„Юлен“ се оплакаха, че Зелените правят политика на техен гръб

25 април 2013 в 14:17 2319 5

Сцена от тазседмичния протест за Пирин. Снимка: Сергей Антонов
Сцена от тазседмичния протест за Пирин. Снимка: Сергей Антонов

„Юлен АД не иска да се прави политика на негов гръб и за негова сметка“. Това се казва в изявление на концесионера на ски зона Банско, разпространено днес до медиите. Изявлението е по повод отхвърлената от фирмата и от община Банско покана на екоминистъра Юлиян Попов за втора среща по темата за разширяването на ски зоната в Пирин.

„Юлен“ АД като концесионер на „Ски зона с център град Банско“ приветства инициативата на Министър Юлиян Попов за разрешаване на създалите се проблеми по пътя на открит диалог и при пълна прозрачност. Ние приветстваме това начинание и считаме, че това е единственият правилен начин за българското общество. Както винаги обаче в България всяко добро начинание се сблъсква е недобронамереност от страна на участниците в този диалог“, коментираха от фирмата концесионер.

„Една част от тях се опитват не да дискутират проблемите, а да изкарват евтини политически дивиденти в предизборния период на наш гръб и за сметка на МОСВ. Поради това ние предложихме конструктивно на МОСВ срещите в този формат да продължат след приключване на изборите. До тогава да се работи само на експертно ниво“, продължава прессъобщението.

То е в унисон с вчерашното изявление на кмета на Банско Георги Икономов, който в отворено писмо до екоминистъра заяви, че всичко вече е казано и ще се яви на нова среща, едва когато процедурата по промени в режима на национален парк „Пирин“ (за разширяване на ски зоната), мине на следващ етап.

С „евтините политически дивиденти“ „Юлен“ визира инициативите на партия „Зелените“, чиито активисти участваха в организирането на последния протест в защита на Пирин тази седмица. И докато фирмата изразява недоволство от позицията на Зелените по темата, тя изглежда няма нищо против други партии да извличат политически дивиденти от казуса, стига позицията им да съвпада с нейната. Преди седмица партия ГЕРБ, представяйки кандидатите си в Банско, обяви, че ако спечели изборите, в Банско ще бъде пуснат втори кабинков лифт и писти.

Недоизказано

На днешната среща с министъра, "Юлен" и екоорганизациите кметът на Банско трябваше да представи официални данни за броя на леглата в Банско от 2000 г. насам, всички разрешителни за строеж издадени за ски съоръжения и виждането на общината каква площ ползва Юлен АД. Това припомни днес шефът на Асоциацията на парковете в България, който участва в срещите. "Явно няма да да ги представи, защото ще покаже безотговорността на общината цели 12 години и си търси оправдания", коментира Белев.

Искането на фирмата и общината за разширяване на ски зоната с нов кабинков лифт, писти и седалкови лифтове до голяма степен е свързано с необузданото строителство в града в последните десетина години. Според обяснението на "Юлен", множеството туристи през зимата задръстват сегашния кабинков лифт и се образуват дълги опашки, които отблъскват клиентите на курорта. В екооценката на ски зоната, въз основа на която е сключен концесионният договор с фирмата през 2001 г. е записана препоръка: легловата база в града да не надхвърля 7 800 легла. По последни данни обаче легловата база в Банско вече надхвърля 50 000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!