подкрепяща ски инвестициите. Председател на сдружението е бизнесменът Филип Цанов, който е консултант на фирма „Витоша ски“, която е свързана с концесионера на ски зона Банско „Юлен“. И двете фирми се подкрепят от Минев, съакционер в Първа инвестиционна банка, който неофициално се сочи за основен двигател на ски проектите в Пирин и на Витоша.

Основна тема на утрешното заседание ще е разработване на Харта за развитие на устойчив туризъм, обяви пресцентърът на екоминистерството. Тъкмо тя даде повод за обвинението към Попов. „Обясняваме на министъра, който встъпи в длъжност преди 2 месеца, че той ръководи Министерството на околната среда и водите, а развитието на туризма, дори и на устойчивия, е в компетенциите и отговорностите на Министерството на икономиката, енергетика и туризма. Там министър е Асен Василев, а има и един заместник-министър, който конкретно отговаря за туризма, и се казва Иво Маринов. Тези факти, може и да са убягнали на министър Попов, защото от пътувания и срещи в чужбина не му е остана време да поопознае функциите и дейностите в неговото ведомство“, заявиха от „Природата за хората“ в съобщение до медиите.

„След като министърът набързо скалъпи един Обществен съвет и назначи неговия съветник Павел Антонов да го ръководи, последният още по-набързо стана кандидат-депутат от партия „Зелените“ и излезе в отпуск. И от 8 април, когато беше последното заседание, досега никой не се сети, че съществува такъв орган. Сега, изведнъж в навечерието на изборите и преди деня за размисъл, министърът реши да свика спешно съвета, а целта му всъщност е да направи безплатен ПР, с който да подкрепи кампанията на неговите приятели от партия „Зелените“, за да се притурят някой глас. Това заседание на Обществения съвет случайно съвпада и с поредния митинг, организиран от партия „Зелените“, продължава съобщението.

От „Природата за хората“ визират утрешната демонстрация в защита на Пирин, организирана чрез Фейсбук. Официално тя не се организира от партия Зелените, но сред демонстрантите се очакват и нейни симпатизанти.

Според сдружението, намесата на министъра в подкрепа на партия Зелените е нарушение на Изборния кодекс и подлежи на санкция от Централната избирателна комисия. Те призоваха Попов да отмени заседанието, а медиите – да не го отразяват, в случай, че министърът не се съобрази с искането им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews