Далавери с търгове и ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй“ (обновена)

19 април 2013 в 17:20 5457 1

АЕЦ
АЕЦ "Козлодуй" Снимка: Дарик

Дълъг списък с нарушения на ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ - основно по отношение на обществените поръчки, се съдържа в доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, огласен днес от икономическото министерство. Докладът касае периода 2011 – 2012 г. и дейността на двама изпълнителни директори – бившите Костадин Димитров и Александър Николов, и настоящият Валентин Николов, който пое поста през май 2012 г.

Докладът бе огласен по инициатива на част от гражданите в обществения съвет към министерството. Той е бил публикуван за първи път преди дни на сайта на организацията "Журналисти срещу корупцията", съобщи Ангел Славчев от Движение за граждански контрол.

Сред най-тежките нарушения са договори за изпълнение на обществени поръчки, подписвани от нискостоящи служители на централата, вместо от изпълнителния директор.

Констатирани са случаи, при които стойността на сключения договор значително надвишава прогнозната стойност на обществената поръчка, както и един случай, при който е спечелил кандидат, предложил 3 пъти по-висока цена от останалите, при все че основен критерий на търга е "най-ниска цена".

За миналата година стойностите на сключените договори надхвърлят средствата, заложени в работната програма на атомната електроцентрала за 2012. Заключението на инспекторите е, че става дума за лошо планиране.

Огромен брой обществени поръчки са разделени на малки търгове с цел заобикаляне на на закона. В допълнение към това, са били нарушавани и правилата за малки обществени поръчки – централата не е спазвала задължението си да събира поне по 3 оферти.

Ръководството на централата е възложило на външни фирми дейности, които са задача на нейното звено „Общостанционни дейности и обекти“ - като поддръжка на сградния фонд на площадката на централата и в гр. Козлодуй, озеленяване, художествено и пространствено оформление на промишлената площадка.

Сключвани са договори без клаузи за неустойки, поради което в няколко случая централата не е могла да си потърси правата от некоректни изпълнители.

Централата е сключвала договори за дарение, без да е известна целта им. От един от договорите става ясно, че АЕЦ „Козлодуй“ е направила дарение на трето лице, различно от фирмата, с която се договаря.

Всички почивни бази и станции на електроцентралата са губещи и приходите им не покриват дори заплатите на персонала, посочва докладът на АДФИ. Освен това те са купували храна и други консумативи без конкурси. И нещо повече, разходите им са описани като разход на самата АЕЦ „Козлодуй“ или казано с други думи, по всяка вероятност са включени в цената на тока на централата.

Трайна тенденция е АЕЦ да продава ток на държавната НЕК без договори, а общественият доставчик да не си плаща на централата. За миналата година държавни компании в Българския енергиен холдинг, сред които и НЕК, са натрупали над 300 милиона лева дълг към АЕЦ „Козлодуй“.

Самият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов е поръчал проверката, съобщи той пред "Труд". Тъкмо той поддържа тезата, че в централата са извършени множество злоупотреби. По думите му всички констатирани нарушения са били направени при управлението на предшествениците му. Самият той е спомогнал за преодоляването на нанесените щети, заяви той. "Единствената ми вина е, че съм удължил срокът на една обществена поръчка, но случаят беше спешен. Тя не е на висока стойност", каза Валентин Николов. Бившият шеф на централата Александър Николов също каза, че няма от какво да се притеснява и че е чел целия доклад от 500 страници.

Далавери с ядрено гориво?

В доклада на АДФИ е описан и случаят, за който бившият служител на централата Георги Котев алармира отдавна - предполагаема злоупотреба с ядрено гориво на централата.

След спирането на малките ядрени блокове (бл. 1- 4) на централата, са останали 10 касети свежо ядрено гориво, които са неприложими в работещите големи блокове. АЕЦ „Козлодуй“ е предложила на производителя на горивото – „Концерн Росенергоатом“, който захранва подобни работещи малки блокове на територията на Русия, да му го продаде обратно.

Руската компания е отказала - „поради законови ограничения“. Това е информацията, получена от АДФИ, но инспекторите не са получили от ръководството на АЕЦ документни доказателства, че въобще е отправяно такова официално предложение към „Росенергоатом“.

Без да предложи горивото на европейски компании, изпълнителният директор (тогава Александър Николов), заявил на руската компания, че приема предложена от нея цена за връщане на горивото. В онзи момент (пролетта на 2011 г.) действието му де юре е било самосиндикално, защото такова решение на Съвета на директорите все още е нямало.

В крайна сметка горивото е продадено на „Росенергоатом“ за 36 400 евро (предложената от нея цена), при положение, че балансовата стойност на касетите е била 1.134 милиона лева или 15 пъти по-евтино, установили са инспекторите на АДФИ.

"Счетоводно са намалили цената на горивото на 1 милион и са го продали за няколко десетки хиляди лева", коментира днес на заседанието на обществения съвет Георги Котев, който е бивш служител на АЕЦ "Козлодуй". "И тези хора още работят в централата", добави той.

Твърденията на АДФИ засега не са еднозначно потвърдени. Миналият месец в отговор на телевизионно интервю на Валентин Николов по темата друг служител на АЕЦ "Козлодуй", Боян Лилков, написа опровержение на тази теза в отворено писмо до началника си. В него се казва, че ядреното гориво е много старо и едната от въпросните 10 касети е била с балансова стойност 59 лева. Според обяснението на енергетика, въпросното ядрено гориво е остаряла технология и не се използва никъде в Европа, а и в Русия. "Би трябвало да сме доволни, че изобщо нещо ни платиха, защото алтернативата беше да го дадем безплатно, като заплатим за транспорта, както стана със СЯГ на изследователския реактор в София (на БАН - бел.ред.), което доста години съхранявахме", се казва в писмото 

За предполагаеми злоупотреби говори и ежегодната практика на АЕЦ „Козлодуй“ за транспртиране на отработеното ядрено гориво към Русия. За извозването на горивото всяка година са подписвани допълнителни споразумения към основния договор с „Росенергоатом“. Самият договор не е бил представен на иснпекцията.

С българските фирми изпълнители на извозването са били сключвани договори по Закона за обществените поръчки. Тези договори обаче също не са представени на АДФИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки