Флашмоб срещу Закона за горите се превърна във флашмоб на полицаи

Последна промяна на 09 февруари 2012 в 00:44 2230 4

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Тайно организиран чрез лични съобщения във Фейсбук флашмоб срещу промените в Закона за горите се превърна във флашмоб на полицаи в центъра на София.

Събитието беше уговорено между потребителите с идеята да изненада правителството, което днес прие на първо четене скандалните изменения, засягащи Витоша.

Преди насроченото за 18:15 събиране десетки униформени се струпаха пред сградата на Народното събрание, разбрали незнайно как за секретната уговорка. С десетминутно закъснение тълпата от около стотина протестиращи започна да циркулира по една от пешеходните пътеки на бул. „Цар Освободител“, запушвайки движението по жълтите павета.

Със скандирания „Витоша!“ и „Долу Цеко от Алеко!“ плътната група младежи изрази недоволството си, а полицаите търпеливо изчакаха десетина минути, преди да разкъсат „циклона“  на пешеходната пътека. Униформените дори ходеха от кола на кола в образувалото се задръстване и заръчваха на шофьорите да обръщат или да поемат по обиколни улици. Тъплата от екозащитници беше разделена от полицаите на две части от двете страни на булеварда, а скандиранията не спираха. Негодуващите не само не се уплашиха от зверския студ, но и извадиха плакати и дори подкараха ски по жълтите павета.

Когато се умориха от безсилието си срещу униформените, протестиращите се насочиха към пешеходната пътека на ул. „Г.С. Раковски“ към „Аксаков“, където отново заформиха „циклона“ върху зебрата. Служителите на реда бяха достатъчно досетливи и последваха скандиращата тълпа и до там. Демонстрациите този път продължиха доста по-дълго и то няколко пъти. Шофьорите на „Раковска“ не бяха така кротки като колегите си на Жълтите павета и бързо започнаха да надуват клаксоните, което подкладе гнева на протестиращите и нетърпимостта на униформените.

„Аз викам да ги сгъваме пак“, изръмжа един от полицаите на своите колеги и групата за пореден път беше разделена, за да се процеди част от трафика. Непокорните протестиращи не само газеха смело в близките преспи, но и пресичаха тъкмо при отпушването на тапата, което почти доведе до инциденти неколкократно.

Единственият симпатизиращ на „флашмоба“ водач беше шофьор на бял Голф 2, който свиркаше в синхрон със скандиранията „Витоша! Витоша!“.

След известна доза изнервяне от страна на шофьорите и съответно полицаите, обстановката се нажежи и няколко минути по-късно един от демонстрантите беше арестуван и демонстративно завлечен от трима униформени до близката патрулка. Освиркванията и разгневените крясъци бяха по-силни от всичките скандирания, изредени до този момент.

Разбира се, и на този протест имаше демонстранти, които не знаеха „за какво се борят“. Сред тях бяха 2-годишното детенце, доведено от майка си в минусовите температури, 8-годишно момченце, повтарящо всичко, което батко му крещи, и – по ирония на Съдбата – един от най-гръмогласните участници в събитието.

„А какъв е тоя Цеко в цялата тая работа?“, попита екипа ни той по време на вървенето от жълтите павета към „Г.С. Раковски“ и „Аксаков“. Въпросът му дойде след поредното стръвно скандиране „Долу Цеко от Алеко“, на което той пригласяше страстно. След като доби представа кой е Цеко Минев, протестиращият запита какъв всъщност е проблемът със Закона за горите и какво се опитва да предотврати протестът, към който се е присъединил. След бързо обобщение на новините и причините за негодуванието на обкръжаващите го младежи, демонстрантът се почувства изпълнен с информация, сподели проблемите с някаква алергия, заради която се е подул и изглежда като пиян и гордо закрачи към основната част от своите съмишленици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.02 2012 в 11:28

Това дали е оксиморон или не няма значение в случая, защото аз цитирам начина, по който е разпространено.

Под "симпатизиращ" се има предвид такъв, който не просто стискаше зъби, а се включи във вдигания шум. Започвам да се чудя дали Вие сте бил там, имайки предвид, че клаксони се надуваха неколкократно, а с очите си видях двама души, които трябваше да подпрат ръка на капака на минаващи автомобили, защото не се изчакаха. И къде точно сте стоял, че сте на мнение, че сте видял абсолютно всичко?

И как можете да отричате за детето, което беше там с батко си, при положение, че когато утихнаха освиркванията при арестуването, хлапето беше единственото, което още крещеше "МАФИЯ! МАФИЯ!" ?! За да Ви докажа, че не трябва да обвинявате хора, че лъжат, ето Ви запис, който направих снощи и чуйте хлапето от 17-ата секунда нататък: http://htftp.domainbg.com/OFFROADRADIO/08-02-2012-vitosha-protest-flashmob.mp3

Не случайно съм писала и за отношението на полицаите, които "сгъваха" тълпата. Гледах да има наблюдения и за двете страни, именно за да не реши някой "неориентиран", че имам нещо против протестиращите и подкрепям полицаите.

А за нажежената обстановка - пак минаваме на въпроса дали сте видял всичко, което се е случило. Пред мен полицаите избутаха грубо неколкократно двама от протестиращите, а минути след това беше и арестът.

Мога да Ви кажа, че аз специално не се намесих в тълпата, именно за да имам страничния поглед върху случващото се, който Вие очевидно не сте имал.

Благодаря за отделеното време и, честно казано, се надявам протестите да дадат резултат при второто четене.

09.02 2012 в 10:22

"РАЗПРОСТРАНЯВАЙ ТАЙНО" = оксиморон
http://forthenature.org/news/2292

"Не мога да разбера как може да е лъжлива", последвано от "Единственият симпатизиращ на „флашмоба“ водач..." - няма как да знаете единственият ли е. Изказвате необосновано и тенденциозно мнение вместо да съобщите простите факти.

"Шофьорите на „Раковска“ не бяха така кротки като колегите си на Жълтите павета и бързо започнаха да надуват клаксоните, което подкладе гнева на протестиращите и нетърпимостта на униформените." = лъжа! Шофьорите бяха еднакви навсякъде и бяха изключително търпеливи и толерантни. Не знам как може да си позволявате да твърдите, че шофьорите по различните улици са различни. Доста безмислено ми се струва.

"След известна доза изнервяне от страна на шофьорите и съответно полицаите, обстановката се нажежи..." = лъжа!

"Непокорните протестиращи не само газеха смело в близките преспи, но и пресичаха тъкмо при отпушването на тапата, което почти доведе до инциденти неколкократно." = лъжа! Нямаше никакви инциденти "разминали се на косъм".

"Освиркванията и разгневените крясъци бяха по-силни от всичките скандирания, изредени до този момент.", последвано от "Въпросът му дойде след поредното стръвно скандиране..." = лъжа и противоречие.

"Разбира се, и на този протест имаше демонстранти, които не знаеха „за какво се борят“. Сред тях бяха 2-годишното детенце, доведено от майка си в минусовите температури, 8-годишно момченце, повтарящо всичко, което батко му крещи..." = тенденциозна е, да и е лъжлива, за съжаление...

09.02 2012 в 09:50

Не мога да разбера как може да е лъжлива, при положение, че лично бях там над един час. А за това дали е бил организиран тайно флашмобът, ето какво беше съобщението, което се разпространяваше из Фейсбук (мога и скрийншот да направя с час) :
"РАЗПРОСТРАНЯВАЙ ТАЙНО: Флаш моб - приеха скандалните промени в закона за горите. Днес 18:15 ч правим опашка от ПИБ (клона откъм Ялта) до Парламента, ще блокираме жълтите павета в 18:30. За сгряване – „кой не скача е от ГЕРБ”, „Витоша”, „Долу Цеко от Алеко”

След като изяснихме това, нека поясня, че когато съм в идяла нещо с очите си, нямам намерение да се съобразявам с "другите сайтове", На всичкото отгоре умишлено съм внимавала да предам точно нещата, които видях, Имах човек с мен, който ще потвъди ВСИЧКО написано.

Коментаторите вече са започнали да пишат наизуст повече, отколкото "тенденциозните и лъжливи журналисти".

09.02 2012 в 08:53

Полицаите знаеха за флашмоба, защото не беше организиран тайно.
Статията Ви е тенденциозна и лъжлива. Не смятам да се впускам в подробности да обяснявам защо. Вие много добре знаете това. Кратка справка с новините по темата от други сайтове може да Ви помогне да опресните паметта си, ако изобщо сте били там.