ЕС иска време за да реши за "Хизбула"

12 февруари 2013 в 10:06 1451 0

взрив, летище Бургас, атентат, израелски туристи 22
взрив, летище Бургас, атентат, израелски туристи 22

ЕС още няма сигурно решение за това "Хизбула" да бъде обявена за терористична организация след обвиненията, че групировката е свързана със смъртоносната бомбена атака в България през миналата година. За взимането на подобно решение е нужна подкрепа от целия европейски блок, пише ливанското издание „Дейли стар”, цитирано от "Фокус".

Ангелина Ейхорст, ръководител на делегацията на ЕС в Ливан, заяви, че подобно решение може да бъде взето само след внимателно разглеждане на случая. „Нужно е време. Много е важно резултатите от свършената работа да са достоверни за България, за ЕС, за света и за тези, които са обвинени”, посочи европейският дипломат

Ейхорст посочи, че случаят в Бургас е сериозен и ЕС гледа на него с изключителна сериозност.

„ЕС казва не на тероризма, не на безнаказаността. Все още обаче не може да се каже какъв ще е отговорът, тъй като е нужно съгласието на всички 27 страни”, допълни ръководителят на делегацията на ЕС в Ливан.

"Веднага след атентата в Бургас ние казахме, че ще направим подробно разследване, а то в момента води до това, което беше обявено след Консултативния съвет по национална сигурност, а именно - връзки с военното крило на "Хизбула". Това са данните, с които работим и на базата, на които ЕС ще вземе своите колективни решения в следващия период от време. Спекулация е да се намесват тук отношенията между България и Иран или да се намесват отношенията на страната ни с Ливан, коментира тази сутрин пред БНР външният министър Николай Младенов.

По въпроса за дипломатическите ни отношения с Иран външният министър каза, че България няма да понижава нивото на политически отношения със страната.

"Имах среща с иранския посланик, който отпътува и до края на седмицата или в началото на другата предстои пристигането на следващия. Това бяха спекулации в медиите, може би някой просто не разбира хода на дипломатическата практика. Приключи мандатът на посланика. Той беше много сериозен и много симпатичен човек, който въпреки драматичните разлики, които ние имаме в нашите позиции по ключови въпроси, не само на сигурността и на развитието на региона, който се намира между двете страни, той много достойно представяше позициите на своето правителство и ги защитаваше", коментира още Младенов, отговаряйки на твърденията на израелски медии, че Иран отзовава посланика си у нас, заради влошени отношения след обявяването на "Хизбула" за автор на атентата в Бургас.

"Това, което правителството направи, е единствено правилното в момента, защото, когато имаме данни кой носи отговорност за случилото се в Бургас, ние сме длъжни да ги кажем категорично пред обществото. Не виждам защо трябва да ни е страх от това. Българската система за сигурност работи на достатъчно добро ниво, ние имаме достатъчно добри съюзници в ЕС и НАТО, с които да се предпазим от подобен тип случи в бъдеще. Това даже ни прави по-силни, отколкото да ни отслабва в момента, категоричен беше министър Младенов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови