Николай Младенов: Няма да дадем заден за "Хизбула"

Борислава Бибиновска 09 февруари 2013 в 17:56 3033 11

Николай Младенов. Снимка БГНЕС
Николай Младенов. Снимка БГНЕС

"След като сме казали, че военното крило на "Хизбула" носи отговорност за това, което е направено в Бургас, не очаквайте да заемем мека или неясна позиция в дискусиите оттук нататък”.

Това заяви министърът на външните работи Николай Младенов пред "Дарик".

Той добави, че България разполага с достатъчно ясни и категорични доказателства, че военното крило на "Хизбула" носи отговорност за атентата в Сарафово.

"Мисля, че след като представим това, с което разполагаме, на нашите партньори в ЕС и проведем няколко много сериозни обсъждания на резултатите на разследването на атентата, както и на политическите последствия от него, ще се вземат общи мерки спрямо тази организация на ниво ЕС", добави още външният министър.

По неговите думи Великобритания, Холандия и Америка вече са признали "Хизбула" за терористична организация. Към тях сега се присъединяват и Канада, Израел, Австралия, Египет и Бахрейн. Към момента обаче ЕС няма обща формулировка, защото тя се определя на базата на законодателни изиквания, които трябва да бъдат спазени, уточни още Младенов.

"На 18 февруари на заседанието на Съвета на външните министри ще запозная колегите с нашия политически анализ на случилото се. В рамките на органите на ЕС ще бъдат споделени и класифицираните елементи от разследването. През следващите седмици и месеци това, което сме разкрили като връзки и зависимости по отношение на атентата в Бургас, няма да остане без последствия от Европа", заяви външният министър.

Николай Младенов коментира още, че за него е била разочароваща позицията, която са заели опозиционните политически сили след обявяване на резултатите.

По време на посещението си в Шумен министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов също коментира резултатите от разследването около атентата в Бургас.

"С директора на Европол ще бъдат планирани допълнителни мероприятия, с които ще бъде подпомогнато разследването на терористичния акт в Бургас на територията на Европейския съюз", обясни Цветанов.

Той обяви, че във вторник ще е на посещение в Хага, където ще бъдат обсъдени заключенията от разследването.

"Целта е да се направят насрещни проверки, като заподозрените лица ще бъдат обявени за издирване в Интерпол и Европол, за да се проследи тяхното движение в Европа през 2011 и 2012 г. Това, което сме предприели като мерки за сигурност в страната, е достатъчно", категоричен бе вътрешният министър.

Той допълни още, че България разчита на помощ от ЕС, САЩ, Канада и Изрел за разследването. 

Твърдата позицията на страната за отговорността на "Хизбула" бе подкрепена и от бившия външен министър Соломон Паси.

"Българските служби са свършили „феноменална работа”, призната от международните ни партньори. А дебатът дали е по-вероятно да станем мишена на терористите е воден поне 8-9 пъти за тези 23 години – и при операцията на НАТО в Косово, и при включването ни в мисиите в Ирак, и т.н", коментира пред bTV Паси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!