Иранският посланик: Случаят в Бургас няма общо с Иран

Юлиан Христов 08 февруари 2013 в 12:17 1622 0

Взривеният автобус на летище
Взривеният автобус на летище "Сарафово". Снимка: БГНЕС

Случаят в Бургас няма нищо общо с Иран. Това каза посланикът на Иран в България Голамреза Багери на пресконференция по повод 34 години от победата на Ислямската революция в Иран.

Иран е отговорна държава и самата тя е била жертва на тероризъм, посочи дипломатът. Той оприличи атентата в Бургас с терористичен акт в Дубай от преди 2 години срещу лидер на палестинската организация "Хамас". Зад атентата тогава стоял "ционисткият режим", каза посланикът на Иран.

Той отговори на нападките на израелския посланик у нас, че зад атентата стои Иран: "Думите на държавниците от този режим са толкова безпочвени, че нямат нужда от коментар", заяви Багери. 

Според него обясненията за това кой стои зад атентата в Сарафово трябва да бъде дадено от българското правителство и разследващите, като се съобразят с информацията, събрана при разследването. "От това, което видях по медиите обаче има много неясноти", каза иранският посланик, като отбеляза, че в случая са намесени имената на много държави. Багери припомни, че и при случая в Дубай са проследени хора до Австралия, Великобритания и някои други европейски държави. 

"Ние силно осъждаме подобни действия, като използваме всичките си възможности за борба с това нечовешко деяние", коментира посланикът. 

Той каза още, че двустранните отношение между България и Иран са добри и случаят с атентата в Сарафово по никакъв начин не е допринесъл за изострянето им. 

По повод 34-та годишнина от победата на ислямската революция в Иран беше отчетено постигнатото до момента. Средният годишен доход на глава от населението е 10 хил. долара. Страната е на второ място по износ на петрол в ОПЕК, а дневното количество добив на природен газ е 650 млн. куб. метра. Амбицията била в следващите три години тази стойност да достигне 1,2 млрд. куб. метра. Според иранския посланик санкциите срещу страната в Европа и останалия свят заради високите цени на горивата са в размер на 4 трилиона долара или средно по 10,2 млрд. долара на ден.

Иран си поставя за цел скоро да изпрати и човек в космоса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови