Блокада на Орлов мост в защита на Пирин 2 дни преди вота

09 май 2013 в 16:09 3608 9

Сцена от миналогодишните протести на Орлов мост. Снимка: Сергей Антонов
Сцена от миналогодишните протести на Орлов мост. Снимка: Сергей Антонов

Граждани и активисти на неправителствените екоорганизации поставиха ултиматум на служебния екоминистър Юлиян Попов да прекрати процедурата за допускане на нови лифтове и писти в Пирин. Група във Фейсбук, създадена в края на миналата седмица, настоява процедурата да бъде спряна най-късно до утре (10 май). В противен случай активистите предупреждават, че за пореден път ще затворят столичния Орлов мост утре в 19 часа.

До момента участие в утрешната демонстрация са заявили 540 души. Дори само половината от тях да се включват реално в нея, хората ще са предостатъчно за блокиране на софийското кръстовище.

Основното искане на групата към екоминистъра е да прекрати започналата през февруари по искане на община Банско промяна в режимите на Национален парк „Пирин“, която да позволи новото строителство. Активистите настояват още концесионерът на ски зона Банско фирма „Юлен“ да бъде санкциониран за надвзетата площ от около 650 декара в националния парк, над площта, определена в концесионния му договор (995 дка). Те настояха и за отстраняването на зам.-министър Евдокия Манева, която отговаря за защитените територии в министерството, както и на шефа на дирекцията Национална служба за защита на природата (НСЗП) в министерството Михаил Михайлов. 

„В последната ти работна седмица преди новото Народно събрание имаш шанс да спасиш Пирин и МОСВ от лапите на мафията“, гласи обръщението на активистите към Попов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!