Генерална сеч на шефове в енергетиката, започват с АЕЦ

Милен Енчев 19 април 2013 в 15:16 4844 4

Асен Василев снимка: Сергей Антонов
Асен Василев снимка: Сергей Антонов

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов вероятно ще бъде сменен. Освен него ще има още 22 кадрови промени в други 12 държавни дружества към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), обяви министър Асен Василев пред Обществения съвет, създаден към ведомството му.

Част от тези дружества не са енергийни, поясни той. В тези 12 дружества вече са започнали промени в директорските бордове. След промените новите Управителни съвети ще решават дали да сменят и изълнителните директори. От думите на министъра стана ясно, че причина за смяната на ръководствата са големите повишения на цените на производствата им от 1 юли, поискани от тях пред енергийния регулатор (ДКЕВР). Василев не назова конкретните дружества. От обяснението му стана ясно единствено, че вероятно държавната "Мини Марица изток" няма да е сред тях, тъй като мините са единственият "отличник", дал добре мотивирано предложение за промени в цените. Почти всички останали компании са базирали исканото поскъпване на досегашното статукво в енергийния микс и не са потърсили алтернативи, посочи той.

Промени предстоят включително в държавната енергийна шапка БЕХ (Български енергиен холдинг), която обединява всички държавни дружества в енергетиката. Асен Василев отказа да обяви дали изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов ще бъде освободен.

Причина за смяната на ръководството на атомната централа е нов доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, която уличава централата в груби финансови нарушения за периода 2011-2012 година. Резюме от доклада бе предоставено от министъра на журналистите по време на Обществения съвет. Сегашният изпълнителен директор Валентин Николов беше назначен от ГЕРБ през май 2012 година, наследявайки на поста Александър Николов. Преди това той беше енергиен зам.-министър в икономическото министерство, а по-рано и председател на икономическата комисия в последния парламент.

Самият Валентин Николов е поискал проверката на АДФИ, съобщи той пред "Труд".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови