Флашмоб срещу Закона за горите се превърна във флашмоб на полицаи

Виктория Викторова 09 февруари 2012 в 00:44 2632 4

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Тайно организиран чрез лични съобщения във Фейсбук флашмоб срещу промените в Закона за горите се превърна във флашмоб на полицаи в центъра на София.

Събитието беше уговорено между потребителите с идеята да изненада правителството, което днес прие на първо четене скандалните изменения, засягащи Витоша.

Преди насроченото за 18:15 събиране десетки униформени се струпаха пред сградата на Народното събрание, разбрали незнайно как за секретната уговорка. С десетминутно закъснение тълпата от около стотина протестиращи започна да циркулира по една от пешеходните пътеки на бул. „Цар Освободител“, запушвайки движението по жълтите павета.

Със скандирания „Витоша!“ и „Долу Цеко от Алеко!“ плътната група младежи изрази недоволството си, а полицаите търпеливо изчакаха десетина минути, преди да разкъсат „циклона“  на пешеходната пътека. Униформените дори ходеха от кола на кола в образувалото се задръстване и заръчваха на шофьорите да обръщат или да поемат по обиколни улици. Тъплата от екозащитници беше разделена от полицаите на две части от двете страни на булеварда, а скандиранията не спираха. Негодуващите не само не се уплашиха от зверския студ, но и извадиха плакати и дори подкараха ски по жълтите павета.

Когато се умориха от безсилието си срещу униформените, протестиращите се насочиха към пешеходната пътека на ул. „Г.С. Раковски“ към „Аксаков“, където отново заформиха „циклона“ върху зебрата. Служителите на реда бяха достатъчно досетливи и последваха скандиращата тълпа и до там. Демонстрациите този път продължиха доста по-дълго и то няколко пъти. Шофьорите на „Раковска“ не бяха така кротки като колегите си на Жълтите павета и бързо започнаха да надуват клаксоните, което подкладе гнева на протестиращите и нетърпимостта на униформените.

„Аз викам да ги сгъваме пак“, изръмжа един от полицаите на своите колеги и групата за пореден път беше разделена, за да се процеди част от трафика. Непокорните протестиращи не само газеха смело в близките преспи, но и пресичаха тъкмо при отпушването на тапата, което почти доведе до инциденти неколкократно.

Единственият симпатизиращ на „флашмоба“ водач беше шофьор на бял Голф 2, който свиркаше в синхрон със скандиранията „Витоша! Витоша!“.

След известна доза изнервяне от страна на шофьорите и съответно полицаите, обстановката се нажежи и няколко минути по-късно един от демонстрантите беше арестуван и демонстративно завлечен от трима униформени до близката патрулка. Освиркванията и разгневените крясъци бяха по-силни от всичките скандирания, изредени до този момент.

Разбира се, и на този протест имаше демонстранти, които не знаеха „за какво се борят“. Сред тях бяха 2-годишното детенце, доведено от майка си в минусовите температури, 8-годишно момченце, повтарящо всичко, което батко му крещи, и – по ирония на Съдбата – един от най-гръмогласните участници в събитието.

„А какъв е тоя Цеко в цялата тая работа?“, попита екипа ни той по време на вървенето от жълтите павета към „Г.С. Раковски“ и „Аксаков“. Въпросът му дойде след поредното стръвно скандиране „Долу Цеко от Алеко“, на което той пригласяше страстно. След като доби представа кой е Цеко Минев, протестиращият запита какъв всъщност е проблемът със Закона за горите и какво се опитва да предотврати протестът, към който се е присъединил. След бързо обобщение на новините и причините за негодуванието на обкръжаващите го младежи, демонстрантът се почувства изпълнен с информация, сподели проблемите с някаква алергия, заради която се е подул и изглежда като пиян и гордо закрачи към основната част от своите съмишленици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews